Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Življenjska doba prešitih odej je odvisna od kakovosti in vzdrževanja

Vzdrževanje prešitih odej in vzglavnikov

Življenjska doba prešitih odej in vzglavnikov je odvisna od kakovosti in vzdrževanja. V nadaljevanju teksta je zbranih nekaj nasvetov:

  • Prešite odeje in vzglavnike je priporočljivo vsak dan pretresti, s čimer boste ohranili optimalno gostoto in prožnost polnila. 
  • Izogibajte se sesanja ali udarjanja po prešiti odeji, saj lahko poškodujete polnilo. Če je prešita odeja pralna v stroju, potem pozorno sledite navodilom in pazite, da je popolnoma suha, preden jo ponovno uporabite.
  • Prav tako je zelo pomembno, da vašo spalnico redno zračite ter tako preprečite nabiranje vlage in znoja v prostoru. Prešite odeje ne prekrivajte s posteljnim pregrinjalom še nekaj ur po tem. Tako boste omogočili vlagi, da izhlapi in vaša prešita odeja bo ostala suha in sveža. Če boste posteljo prekrili s posteljnim pregrinjalom, se lahko prešita odeja in vzglavnik stisneta zaradi vlage, ki napolni zračne blazine.
  • Da bi polnilu omogočili, da se ponovno vzravna, lahko prešito odejo ali vzglavnik nekaj ur sušite v stroju, skupaj s teniškimi žogicami, tako se bo polnilo pravilno razporedilo. Dobro je, da vzamete prešite deje ali vzglavnike iz sušilnega stroja vsakih petnajst minut in jih dobro pretresete.

Zakaj je potrebno oprati prešite odeje in vzglavnike

S pranjem prešitim odejam in vzglavnikom podaljšate življenjsko dobo. Moč polnila prešite odeje ali vzglavnika lahko ohranite tako, da ju vsaj 1x letno operete (maks. 4x letno). Prepogosto pranje namreč povzroči poškodbe, zato je naše priporočilo pranje 2x letno pri temperaturi 60 stopinj celzija.

Kako oprati prešito odejo ali vzglavnik z naravnim ali umetnim polnilom

Za pravilno pranje in sušenje prešitih odej in vzglavnikov si morate vzeti dovolj časa. Vedno morate slediti navodilom za pranje na etiketah prešitih odej in vzglavnikov.

  1. Najprej pred pranjem preverite vse šive, da nimajo lukenj. Prešite odeje se lahko pri pranju skrčijo.
  2. Prešito odejo ali vzglavnik perite ločeno ali v velikem pralnem stroju.
  3. Za prešite odeje in vzglavnike z naravnim polnilom uporabite detergent brez encimov, saj lahko uničijo lastnosti perja in puha. Najbolj primeren je detergernt za pranje volne. Za prešite odeje in vzglavniki z umetnim polnilom uporabite običajne detergent za pranje perila.
  4. Perite na 60 stopinjah celzija in na koncu uporabite funkcijo centrifuge.
  5. Posušite prešito odejo ai vzglavnik v sušilnem stroju z najmanj 2-3 teniškimi žogicami, ki naredijo prane izdelke bolj zračne.
  6. Vsakih 15 minut vzemite iz sušilnega stroja prešito odejo ali vzglavnik. To preprečuje, da bi se perje in puh ne zlepita v grudice.
  7. Pustite, da se prešita odeja do konca posuši, predno jo ponovno uporabite. Če jo sušite zunaj na zraku, morate paziti, da je ne sušite na direktnem soncu. Ko je odeja popolnoma suha, priporočamo, da jo pretresete zunaj, da se polnilo enakomerno porazdeli.
  8. Če želite vedeti, ali je prešita odeja res popolnoma suha, vam priporočamo, da jo pred pranjem stehtate. Če je po sušenju težja, potem še ni popolnoma suha.
  9. Če je vaš vzglavnik še vedno vlažen po sušenju v sušilnem stroju, je lahko sledeč razlog za to. Sušilni stroj se je prehitro ustavil, ker ima premalo stvari v bobnu in je v neravnovesju. Rešitev je, da dodate še nekaj vzglavnikov ali kroglic za sušenje.

Kako oprati prešito odejo ali vzglavnik iz spominske pene ali lateksa

O vzdrževanju vzglavnika s spominsko peno lahko preberete tu.

Pene ne smete oprati. Seveda pa so nekatere prevleke pralne. Če želite očistiti peno, jo prebrišite z vlažno in toplo krpo ter jo nato takoj osušite s suho krpo.

Kdaj je čas za zamenjavo prešite odeje in vzglavnika

Čas menjave je odvisen od več dejavnikov. Priporočamo vam, da prešito odejo zamenjate na 5-10 let. Menjavo vzglavnika priporočamo na vsake 2 leti, ker vsak dan spimo na njih in se več znojimo.

Nekaj koristnih nasvetov, kdaj je pravi čas za menjavo prešite odeje ali vzglavnika:

  • V kolikor se po nekaj časa vaš vzglavnik spremeni iz bele barve v rumeno, potem je to znak, da potrebujete novega.
  • Če se veliko potite, potem morate tudi pogosteje zamenjati vzglavnik ali prešito odejo.
  • Če sta vaš vzglavnik ali prešita odeja ravna in polnilo grobo po sušenju v sušilnem stroju, potem je to tudi pravi znak za menjavo. 

Izvedite več

Kaj je boljše: prešita odeja in vzglavnik z račjim ali gosjim puhom?

Kaj je boljše: prešita odeja in vzglavnik z račjim ali gosjim puhom?

7 nasvetov o čiščenju vzmetnice

7 nasvetov o čiščenju vzmetnice

Kakovost in garancija

Kakovost in garancija