Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

BLACK FRIDAY PRIHRANITE DO 70%
Akcijo smo podaljšali do 6. 12. Prevzemna mesta imajo podaljšan delovni čas. Trenutno imamo zamude pri dostavi blaga
Varujmo sebe in svoje bližnje - Ne pozabite, da lahko kupujete tudi na JYSK.si

Področja družbene odgovornosti

Okolje in podnebje

Dejavnosti naše družbe vplivajo na okolje in podnebje na različne načine, zaradi česar imamo veliko odgovornost do narave, ki nas obdaja.

Želimo zmanjšati svoj ogljični odtis in negativni vpliv na okolje ter si zato nenehno prizadevamo razvijati se kot podjetje in razmišljati v okviru trajnostnih rešitev. 

Odgovorno gozdarstvo

FSCTM je kratica za  Forest Stewardship CouncilTM (slov. Svet za nadzor gozdov). Gre za neprofitno organizacijo in sistem označevanja lesa ter papirja, ki izvira iz trajnostnega gozdarstva in v katerem se upošteva življenje živali in rastlin. Oznaka FSC zadeva tako okoljsko, kot tudi družbeno in ekonomsko odgovornost.

V gozdovih pod okriljem FSC-ja se ne seka več dreves, kot jih lahko gozd sam naravno obnovi, določene pa so tudi stroge zahteve glede uporabe pesticidov in kemikalij z namenom zaščite vodnega okolja. FSC določa tudi številne družbene zahteve, s katerimi, med drugim, skrbi za to, da imajo ljudje, ki delajo v gozdih dostojne delovne pogoje, da dobijo ustrezno usposabljanje in zaščitno opremo ter da prejemajo pošteno plačilo. V gozdovih pod okriljem FSC-ja imajo avtohtoni prebivalci in lokalno prebivalstvo pravico do uporabe gozdov, lokalno območje pa uživa koristi od zaslužkov, ki jih prinašajo gozdovi.   

Od leta 2006 je JYSK član združenja FSC Denmark (slov. FSC Danska), pa lahko najdete nalepko FSC na naših številnih izdelkih. Nalepko FSC najdete na vsem našem vrtnem pohištvu in na izbranih izdelkih v drugi naši ponudbi. Nenehno si prizadevamo za povečanje uporabe lesa z oznako FSC v naši celotni ponudbi (FSCTM N001715).

JYSK je trajno osredotočen na odgovorno gozdarstvo in trajnostni les, npr. preko dogodkov FSC week in FSC Design Award, kjer smo eden glavnih sponzorjev.

Embalaža

V JYSK-u delamo na tem, da trajno optimiziramo in minimiziramo uporabo embalaže.

Glavni namen embalaže, ki obdaja naše izdelke je zagotavljanje njihove zaščite med prevozom, da bi imeli naši kupci dobro izkušnjo pri nakupu naših proizvodov.

Hkrati se zavedamo pomembnosti čim manjše uporabe embalaže, kot tudi uporabe prave embalaže.

Ko gre za embalažo, v katero so pakirani naši izdelki, se trudimo najti okolju bolj prijazne rešitve in smo začeli številne projekte, ki so osredotočeni na okoljske vplive različnih vrst embalaže.

Plastika

Odločili smo se umakniti vse plastične izdelke za enkratno uporabo iz naše ponudbe in nadaljujemo z optimizacijo uporabe plastike, npr. pri naših izdelkih uporabljamo reciklirano plastiko.

Med drugim smo zamenjali naše sive škatle SMARTSTORE z različico, ki je izdelana iz 100% reciklirane plastike in bomo neprekinjeno uvajali vse več izdelkov, narejenih iz 100% reciklirane plastike.

CO2

V JYSK-u se pri sprejemanju odločitev na splošno osredotočamo na okolje in uporabo virov. Prizadevamo si minimalizirati našo porabo energije in emisij CO2, kjer je to možno. Ne glede na to, ali gre za delovanje naših distributivnih centrov ali izbiro sredstev za čiščenje za naše trgovine.

Na primer, vsi naši distributivni centri in večina naših trgovin so opremljeni z LED  razsvetljavo. Pri distributivnih centrih obstajajo tudi številne iniciative, ki zagotavljajo optimalno porabo elektrike.

