Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

Zadnji dnevi sezonskega znižanja

Kaj je boljše: prešita odeja in vzglavnik z račjim ali gosjim puhom?

Kaj je boljše: prešita odeja in vzglavnik z račjim ali gosjim puhom?

Kakovost puha je odvisna od več dejavnikov, ki se merijo v več parametrih: vrsta, starost in zdravje ptice. Višja starost ptice in hladnejše podnebje pripomoreta k boljši kakovosti puha in boljši izolaciji. Če primerjate najboljši gosji puh z najboljšim račjim puhom, je gosji puh najboljši.

Puh je najboljši izolacijski material na svetu, hkrati pa zelo dobro uravnava toploto in vlago v prešiti odeji. Kakovost puha je vedno najbolj natančno izražena z močjo polnila (angl.  kratica TOG) določenega izdelka izdelka. Moč polnila je označena ob vzglavnikih in prešitih odejah iz puha ali perja pri lastnostih izdelka.

Kaj je moč polnila za gosji puh?

Moč polnila je izraz izolacijske sposobnosti in kakovosti puha. Višja kot je kakovost puha, večja je moč polnila in boljša je izolacija. 

Puh nima tulca ali vejice, ampak je sestavljen iz drobnega jedra, od koder izvira veliko majhnih, mehkih vlaken. Med temi vlakni nastanejo majhni zračni žepki. Ta zrak med vlakni zagotavlja izolacijo - in ne sam puh.

Spodaj vidite pet različnih vrst puha. Velika, debela kepica vlaken puha je najboljša. Ima veliko vlaken in največjo moč polnila.

 

Kaj je gosji puh?

Gosji puh je na splošno večji in močnejši od račjega puha, zato ima odeja s 100 % gosjim puhom boljšo moč polnila. Boljša kakovost je posledica dejstva, da so gosi večje od rac in imajo na splošno daljšo življenjsko dobo.

Preberite več o zbiranju puha za naše izdelke pod zadnjim poglavjem na strani o družbeno odgovornem poslovanju.

Kaj je puh rac eider?

Puh rac eider je najlažja in najboljša izolacijska surovina na svetu. Puh se pobere iz gnezda, potem ko se jajca izležejo in race zapustijo gnezdo. Puh rac eider se ročno očisti in razvrsti. Puh rac eider je zelo ekskluziven material in omejen vir na svetovnem trgu.

Obstajajo še druge vrste račjega puha - na primer puh rac muscovy, ki ima lastnosti, podobne kot puh rac eider. Raca muscovy je znana tudi pod imenom "Barbary raca".

Kaj je boljše - račji puh ali perje?

Gosji ali račji puh je mehkejši v prešiti odeji ali vzglavniku. Perje pa zagotavlja oporo vzglavniku in težo v prešiti odeji.

V vzglavniku z eno komoro je najbolje uporabiti dobro mešanico puha in perja. Če vzglavnik vsebuje samo puh, se izravna in ne daje opore. V trikomornem vzglavniku je jedro običajno sestavljeno iz perja, dve zunanji komori pa sta za večjo mehkobo napolnjeni s puhom.

Puh v prešiti odeji zagotavlja izolacijo, perje pa težo v kombinaciji s tkanino. Udobje je sicer individualna presoja, a je težka prešita odeja dobra za ljudi z nemirnim spanjem.

Lahka prešita odeja je dobra, če imate raje občutek, da prešita odeja mehko in lepo objame vaše telo. Prešita odeja iz gosjega puha s 100 % polnilom iz puha bolje absorbira vlago iz telesa.

 

 

Izvedite več

7 nasvetov o čiščenju vzmetnice

Kaj se dogaja s telesom med spanjem?

Kako v spalnici zmanjšati količino alergenov?

Vodič: moč polnila v prešitih odejah (TOG) – Katera stopnja TOG je prava za vas?

Poiščite najbližjo JYSK trgovino.

Za pomoč in nasvete se obrnite na JYSK-ove zaposlene in raziščite naš širok asortiman izdelkov v trgovini.