Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

AKCIJA:17. - 21. 4. 24! Že nad 200 eur BREZPLAČNA DOSTAVA na JYSK.si (za dostave na dom od 8-16h) 
Trenutno so možne zamude pri dostavi spletnih naročil.

Deljenje postelje s partnerjem

8 nasvetov za deljenje postelje s partnerjem

Deljenje postelje je za vsak par tudi ena od preizkušenj skupnega življenja, saj dostikrat prihaja do problemov s spanjem zaradi smrčanja enega od partnerjev (v nadaljevanju je beseda partner uporabljena za vse spole), „kradenja“ prešite odeje in obračanje enega od partnerjev med spanjem, ki moti drugega partnerja. Ena od rešitev je ločena postelja ali celo vztrajanje pri odločitvi, da eden od partnerjev spi na sedežni garnituri v dnevni sobi. Seveda pa obstajajo tudi drugi načini, da se dobro naspite medtem, ko delite posteljo s partnerjem. Preberite si naše nasvete.

1. Kako preprečiti smrčanje partnerja

Tako tisti, ki smrči, kot njegov partner zaradi smrčanja slabše spita. Večja verjetnost je, da smrči moški, s staranjem pa se stanje lahko še poslabša. Pitje alkohola pred spanjem in spanje na hrbtu ima prav tako negativen učinek na smrčanje.

Kako preprečiti smrčanje vašega partnerja:

  • Premaknite partnerja na bok. Nekateri pričvrstijo trši predmet na zadnjo stran zgornjega dela pižame, da je partnerju neudobno ležati na hrbtu.

  • Obkrožite se s „pregrado“ iz vzglavnikov, da bi zmanjšali zvok do vašega ušesa.

  • Uporabite aplikacijo „beli šum“ na vašem mobilnem telefonu, da bi preprečili smrčanje

2. Uskladitev idealne temperature spalnice

Idealna temperatura spalnice se giblje od 15 do 22 stopinj. Seveda pa imata lahko partnerja različne želje in uskladitev temperature prostora je lahko večji izziv.

Sklenita kompromis! Če vaš partner boljše spi pri 16 stopinjah, vi pa pri 21 stopinjah, izberite temperaturo med tema dvema stopinjama. Če vas ponavadi zelo zebe, oblecite debelejšo pižamo. Če vam je prevroče pod skupno prešito odejo, izberite zase raje hladnejšo prešito odejo. Če imate večjo spalnico, kupite večjo zakonsko posteljo, da lahko spita dovolj narazen, da nobenemu ni prevroče.

3. Različne zahteve, ko je na vrsti vprašanje o vrsti ležišča 

Nekateri imajo raje trše ležišče, drugi bolj mehkega. Vaše razlike v tem pogledu lahko reši enostavna rešitev. Vsak partner naj si izbere svoje ležišče, ki se ju lahko vstavi v en posteljni okvir. Ležišča s spominsko peno so odličen izbor, ker se prilagodijo telesni teži in velikosti telesa. Pazite na to, da ne menjate strani spanja na postelji. Prav tako lahko kupite dve postelji in ju postavite skupaj kot zakonsko posteljo.

4. Vi vstajate zgodaj, vaš partner pa kasneje

Vsi imamo notranjo uro, ki nam določa, kdaj gremo spat in kdaj se zjutraj prebudimo. To je težko spremeniti. Če vaš in partnerjev bioritem nista usklajena, je to lahko izziv za oba. Prav tako je poseben primer, če eden od partnerjev dela v dopoldanski izmeni, drugi pa gre v službo kasneje.