Osredotočeni smo tudi na učinkovitost in emisije CO2 pri prevozu naših izdelkov. Tukaj posvečamo pozornost čim učinkovitejši uporabi prostora, da bi zmanjšali število kamionov in kontejnerjev, ki jih potrebujemo za prevoz. V naših distributivnih centrih imamo tudi posebne stroje, ki prilagajajo kartonske škatle za vsa spletna naročila. To pomeni, da se izogibamo prevozu zraka in uporabljamo manj kartona.

Etično in družbeno odgovorna proizvodnja

JYSK-ovi izdelki se proizvajajo v različnih krajih po vsem svetu, zaradi česar postavljamo stroge zahteve za naše dobavitelje. V okviru naših prizadevanj za zagotavljanjem etične in družbeno odgovorne proizvodnje, smo leta 2006, kot eno prvih podjetij na Danskem, postali član amfori Business Social Compliance Initiative (amfori BSCI).

Kot član amfori BSCI-ja se je JYSK pridružil skupnemu Kodeksu ravnanja - z drugimi besedami, skupnemu sklopu pravil, s specifičnimi zahtevami glede pogojev v tovarnah, kjer se izdelujejo JYSK-ovi proizvodi.

Amfori BSCI Kodeks ravnanja je sestavljen iz 11 načeli za etično in družbeno odgovoren način poslovanja. Med drugimi vprašanji, so prepovedani otroško delo, prisilno delo in korupcija, postavljene pa so tudi druge zahteve glede varnosti pri delu, dostojnega delovnega časa in pravice zaposlencev v tovarnah do združevanja v sindikate. Določene so tudi zahteve glede varstva okolja. 

Vsi proizvajalci, ki izdelujejo proizvode za JYSK, morajo sprejeti in upoštevati naš Kodeks ravnanja za dobavitelje, v kateri je vključeno 11 načel Amfori BSCI-ja.

Dialog in vključitev sta pot naprej

V amfori BSCI-ju in JYSK-u smo osredotočeni na nenehno izboljšanje, saj smo prepričani, da sta dialog in vključitev pot naprej, ko gre za izboljšanje družbenih razmer.

Neodvisna tretja stran, ki jo je odobril amfori BSCI, neprekinjeno nadzoruje proizvajalce in ocenjuje kako dobro tovarna spoštuje 11 načel. V primeru katerih koli odstopanj, sporoča o tem BSCI-ju in družbam, ki kupujejo blago od tovarne, da bi lahko v sodelovanju s tovarno našli rešitev. Če gre za resno kršitev, v veljavo stopi tako imenovani protokol ničelne tolerance in je treba nemudoma najti rešitev.

Če pride do katerih koli odstopanj od Kodeksa ravnanja za dobavitelje v tovarni, raje nadaljujemo sodelovanje s proizvajalcem, ker želimo zagotoviti uvajanje sprememb. Če enostavno prekinemo sodelovanje in obrnemo hrbet težavam, se nikoli ne bodo uvedle spremembe. Vendar je za prihodnje sodelovanje ključnega pomena, da v tovarni nastopijo spremembe. Če temu ni tako, moramo prekiniti sodelovanje.

Več o JYSK-ovem sodelovanju z amfori BSCI-jem lahko preberete v JYSK-ovih spletnih novicah na GOJYSK.com.

Danska etična trgovinska iniciativa (Danish Ethical Trading Initiative)

JYSK je član združenja Danish Ethical Trading Initiative (Danske etične trgovinske iniciative), ki je iniciativa sestavljena iz več zainteresiranih strani in ki združuje poslovno skupnost, delavsko gibanje in družbene organizacije. Namen iniciative je spodbujanje akterjev k skupnemu delovanju, z namenom razvijanja etične trgovine in iskanja konstruktivnih rešitev za izzive, s katerimi se soočajo danska podjetja v sodelovanju s svojimi dobavitelji v državah v razvoju in gospodarstvih v vzponu.

Brez škodljivih kemikalij 

Škodljive kemikalije imajo problematične učinke na zdravje in okolje. Zato ima JYSK visoke standarde in postavlja stroge zahteve za dobavitelje.

JYSK ne dovoljuje tako imenovanih SVHC snovi v svojih izdelkih. SVHC je kratica za snovi, ki vzbujajo veliko zaskrbljenost, t. j. ki so lahko problematične za zdravje in okolje. Seznam SVHC snovi je opredeljen s strani Evropske unije, ki ga tudi posodablja.

