Prešite odeje za vse letne čase

Prešite odeje in dvojne prešite odeje so pomemben del naših izdelkov za spanje. Prešite odeje so na voljo z naravnim ali umetnim polnilom, tako poletne, zimske ali za vse letne čase. Večina polnil v prešitih odejah je tudi antibakterijskih, več o tem najdete v vodiču o izbiri prešite odeje. Pri nakupu prešitih odej pa namenite pozornost tudi izbiri prevlek, ki so lahko iz bombaža, bambusovih vlaken ali mikrovlaken. Priporočljivo je, da uporabljate dve različni prešiti odeji: poletno prešito odejo in zimsko prešito odejo, saj se s tem lahko izognete neprijetnim in neprespanim nočem. Poleg tega boste lahko dve prešiti odeji uporabljali dalj časa, kot če bi celo leto uporabljali le eno prešito odejo. V JYSK-u imamo več dimenzij prešitih odej: 135x200 cm, 135x220 cm, 200x220 cm in prešite odeje za dojenčke ter otroke. Izberite pravo dimenzijo glede na vašo posteljo ali posteljni okvir, saj mora biti prešita odeja večja od posteljnega okvirja. Več o vzdrževanju prešitih odej najdete v vodiču.

Izberite ustrezno prešito odejo

Ko se zbudite sveži in spočiti, imate dovolj moči, da se soočite z izzivi dneva. Pravilna izbira prešitih odej se lahko odraža v dobrem spancu. Ali ste na primer vedeli, da so vaša višina, letni časi in debelina prešite odeje dejavniki, ki bi morali močno vplivati ​​na izbiro vaše prešite odeje? Na izbiro prešite odeje vpliva več dejavnikov. Med drugim morate upoštevati temperaturo v spalnici, ali imate raje težjo ali lahko prešito odejo in ali naj bo prešita odeja prijazna alergikom. Veliko ljudi spi z isto prešito odejo vse leto, najbolj optimalni pa sta dve prešiti odeji - poletna in zimska. Tako se poleti izognete potenju, pozimi pa se ogrejete. Hkrati pa vaše odeje zdržijo dlje.

Ko potrebujete nove prešite odeje, je na voljo veliko izbire. Naj bo polnilo iz umetnih vlaken ali naravno polnilo? Naj bo to dvojna prešita odeja? Kako topla naj bo prešita odeja? Kako dolga bi morala biti? In kaj pomeni moč izolacije? Da bi vam pomagali na tej poti, smo zbrali številne dobre nasvete, kako izbrati pravo prešito odejo, ki ustreza vašim potrebam. Pripravili smo vam nasvete, kako pravilno izbrati pravo prešito odejo.

Moč polnila

Moč polnila je mera gostote polnila, ki je povezana z izolacijskimi lastnostmi perja in puha. To je napomembnejše merilo kakovosti perja in puha. Večja ko je moč polnila, puh lažje zadrži večjo količino zraka, s tem pa ima večjo izolacijsko moč. Več perja pomešanega s puhom pomeni večjo moč in težo polnila. Sama teža ne vpliva na toploto prešite odeje, ampak mešanica teže in moči polnila.

Z močjo polnila (angl. TOG) je označena izolativna moč izdelka oz. prešite odeje. Obstaja razlika v tem, kakšno izolacijsko moč imajo različne vrste puha. Puh rac eider ima najboljšo sposobnost izolacije. Nato sledita gosji puh in puh muškatnih rac. Račji ​​puh ima najnižjo toplotno izolativnost v primerjavi z drugimi vrstami puha. Več o tem si preberite TU.

Raznolika polnila

Svila

Svilena prešita odeja je klasična tanka odeja, vendar z isto močjo polnila. Svilene prešite odeje uravnavajo toploto na tak način, da obdržite občutek suhosti in enako temperature vso noč. Svila je tudi zračna in antibakterijska, ki nudi čisto in udobno spanje.  

Umetno polnilo

Umetno polnilo sestoji iz poliestrskih vlaken, ki imajo podobne lastnosti kot naravno polnil, vendar je cenovno bolj ugodno. Polnilo iz umetnih vlaken ima prav tako lastnost, da odnaša vlago od telesa. Razlika od naravnih polnil je v tem, da so ti težji, saj se mora zagotoviti enaka raven toplote kot pri naravnih polnilih. 

Prešite odeje z naravnim polnilom

Verjetno se sprašujete, kaj je bolj: prešita odeja s puhom ali perjem. Puh je najboljši izolacijski material na svetu, hkrati pa zelo dobro uravnava toploto in vlago v prešiti odeji. Kakovost puha je vedno najbolj natančno izražena z močjo polnila (angl.  kratica TOG) določenega izdelka izdelka. Moč polnila je označena ob vzglavnikih in prešitih odejah iz puha ali perja pri lastnostih izdelka. Puh je mehkejši v prešiti odeji ali vzglavniku, perje pa zagotavlja oporo vzglavniku in težo v prešiti odeji. Več o tem preberite v našem blog zapisu.

Obtežena prešita odeja

Prešita odeja z dodatno težo predstavlja odlično rešitev za izboljšanje spanja. S svojo mehkobo, toploto in prilagodljivostjo lahko pozitivno vpliva na kakovost spanja. Ta vrsta odeje, zaradi svoje teže (7 kg ali 9 kg), ustvarja pritisk na telo, kar sproži blagodejne učinke, ki lahko pripomorejo k boljšemu počitku. Teža in oblikovanje obtežene prešite odeje, skupaj z njenim prilagajanjem telesu, omogočajo sprostitev in učinkovitejše globoko spanje, kar vodi v bolj spočit občutek ob prebujanju. Za več informacij o prednostih težkih prešitih odej preberite naš blog zapis.