Kaj lahko storite:

  • Partner, ki gre kasneje spat, naj tiho leže, da ne prebudi partnerja, ki se mora zgodaj vstati

  • Partner, ki zgodaj vstane, pa naj isto postopa za partnerja, ki vstane kasneje  

  • Partner, ki dela v dopoldanski izmeni, naj se vstane takoj, ko se oglasi alarm (namesto, da stalno pritiska tipko „prestavi“) 

  • Partner, ki gre kasneje spat, naj uporablja slušalke za poslušanje glasbe ali gledanje televizije

  • Partner, ki zgodaj vstaja, naj uporablja masko za oči, da ga svetloba ne moti

5. Všeč vam je miren in tišji zvok, a vašemu partnerju tišina

Za nekatere ljudi ne obstaja nič bolj uspavajočega kot zvok „sitcoma“ s smehom v ozadju v filmih ali gledanje televizije. Če je eden od partnerjev takšen, drugi pa potrebuje tišino, lahko storite naslednje:

  • Kdor lažje zaspi ob zvoku, naj uporablja slušalke

  • Dogovorite se, da izključite televizijo po 20-30 minutah

  • Znižajte glas televizije

  • Nastavite na „beli šum“ in si nademite slušalke

6. Prešita odeja je vedno na partnerjevi strani

Vaš partner ne dela tega namenoma, se pa lahko zgodi, da vsako noč ostanete brez prešite odeje, ker si jo je prilastil vaš partner. Če se to dogaja zelo pogosto, si lahko pomagate na sledeč način.

Kupite ločeni prešiti odeji ali veliko prešito odejo 200x220 cm za posteljo velikih mer.

7. Eden od partnerjev se ponoči obrača

Vsakdo menja položaj spanja vsaj nekajkrat tekom noči, drugi pa so ponoči dokaj nemirni ves čas spanja. Ne morejo si pomagati, saj se skušajo dobro namestiti in dobro počutiti. Če pa imate zaradi tega probleme s spanjem, lahko storite sledeče:

  • Kupite dve prešiti odeji in tako boste manj čutili gibanje drugega partnerja
  • Uporabite vzglavnike, da si pregradite prostor med vama
  • Razmislite o nakupu večje postelje, da imate čim manj fizičnega kontakta. Čim večja bo vaša postelja, tem boljše bo vaše spanje.

8. Kdaj ni ravno dobro deliti postelje s partnerjem?

Partnerji imajo na splošno pozitiven učinek na spanje, saj nezavedno uravnavajo naš čas. Imajo tendenco slediti nekemu vzorcu, ko je vprašanje časa obeda in spanja, ti dejavniki pa imajo velik vpliv na našo notranjo uro telesa. Paziti je potrebno na rutino odhoda v posteljo, saj tako kakovostnejše spimo. Ljudje, ki so v partnerskih vezah, se počutijo varnejše. To tudi zmanjša raven stresnega hormona in prihaja do manj prekinitev spanja. 

Seveda pa obstajajo tudi slabše strani deljenja postelje. Raziskovalci so odkrili, da partnerji sinhronizirajo svoje faze spanja v skupni postelji. To pomeni, da če nekdo slabše spi, ima koristi, če spi z nekom, ki odlično spi, obratno pa je lahko zelo moteče.  Z drugimi besedami, če ima vaš partner slabši spanec, a vi ne, je za njega to pozitivno, medtem ko za vas ne. 

Govorjenje med spanjem

Govorjenje med spanjem je pogost pojav - še zlasti pri moških in otrocih. Če delite spalnico s partnerjem, ki govori med spanjem, je to lahko zelo moteče za vaš spanec. Najboljši nasveti za odlično spanje so, da sledite rednemu urniku spanja, se dovolj naspite in poskrbite za dobro spalno higieno. To velja za oba partnerja. Če to ne pomaga, lahko uporabite ušesne čepke ali si predvajajte beli šum.

Vir:
http://www.health.com/health/gallery/0,,20872605,00.html#your-partner-s-snoring-leaves-you-staring-at-the-ceiling-0

Izvedite več

Vodič za postelje in ležišča

Vodič za postelje in ležišča

Katero ležišče je najboljše za vas? Popolni vodič

Katero ležišče je najboljše za vas? Popolni vodič

Kateri nadvložek ali nadvzmetnico morate izbrati? Osnovni vodič

Kateri nadvložek ali nadvzmetnico morate izbrati? Osnovni vodič

Prešite odeje in vzglavniki iz naravnih materialov

Prešite odeje in vzglavniki iz naravnih materialov