OEKO-TEX Standard 100 certificiranje

OEKO-TEX je vodila svetovna oznaka za tekstil. Oznaka zagotavlja JYSK-u in njegovim kupcem, da izdelek ne vsebuje nobenih škodljivih ravni snovi, za katere je znano, da so problematične za zdravje.  

Ves tekstil v JYSK-u, t. j. izdelki, pri katerih je vsaj 80 odstotkov teže izdelka narejeno iz tekstila, zadovoljuje OEKO-TEX zahteve in ima večina tekstila v JYSK-u oznako OEKO-TEX standard 100. Ves tekstil pri drugih izdelkih, npr. pri pohištvu, mora zadovoljevati enake standarde kot izdelki, ki nosijo OEKO-TEX certifikat.

OEKO-TEX oznako najdemo tudi na številnih drugih izdelkih, npr. na večini naših prešitih odej in blazin.

OEKO-TEX je prostovoljni sistem označevanja in so njegovi standardi bolj obsežni, kot je zakonodaja Evropske unije. Ko je izdelek označen s oznako OEKO-TEX Standard 100, je celotni izdelek preizkušan na problematične kemikalije - vključno z tistimi deli, ki niso izdelani iz tekstila, npr. zadrgami.

JYSK deluje sistematično pri nadzoru svojih izdelkov. Uporabljamo zunanje preizkuševalne laboratorije, da bi lahko nadzorovali in preizkušali izdelke na škodljive kemikalije ter hkrati zahtevamo od svojih dobaviteljev, da prav tako izvajajo preizkuse in dokumentirajo rezultate.

Organski bombaž s certifikatom GOTS 

V posebni kolekciji, imenovani Scandinavian Sense, ima JYSK številne tekstilne izdelke za kopalnico in spalnico izdelane iz 100% organskega bombaža s certifikatom GOTS.

GOTS je kratica za Global Organic Textile Standard, ki je vodilni svetovni standard v organski proizvodnji, med drugim tudi bombaža. Certifikat GOTS postavlja stroge zahteve tako za izdelke, kot tudi za proizvodnjo. 

Dobro počutje živali

V JYSK-u ne sprejemamo krutosti do živali in so naši dobavitelji dolžni upoštevati pravila, ki smo jih postavili, Kodeks ravnanja za dobavitelje, ki se nanaša na vse naše dobavitelje in kateri, med drugim, določa zahteve glede dobrega počutja živali.

Prešite odeje in blazine sta med našima glavnima izdelkoma in številni med njimi vsebujejo puh in perje. Ko govorimo o dobrem počutju živali v razmerju do puha in perja, je ena izmed glavnih tem: skubljenje puha živim gosem. Metoda je označena kot krutost do živali in je nezakonita v Evropi in v številnih drugih območjih.

JYSK v nobenih okoliščinah ne sprejema puha in perja, ki sta ju oskubli živim pticam. Zato nenehno nadzorujemo našo dobavno verigo v sodelovanju z The International Down and Feather Laboratory (slov. Mednarodnim laboratorijem za puh in perje), IDFL. IDFL je specializiran za inšpekcije v celotni dobavni verigi, vključno s kmetijami in klavnicami.

V JSKY-u želimo imeti le izdelke s puhom in perjem, ki sta stranska produkta živilske industrije. Vsi JYSK-ovi dobavitelji so zavezani po pogodbi k izključni dobavi izdelkov, narejenih iz puha in perja zaklanih ptic. Z drugimi besedami, puh in perje v JYSK-ovih izdelkih prihajata izključno od ptic, ki bi vsekakor bile zaklane, oziroma od ptic, ki so že mrtve pri skubljenju perja.

V svoji ponudbi ima JYSK tudi majhno izbiro živalske kože, kot tudi omejeno število izdelkov, ki vsebujejo volno. Živalska koža, ki se prodaja v JYSK-u prihaja od zaklanih živalih, kar pomeni, da gre za živali, ki bi vsekakor bile zaklane. Živali torej niso bile vzgojene ali zaklane izključno zaradi kože.

JYSK v nobenih okoliščinah ne sprejema »mulesinga« ovc (postopek odstranjevanja kože okoli repa brez anestetika, z namenom preprečevanja okužb, ki jih povzročajo muhe z odlaganjem svojih jajčk). To je posebej poudarjeno v našem Kodeksu ravnanja za dobavitelje, ki so ga dobavitelji dolžni upoštevati.