Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Ženska spi v postelji in odprto okno z zavesami

Šest nasvetov, kako dobro spati v vročini

Topli dnevi so poživljajoči in čudoviti, ne pa toliko prevroče in preznojene noči.

Se v vročih poletnih nočeh tudi vi premetavate in obračate v postelji, ker vročina in vlaga onemogočata vaše spanje in kratita vaš spanec? Ali pa se morda zbudite obliti s potom?

Preberite naš blog zapis, kjer smo vam pripravili 6 preprostih nasvetov, ki vam bodo pomagali bolje spati v vročini in se tudi naspati.

1. Spite s poletno prešito odejo

Večina ljudi raje spi s kakšno lahko prevleko, pa naj bo to poletna prešita odeja ali samo rjuha. Če se temperatura v vaši spalnici spreminja glede na vreme ali letni čas, vam priporočamo, da zamenjate med dvema različnima prešitima odejama – toplo za zimo in hladno ter lahko za poletje. To vam bo omogočilo boljši in bolj zdrav spanec.

Poletna prešita odeja odvaja toploto in vlago iz vašega telesa, kar vam omogoča prijetnejši in boljši spanec. Topla prešita odeja je namreč zasnovana tako, da izolira toploto in je poleti z njo lahko nemogoče spati.

Poglejte izbor hladnih poletnih prešitih odej

2. Izberite pravo posteljnino, ki hladi

Pri izbiri posteljnine je treba upoštevati nekaj stvari. Najprej poskrbite, da bo vaša posteljnina izdelana iz 100 % bombaža ali drugega zračnega naravnega materiala. Posteljnina iz mešanice poliestra vas ogreje.

Drugič, razmisliti morate, katera vrsta posteljnine je najboljša za vas. Posteljnine iz flanela so izjemno tople, iz perkala in satena pa hladnejše.

Naše posteljine iz bombaža so hladnejše za spanje, saj je naravni material zračen in odvaja vlago.

3. Spite na kakovostni nadvzmetnici ali nadvložku

Dobra nadvzmetnica ali nadvložek absorbirata znoj, tako da se ne prebudite mokri. 

V vročih nočeh se lahko toliko znojite, da izgubite do litra in pol tekočine na noč, zato je tudi poleti pomembno, da posteljnino in rjuhe redno menjate. 

Poglejte vso ponudbo nadvložkov in nadvzmetnic

4. Pred spanjem popijte hladno pijačo

Pred spanjem popijte nekaj hladnega, saj vam bo to pomagalo tudi pri ohlajanju telesa.

Vendar ne pijte preveč tekočine, da ne boste morali ponoči večkrat vstati in iti na stranišče. Izogibajte se alkoholu, saj alkohol povzroča nemiren spanec in povzroči, da se telo bolj poti. 

5. Zastrite zavese

Poskrbite, da bo vaša spalnica čim bolj hladna čez dan. Če v spalnico ne pride sončna svetloba, bo vaš prostor za spanje ostal hladen tudi v zelo vročih dneh. 

Zjutraj zastrite zavese in jih ne odstirajte, dokler ne greste spat. Uporabite zatemnitvene zavese ali roloje, ki so zasnovani tako, da blokirajo vso zunanjo svetlobo, ter tako tudi poskrbijo za nižje temperature v spalnici. 

6. Prezračite spalnico

Temperaturo v spalnici lahko znižate tudi tako, da zagotovite dobro prezračevanje in čez dan dovajajte svež zrak v prostor.

Če je le mogoče, imejte ponoči odprto okno, saj tudi to pripomore k znižanju temperature v spalnici.

Če vam tudi to ni dovolj, lahko kupite ventilator, ki pripomore h kroženju zraka po prostoru.    

Zakaj vročina vpliva na naš spanec?

Če je vaša spalnica prevroča spomladi, poleti in zgodaj jeseni, vam lahko zviša vašo telesno temperaturo in moti vaš spanec. 

Telesna temperatura pade za 1 stopinjo, ko spimo, ker telo zmanjša porabo energije. Če pa temperatura v vaši spalnici ne pade pod 20 stopinj, se vaše telo težje ohladi. Mnogi bodo zato v telesu občutili nemir in razdraženost.   

Želite izvedeti več o boljšem spanju? Preberite Poslovite se od nespečnosti in Z dnevnikom spanja do boljšega spanca.

Izvedite več

Popolni vodič: Katero prešito odejo izbrati?

Popolni vodič: Katero prešito odejo izbrati?

Prešite odeje in vzglavniki iz naravnih materialov

Prešite odeje in vzglavniki iz naravnih materialov

5 nasvetov za lažje prebujanje

5 nasvetov za lažje prebujanje

Kako izbrati pravo ležišče, če imate bolečine v križu

Kako izbrati pravo ležišče, če imate bolečine v križu