Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Kakovosten puh

Vodič: moč polnila v prešitih odejah (TOG) – Katera stopnja TOG je prava za vas?

Moč polnila prešite odeje (eng. TOG) je mera, ki opisuje izolativno moč prešite odeje ali natančneje sposobnost prešite odeje, da vas greje. Večja kot je moč polnila, boljša je izolacija. 

Obstaja razlika v tem, kakšno izolacijsko moč imajo različne vrste puha. Puh rac eider ima najboljšo sposobnost izolacije. Nato sledita gosji puh in puh muškatnih rac. Račji ​​puh ima najnižjo toplotno izolativnost v primerjavi z drugimi vrstami puha. 

Katero moč polnila morate izbrati?

Pri nakupu nove prešite odeje je pomembno vedeti, kako topla bo prešita odeja. Še posebej v hladnih zimskih mesecih. Zato morate biti pozorni na moč polnila prešite odeje.   

V JYSK-u prehajamo na novo merilno lestvico moči polnila: na stari lestvici se moč polnila meri številčno od 2 do 16, oznaka 16 pomeni najtoplejšo prešito odejo z najvišjo stopnjo toplotne izolacije. Na novi lestvici se moč polnila meri številčno od 100 do 1100, pri čemer je 1100 najtoplejša prešita odeja z najvišjo stopnjo izolacije. 

Mnogi zmotno menijo, da je debela in težka prešita odeja enaka topli odeji. Ni nujno, da je tako. Odvisno je od kakovosti puha. Račji ​​puh je težji, a z nižjo izolacijsko sposobnostjo v primerjavi s puhom muškatne race in gosjim puhom. Puh muškatne race in gosji puh sta lažji vrsti puha z večjo izolativnostjo. To pomeni, da se v prešiti odeji uporablja več račjega puha, da ohrani enako toploto kot puh muškatnih rac in gosji puh. Prešita odeja iz račjega puha bo zato veliko težja in debelejša od odeje iz gosjega puha. 

Izberete lahko med različnimi vrstami prešitih odej:

Poletne prešite odeje: Poleti so višje temperature, zato ne potrebujete prešite odeje z enako količino izolacije ali teže kot jo imajo zimske prešite odeje. Izberite prešito odejo z manj gramov ali močjo polnila in si zagotovite dober spanec tudi v toplejših poletnih mesecih.  

Zimske prešite odeje: Pozimi pa je prijetno zlesti pod toplo prešito odejo. Izberite na primer prešito odejo iz gosjega puha z močjo polnila 11 po stari lestvici oz. 725 na novi lestvici in vas bo grelo v hladni zimi.  

Prešite odeje za vse letne čase: Prešita odeja za vse letne čase je idealna, če želite spati z isto prešito odejo vse leto. Če imate v spalnici enakomerno temperaturo, bo prešita odeja za vse letne čase dobra izbira.

Preberite več o vzdrževanju prešitih odej.

Se ponoči potite ali vam je hladno?

Ali se veliko potite ali ste bolj tip človeka, ki vas rado zebe v prste na nogah, ko ponoči ležite pod prešito odejo? Pri teh težavah vam lahko pomaga izbira prešite odeje s pravo močjo polnila. 

Če vam je ponoči zelo toplo, je moč ali teža polnila prešite odeje najverjetneje prevelika. Po drugi strani pa je moč ali teža polnila prešite odeje premajhna, če zamrzujete. Topla prešita odeja z večjo močjo polnila je boljša izbira, saj vas ponoči greje. 

Delitev zakonske postelje z drugo osebo pomeni, da morate izbrati prešito odejo z nižjo močjo polnila. Oseba, ki leži zraven vas, vas bo ogrela s svojo naravno telesno toploto že samo z ležanjem poleg vas. 

Temperatura v spalnici igra pomembno vlogo pri izbiri nove prešite odeje. Optimalna temperatura v spalnici se ponavadi giblje med 18–22 stopinj Celzija. 

Izvedite več

Kateri vzglavnik morate izbrati? Popolni vodič

Kateri vzglavnik morate izbrati? Popolni vodič

Popolni vodič: Katero prešito odejo izbrati?

Popolni vodič: Katero prešito odejo izbrati?

Prešite odeje in vzglavniki iz naravnih materialov

Prešite odeje in vzglavniki iz naravnih materialov

5 nasvetov za lažje prebujanje

5 nasvetov za lažje prebujanje