Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Spanje na trebuhu

Kaj se dogaja s telesom med spanjem?

Verjetno poznate občutek telesne utrujenosti po koncu dolgega dneva, ko ste fizično bolj aktivni. Občutite bolečine v hrbtu in nogah. Vaše mišice nujno potrebujejo dober in kakovosten spanec. In preko noči se zgodi čarovnija, saj se naslednje jutro prebudite kot prerojeni ter pripravljeni na nov dan. Kaj se torej zgodi ponoči? Katere fiziološke funkcije in procesi potekajo v telesu, medtem ko vi spite? Odgovore na ta vprašanja smo pripravili v tem blog zapisu. 

Dihanje, krvni tlak in srčni utrip

Proti koncu dneva se vsi normalni fiziološki procesi upočasnijo. Imate manj vdihov na minuto, pa tudi bitje srca se upočasni. Normalno število srčnih utripov odraslega človeka je 60–100 impulzov na minuto, med spanjem pa le 40–50 impulzov na minuto. Prav tako se zniža vaš krvni tlak. Različne faze spanja tekom noči vplivajo tako na dihanje, krvni tlak in bitje srca. 

Vaši hormoni med spanjem

Med spanjem je stopnja adrenalina v žilah nižja, stopnja rastnega hormona pa se poveča. Odrasle osebe ne bodo zaradi tega višje rasti, ampak rastni hormon pomaga pri rasti in obnovi tkiv. Strokovnjaki so ocenili, da se kar do 75% rastnega hormona izloča med spanjem, da se vaše telo in mišice lahko regenerirajo. 

Poviša se tudi nivo hormona, ki pomaga kontrolirati apetit, zato je spanje kar primerna dieta. Stopnja t. i. antidiuretičnega hormona (ADH) tudi raste med spanjem, zato vaše ledvice izločajo manj vode. S tem se zmanjša potreba po uriniranju in vam ni potrebno ponoči večkrat vstati.
 

Mišice med spanjem

Med spanjem se dotok krvi do vaših mišic poveča. Dejansko je 40% običajnega dotoka krvi v vaše možgane preusmerjen v vaše mišice, da pomaga pri rasti in obnovi mišic.

Med t. i. fazo spanja REM ne morete premakniti mišic. Premikajo se samo mišice, ki nadzorujejo vaše oči in dihanje. To stanje tudi preprečuje, da bi dejansko šli v akcijo med intenzivnim sanjanjem (še posebej je to pozitivno v primeru, če sanjate kakšnega glavnega negativnega junaka iz kriminalnega filma). "Paraliza" traja do 20 minut.

Vaše mišice lahko delujejo tudi kot "nore". Gre za nehoteno trzanje, ko lahko nenadoma skočite in se prebudite. Za ta dejanja ni posebne razlage.

Na kratko: Vaše telo počiva, hkrati pa še vedno opravlja pomembno delo, ko spite. Če imate problem, da težko zaspite, je priporočljivo, da se obrnete za pomoč na strokovnjaka. Zdravnik vam lahko diagnosticira problem in pomaga pri zdravljenju. Več o tem, zakaj je spanje tako pomembno si preberite tu. 

Kako se lotiti prebolema z nespečnostjo

Morda ne veste, da je povsem normalno, da je povsem normalno, da se zbudite 4-6 krat. Problem je, če ne morete zaspati nazaj. Razlogov za prebujanje ponoči je več, zato si preberite naš blog. V njem boste našli odlične nasvete.

Viri
http://healthysleep.med.harvard.edu/healthy/science/what
https://www.sleepfoundation.org/sleep-news/25-random-facts-about-sleep

 

Izvedite več

5 nasvetov za lažje prebujanje

5 nasvetov za lažje prebujanje

Kako izbrati pravo ležišče, če imate bolečine v križu

Kako izbrati pravo ležišče, če imate bolečine v križu

Kako spremeniti položaj spanja

Kako spremeniti položaj spanja

5 razlogov, zakaj je priporočljivo brati knjigo pred spanjem

5 razlogov, zakaj je priporočljivo brati knjigo pred spanjem