Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

Zaradi prehoda na novo centralno skladišče so možne zamude pri dostavi izdelkov do 10 delovnih dni. Opravičujemo se vam in prosimo za razumevanje.

Kako odstraniti madeže iz vaše preproge

Sledite te štiri preproste korake o tem, kako odstraniti madeže iz vaše preproge.

Korak 1

Sveži madeži
Odstranite vso umazanijo in madež nežno zdrgnite s suho in čisto krpo. Če vsebuje preproga volno potem madeža ne drgnite. Sintetična vlakna prenašajo bolj grobo ravnanje.

Suhi madeži
Madež natopite z navadno mlačno vodo (brez mila). Ko je madež v celoti prepojen, ga nežno zdrgnite s suho in čisto krpo.

Korak 2

Če madeža niste uspeli odstraniti, uporabite odstranjevalec madežev. Previdno sledite navodilom za odmerjanje. Madež poskusite nežno odstraniti s krpo ali mehko krtačo. Madež morate po tem temeljito očistiti s krpo namočeno v čisti, mlačni vodi, saj lahko ostanki mila naredijo masten sloj, ki privlači umazanijo.

Korak 3

Če madeža še vedno niste uspeli odstraniti, uporabite poseben odstranjevalec madežev. Nikoli ne uporabite čistila, ki vsebuje klor, saj lahko ta preprogo razbarva. Previdno sledite navodilom za odmerjanje. Madež vedno čistite z roba proti sredini.

Korak 4

Če tudi poseben odstanjevalec madežev ne pomaga, preberite Vodič za odstranjevanje madežev. Skrbno sledite navodilom in ne pozabite čistila najprej preizkusiti na skritem mestu. Madež vedno čistite z roba proti sredini.

Poleg vseh omenjenih korakov je priporočljivo preprogo vsak dan posesati.

Vodič za odstranjevanje madežev 

Kri – Tekočino takoj popivnajte s papirnato brisačo. Potem naredite raztopino – v dveh litrih hladne vode raztopite dve žlici soli in madež nežno zdrgnite z ožeto krpo. 

Čokolada/maščoba/omaka – Madež zdrgnite s krpo namočeno v benzen. Na koncu ga očistite s čisto, mlačno vodo.

Izbljuvek/urin – Madež navlažite z raztopino narejeno iz enega dela vode in enega dela brezbarvnega kisa. Pustite delovati deset minut, nato madež nežno zdrgnite z izmenično uporabo mokre in suhe krpe.

Kava – Madež odstranite s krpo namočeno v raztopini narejeni iz enega dela terpentina in enega dela alkohola.

BarvaČe je barva narejena na vodni osnovi, sledite Navodilom za odstranjevanje madežev. Če je barva narejena na osnovi topila, sledite navodilom na embalaži.

Vosek – Z nožem poskusite nežno odstraniti čim več voska. Potem madež nežno podrgnite s krpo namočeno v benzen. Na koncu ga očistite s čisto, mlačno vodo.

Jajce – Iz pol dcl 8-odstotnega amoniaka in 2,5 litrov vode naredite raztopino in madež nežno zdrgnite z ožeto krpo.