Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Ženska mirno spi

Nasveti za spanje v vročini

V vročih poletnih nočeh je iskanje miru, tišine in udobja lahko izziv. Če vam je ponoči pretoplo, da bi spali, lahko naredite več stvari, da se ohladite.

1. Priskrbite si poletno prešito odejo

Nekateri ljudje težko zaspijo samo pod rjuho. Hladna poletna odeja je zasnovana tako, da vam pomaga udobno spati v toplem vremenu: odvaja toploto in vlago stran od vašega telesa, da se lahko zbudite dobro spočiti.

2. Izberite pravo posteljnino

Lanena ali bombažna posteljnina je idealna za tople poletne mesece. Te vrste tkanine hitro absorbirajo vlago in jo ponovno oddajajo. Ta učinek ohranja posteljnino suho in svežo ter vam lahko pomaga do mirnega spanca tudi v vročih poletnih nočeh. 

3. Izberite ustrezno nadvzmetnico

Če še nimate nadvzmetnice, je to poletje morda pravi čas, da si jo priskrbite – ne samo zato, ker lahko nadvzmetnica zaščiti in podaljša življenjsko dobo vašega ležišča, ampak tudi zato, ker lahko dobite takšno s hladilnimi lastnostmi. Lateks vam bo dal občutek, da ležite na vrhu nadvzmetnice, namesto da bi se ugreznili vanjo, kar pomeni, da se toplota lažje oddaja. Nadvzmetnice so še en primer izdelka, ki telesu omogoča dihanje in izhlapevanje odvečne toplote in vlage.

4. Uporabite tanjši nadvložek kot zaščito za vzmetnice in zaščitno prevleko za vzglavnik

Če ste nagnjeni k temu, da se ponoči prepotite, je uporaba nadvložka za vzmetnice dobra ideja. Podaljša življenjsko dobo vaše vzmetnice ali nadvzmetnice, tako da jo zaščiti pred vlago.

Zaščitna prevleka za vzglavnik ne ščiti vašega vzglavnika samo pred znojem, ampak tudi pred izdelki za oblikovanje las, nočno kremo itd. Na ta način pomaga tudi povečati življenjsko dobo vašega vzglavnika.

5. Spite v pravem položaju

Čim manj vašega telesa se dotika vzmetnice, tem bolje. Zato je spanje na boku lahko koristno. Spanje v položaju morske zvezde vam lahko pomaga, da se vaše telo ne poti toliko med spanjem. Preberite več o položaju in vaši osebnosti pri spanju.

6. Izberite ustrezno pižamo

Izberite pižamo iz materiala, ki odvaja vlago, kot je bambus, ali nekaj lahkega, kot je bombaž. Morda vas bo zamikalo, da bi spali goli, a upoštevajte, da bo pižama vpila vsaj del vlage in tako zaščitila vašo posteljnino in rjuhe.

7. Ob postelji imejte pijačo in vlažno krpo

Ob postelji imejte steklenico vode – vendar ne pijte preveč, če se ne želite zbuditi sredi noči, da bi šli na stranišče. Ohladite se lahko tudi z vlažno krpo po obrazu.

8. Zastrite vso svetlobo

Poskrbite, da boste čez dan zastrli vso sončno svetlobo z zatemnitvenimi zavesami ali zatemnitvenimi roloji. Temperatura v spalnici naj bo v idealnem primeru nižja kot v dnevni sobi - po možnosti okoli 18-19 stopinj. Zatemnitev oken bo preprečila, da bi sončni žarki segreli prostor.

9. Večerja in pijača, ki vas lahko pogreje

Zaradi začinjene hrane se lahko potite, zato se zadnjih nekaj ur pred spanjem izogibajte kajenskemu popru in pekočim feferonom.

Izogibajte se tudi pitju alkohola in kave 2-3 ure pred spanjem.

Izvedite več

5 nasvetov za lažje prebujanje

5 nasvetov za lažje prebujanje

Kako izbrati pravo ležišče, če imate bolečine v križu

Kako izbrati pravo ležišče, če imate bolečine v križu

Kako spremeniti položaj spanja

Kako spremeniti položaj spanja

5 razlogov, zakaj je priporočljivo brati knjigo pred spanjem

5 razlogov, zakaj je priporočljivo brati knjigo pred spanjem