Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Dekleti spita v postelji s sivo posteljnino

Je spanje res tako pomembno?

Prespimo približno eno tretjino našega življenja. Spanje je torej ključno za splošno dobro počutje in skoraj tako pomembno za naše telo kot dihanje, prehranjevanje in pitje. Z dobrim in dovolj dolgim spanjem lahko ohranjate dobro fizično in duševno zdravje.

Naši možgani, fizična energija in spomin si opomorejo, ko spimo. Da bi torej dosegli svoj polni potencial, je potrebno dovolj spati. Dolgoročno ima lahko premalo spanja hude posledice. 

Uporabite strategijo 90-minutnega spanca

Naš spanec poteka v več ciklih, ki so sestavljeni iz različnih faz spanja. En cikel spanca je dolg približno 90 minut. To tipično strukturo spanca je mogoče zaznati z merjenjem električne aktivnosti v možganih. Obstaja veliko individualnih razlik v dolžini cikla spanca, ki lahko variira od približno 60 do 110 minut. 

Če se zbudite kmalu po končanem ciklu spanca, se boste počutili veliko bolj spočiti kot takrat, ko ga prekinete. Zato je zelo dobro načrtovati spanje po tem pravilu. 

Na internetu je veliko kalkulatorjev, ki vam izračunajo, kdaj vstati, tako da ne prekinjate ciklov spanja. Na primer, če želite vstati ob 6. uri zjutraj, morate po kalkulatorju iti spat ob 20.45 ali ob 22.15.

Če ne gre drugače, lahko greste spat tudi ob 23:45 ali 1:15. Vendar to nista priporočljiva termina za spanje zaradi manjšega števila ciklov spanja do jutra. Preberite nasvete o tem, koliko spanca potrebujemo.

Posledice, če premalo ali slabo spimo

Ljudje ne spijo tako, kot si je zamislila narava. Sodobnost je v celoti izkrivila pomen, trajanje in čas spanja.”

― Matthew Walker, Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams

Pomanjkanje spanja in slaba kakovost spanca oslabita delovanje imunskega sistema, kar lahko poveča dovzetnost za prehlad in nalezljive bolezni. Ljudje s slabim vzorcem spanja zbolijo tri do štirikrat pogosteje kot ljudje z dovolj zdravega spanca. To lahko opazimo pri ljudeh, ki samo dva tedna spijo le pet do šest ur na noč. Preberite tudi blog problemih z nespečnostjo.  

Dolgoročno je oslabljen imunski sistem povezan ne le s prehladnimi simptomi, ampak ima lahko tudi vrsto drugih hujših posledic. Če imate težave s spanjem dlje časa, je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom in da poiščete rešitev za kakovostnejše spanje. Zdravnik lahko postavi diagnozo in zdravi zdravstvene težave. Preberite nasvete, kako se poslovite od nespečnosti.

Pomanjkanje koncentracije zaradi pomanjkanja spanca

Tisti, ki spijo premalo, bodo verjetno imeli težave s koncentracijo. Pozabljivost, predvsem pri izbiri besed, je ravno tako eden izmed prvih znakov. Morda se boste tudi hitreje kaj zmotili in celo rutinska opravila vam lahko povzročajo dodaten napor. 

Razlog za te težave so možgani, ki potrebujejo počitek, ampak je zaradi pomanjkanja spanja zmanjšana funkcionalnost med kratkoročnim in dolgoročnim spominom. Poleg tega se zmanjša sposobnost reagiranja. V določenih okoliščinah je to lahko nevarno, npr. ko vozite ali upravljate s težkimi stroji.   

Ustvarite dobro okolje za spanje

Pomembno je, da spimo v optimalnem okolju in ležimo na dobri vzmetnici. Več o tem lahko izveste v našem vodiču za postelje, ki daje odgovore o tem, kako izbrati pravo vzmetnico. 

Preberite naš vodič o vzmetnicah in posteljah

Vir:
“Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams” by Matthew Walker, PhD. https://www.sleepdiplomat.com/

Izvedite več

5 nasvetov za lažje prebujanje

5 nasvetov za lažje prebujanje

Kako izbrati pravo ležišče, če imate bolečine v križu

Kako izbrati pravo ležišče, če imate bolečine v križu

Kako spremeniti položaj spanja

Kako spremeniti položaj spanja

5 razlogov, zakaj je priporočljivo brati knjigo pred spanjem

5 razlogov, zakaj je priporočljivo brati knjigo pred spanjem