Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Bolečina v vratu

Kateri vzglavnik morate izbrati, če imate bolečine v vratu

Datum:

Kategorija: Nasveti o spanju

Tags: vzglavnik, anatomski vzglavnik, bolečina v vratu, spalni položaji

Popolnoma ndividualno je, kateri vzglavnik najbolj ustreza vašim potrebam. Za dober spanec je izbira pravega vzglavnika enako pomembna kot izbira prave prešite odeje in vzmetnice. Spanje z napačnim vzglavnikom lahko povzroči glavobol in poslabša bolečine v vratu. 

Pomembno je, da izberete vzglavnik, ki se prilega vašemu položaju spanja, hkrati pa vam med spanjem zagotavlja ustrezno podporo vratu. 

Kako izbrati vzglavnik, če imate bolečine v vratu:

  • Vaš vzglavnik mora zagotavljati ustrezno podporo vašemu vratu
  • Vaš spalni položaj določa izbiro vzglavnika
  • Ne spite z več različnimi vzglavniki hkrati
  • Ergonomski in anatomski posebni vzglavniki so dobra izbira za bolečino v vratu


Vaš vzglavnik mora zagotoviti ustrezno podporo vašemu vratu

Če čutite glavobol, bolečine v vratu ali napetost v vratu, je pomembno, da pravilno izberete vzglavnik, ki podpira vaš vrat. S pravim vzglavnikom je možno, da se vaše mišice sprostijo in zopet pravilno dihate.

Najboljši položaj za spanje je tisti, kjer vaš vrat leži v nevtralnem položaju. Vaša glava mora ležati v ravnem podaljšku hrbtenice. 

Najlažji način, da poiščete vzglavnik, ki pravilno podpira vaš vrat, je, da s seboj v trgovino pripeljete partnerja ali prijatelja. Lezite na hrbet z izbranim vzglavnikom pod vratom. Naj si ta oseba zamisli črto, ki je potegnjena od strani vašega ušesa do sredine ramen in navzdol do kolka in kolena. Ravna črta pomeni, da je to pravi vzglavnik. Če je vzglavnik predebel, bo glava postavljena nad ramena, če je vzglavnik pretanek, bo glava nameščena pod ramo. V obeh primerih bo črta ukrivljena. 

Če imate kakršne koli dvome, vam toplo priporočamo, da poiščete strokovno pomoč naših zaposlenih. 

Vaš spalni položaj določa izbiro vzglavnika

Glavni namen je podpora vratu in glave med ležanjem v postelji. Vaš spalni položaj določa, kateri vzglavnik bo zagotovil pravo oporo. Ko izberete vzglavnik, ki je primeren za bolečine v vratu, morate razmisliti o tem, kako ležite v postelji med spanjem.

-  Če je vaš najljubši položaj za spanje na boku, morate izbrati visok vzglavnik. Vzglavnik mora podpirati vaš vrat tako, da vaša vratna vretenca ležijo vodoravno. Dober nasvet je, da za merjenje uporabite širino ramen. Če imate široka ramena, mora biti vzglavnik višji v primerjavi z ozkimi rameni. Moški pogosto potrebujejo višji vzglavnik kot ženska.

-  Ne previsok vzglavnik je dobra izbira, če raje spite na hrbtu. Visok vzglavnik obremenjuje vrat, kar lahko povzroči mišično napetost. Vzglavnik mora biti dovolj visok, da podpira naravno krivuljo vratu. Spanje na hrbtu je dober anatomski položaj, saj postavlja glavo, vrat in hrbtenico v nevtralen položaj. Tako se lahko izognete bolečini. 

- Spanje na trebuhu zahteva raven vzglavnik. Ta položaj za spanje ni idealen, saj sta tako vrat kot hrbtenica zelo obremenjena. Tak polžaj spanja lahko povzroči glavobole, krče v vratu in tudi bolečine v hrbtu. Dolgoročno je dobro izbrati vzglavnik, ki vam pomaga spremeniti položaj spanja. 

Preberite tudi naš vodič za izbiro vzglavnikov, kjer smo opisali tudi različna polnjenja vzglavnikov.

Spanje z več vzglavniki 

Spanje z več vzglavniki pod glavo lahko povzroči povečano obremenitev vratu in težave z dihanjem. Zato je dobro spati samo z enim vzglavnikom. Če se ponoči zbudite in še vedno čutite potrebo po spanju z več vzglavniki, lahko le zamenjate vzglavnik.

Če nameravate zamenjati vzglavnik, na primer z ravnega na visok vzglavnik, lahko spanje z obema vzglavnikoma precej olajša prehod. 

Ergonomski vzglavnik je prava izbira, če imate bolečine v vratu

Ergonomski vzglavnik je lahko dobra izbira pri bolečinah v vratu. Navaden vzglavnik bo ponoči spremenil svojo obliko, kar pomeni, da se položaj glave v mirovanju spremeni. Vrat ne dobi ustrezne podpore, ki jo potrebuje med spanjem. 

Anatmski vzglavnik bo ohranil svojo obliko bolj ali manj skozi celo noč, majhen vratni upogib pa bo podpiral vrat v njegovem naravnem položaju.