Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

Dnevi spanja s popusti do 60%
Trenutno so možne zamude pri dostavi spletnih naročil. Odlična ponudba za vaše podjetje

Ženska spi na boku

Kako spremeniti položaj spanja

Obstaja veliko nasvetov glede pravega spalnega položaja. Nekateri verjamejo, da je bolje spati na boku kot na hrbtu. Drugi pravijo nasprotno. Malo jih priporoča spanje na trebuhu. Če pa nimate telesnih težav s spanjem in partnerja ne motite s smrčanjem, ni razloga, da bi se silili v spremenjen položaj spanja.

Če imate po drugi strani bolečine v vratu ali če vaš partner zaradi vašega smrčanja ne spi, lahko nekaj storite, da spremenite položaj spanja in na ta način morda rešite težavo.

Naši najboljši nasveti za spremembo položaja spanja

Za začetek si morate prizadevati zaspati v želenem položaju za spanje. Težko je nadzorovati dogajanje med spanjem, vendar lahko uporabite nekaj trikov:

Nasveti za spanje na boku:

 1. Na zadnji in sprednji del zgornjega dela pižame pritrdite fizični predmet, da preprečite spanje na hrbtu ali na trebuhu. Nekateri priporočajo teniško žogico, vendar je lahko ta predmet kkaterakoli stvar, na kateri je neudobno ležati in se zlahka odstrani.
 2. Poskrbite, da boste imeli pravo ustrezen vzglavnik za spanje na boku. Biti mora srednje visok do visok, da zapolni vrzel med glavo in rameni ter ohrani vrat in hrbtenico v ravni liniji.  
 3. Poskrbite, da boste imeli pravo vzmetnico za spanje na boku. Biti mora dovolj mehka, da se vaša ramena in boki pogreznejo vanj, hrbtenica pa ostane v ravni liniji.
 4. Naj bo spanje na boku udobno, zato si priskrbite blazino za kolena, ki razbremeni pritisk na boke in spodnji del hrbta.
 5. Ob telesu razporedite blazine, da ustvarite oviro, ki vam oteži obračanje na hrbet ali trebuh.

Nasveti za spanje na hrbtu:

 1. Na sprednji del zgornjega dela pižame pritrdite fizični predmet, da preprečite spanje na trebuhu. Nekateri priporočajo teniško žogico, vendar je lahko ta predmet kkaterakoli stvar, na kateri je neudobno ležati in se zlahka odstrani.
 2. Poskrbite, da boste imeli ustrezen vzglavnik za spanje na hrbtu. Naj bo nizek, da bosta vrat in hrbtenica v ravni liniji.
 3. Poskrbite, da boste imeli pravo vzmetnico za spanje na hrbtu. Biti mora srednje trda do trda, da podpira spodnji del hrbta in vrat ter preprečuje, da bi se ramena in boki pogreznili v vzmetnico.
 4. Priskrbite si dodatno blazino za pod kolena, da zmanjšate pritisk na hrbtenico in jo ohranite poravnano.
 5. Na obeh straneh ustvarite pregrado iz blazin, da se ne boste obrnili na bok ali trebuh.
 6. Dvignite zgornji del telesa tako, da dvignete vzglavje svoje nastavljive postelje, če jo imate, ali tako, da pod hrbet, vrat in glavo položite blazine.
 7. Uporabite spalno masko. Če ne morete umakniti vira svetlobe, vam lahko spalna maska ​​pomaga ustvariti temo.

Pazite, da s katero od teh metod sčasoma ne zmanjšate kakovosti spanja, saj se ne želite zjutraj zbuditi izčrpani po noči motenj spanja.

Če imate težave s spanjem dlje časa, je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom, da poišče rešitev. Zdravnik lahko postavi diagnozo in zdravi zdravstvene težave. Če ste noseči ali imate zdravstvene težave, se vedno posvetujte s svojim zdravnikom, preden naredite kakršne koli spremembe.


Preberite več o tem, kako spalni položaj razkriva vašo osebnost.

Spreminjanje položaja spanja ni enostavno

Lahko traja nekaj časa, da spremenite navado in morate biti pripravljeni, da je zelo težko nadzorovati svoje gibe med spanjem. Vsi zamenjamo spalne položaje – nekateri pravijo, da do 40-krat vsako noč, tako da tudi če zaspite v enem položaju, se boste verjetno zbudili v drugem.

Predvsem poslušajte sebe in kako se počutite, ko se zbudite. Ali je bolečina v vratu izginila ali se je zmanjšala? Se je vaš partner dobro naspal? Se zbudite in se počutite dobro spočiti? To so znaki, da vam uspeva spremeniti položaj spanja in izboljšati spanec.

Izvedite več

5 nasvetov za lažje prebujanje

5 nasvetov za lažje prebujanje

Kako izbrati pravo ležišče, če imate bolečine v križu

Kako izbrati pravo ležišče, če imate bolečine v križu

5 razlogov, zakaj je priporočljivo brati knjigo pred spanjem

5 razlogov, zakaj je priporočljivo brati knjigo pred spanjem

Nasveti za spanje v vročini

Nasveti za spanje v vročini