Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Spalnica v svetlo rjavi barvi s posteljo in okrasnimi blazinami, prešito odejo in nadvzmetnico

Popolni vodič: Katero prešito odejo izbrati?

V tem vodiču so zbrani vsi naši najboljši nasveti o tem, na kaj morate biti pozorni pri nakupu nove prešite odeje, da boste izbrali najboljšo prešito odejo za vaše posebne potrebe. Eden od ključnih nasvetov za spanje je, da poskrbite, da imate prešito odejo, ki vam omogoča odlično spanje, ne da bi vam bilo preveč toplo ali hladno.

Vodič se osredotoča na najpomembnejše elemente, ki jih morate upoštevati, ko je čas za izbiro nove prešite odeje. Zajema vse od materialov, velikosti in lastnosti – vse dejavnike, ki bodo vplivali na vaš spanec. Pripravili smo vam tudi nekaj posebnih smernic, ki vam lahko pomagajo določiti, katera prešita odeja je prava za vas.

  1. Kaj je značilno za dobro prešito odejo?

  Prešita odeja ni le prešita odeja. Kako dobro spite ponoči, je močno odvisno od tega, ali ste izbrali prešito odejo, ki ustreza vašim posebnim potrebam. Pomembno je upoštevati vse naslednje dejavnike: velikost, moč polnila, težo, kako pogosto zamenjate prešito odejo in koliko želite, da prešita odeja obdaja vaše telo med spanjem.

  V naslednjih poglavjih si bomo podrobneje ogledali vse te dejavnike, da vam olajšamo izbiro prešite odeje.

  2. Kako izbrati pravo velikost prešite odeje

  Prvi korak pri izbiri prešite odeje za vaš dober spanec je, da upoštevate svojo višino, ko razmišljate o možnostih izbire. Prešita odeja naj bi praviloma vsaj 20-30 cm daljša od vaše višine.

  Kdaj naj razmislim o spremembi velikosti prešite odeje?

  Večje prešite odeje so na voljo v različnih velikostih, npr. dvojne ali podaljšane ter ustrezajo različnim velikostim postelj in osebnim željam.

  Izbira najboljše velikosti prešite odeje za vas je v veliki meri odvisna od tega, kako nameravate prešito odejo uporabljati. Na primer, če spite sami in želite izkoristiti dodatno širino, izberite dvojno prešito odejo. Če pa iščete eno prešito odejo za vas in vašega partnerja, bi vam dodatnih 20 do 40 cm širine lahko zelo koristilo.

  Kakšno velikost odeje naj kupim za svojega otroka?

  Prešita odeja za odrasle bo prevelika za večino predšolskih otrok. Če imate majhne otroke, raje razmislite o prešiti odeji za mlajše otroke in dojenčke, ki je prilagojena njhovi starosti.

  Višina vašega otroka bo vplivala na to, kdaj boste morali preklopiti z ene velikosti prešite odeje na drugo. Toda spremembe v njihovih spalnih vzorcih lahko tudi razkrijejo, kdaj je čas za večjo prešito odejo.

  Prešita odeja velikosti 100x135 cm je primerna za otroka od 9. meseca starosti ter vso predšolsko obdobje.

  3. Teža, moč polnila in moč izolacije 

  V JYSK-u delimo naše prešite odeje glede na izolativno moč v tri kategorije: hladne, tople in zelo tople. Katero vrsto boste izbrali, je odvisno od:

  • v katerem delu leta jo nameravate uporabljati – poleti ali pozimi
  • če vam je ponoči toplo ali hladno
  • vaše telesne temperature med spanjem

  Izolacija prešite odeje z naravnim polnilom (npr. odeja iz perja/puha) je odvisna od njene moči polnila. Večja kot je moč polnila, bolje prešita odeja ohranja toploto.

  Prešita odeja z nizko močjo polnila potrebuje več polnila, da bo bolj topla, medtem ko lahko tanjša prešita odeja zadrži toploto in vas greje, če ima višjo moč polnila.

  Moč polnila določajo trije dejavniki:

  • vrsta race/gosi
  • kakovost
  • razmerje med perjem in puhom

  Bi morali morda kupiti obteženo prešito odejo?

  Obtežena prešita odeja je zelo težka odeja, s katero lahko spite ponoči. Mnogi ljudje občutijo pomirjujoč učinek, ko spijo z obteženo prešito odejo. Zaradi tega so obtežene prešite odeje priljubljene v sektorjih zdravja in dobrega počutja.

  Da, najbolj značilna lastnost obtežene prešite odeje je njena teža. Standardna prešita odeja iz umetnih vlaken, perja ali puha tehta en do dva kg. Obtežena prešita odeja je bistveno težja.

  Obtežene prešite odeje so polnjene predvsem z majhnimi steklenimi perlami. Ti majhni stekleni biseri predstavljajo kar 95 odstotkov obteženega polnila prešite odeje. Zaradi steklenih perl je prešita odeja še posebej težka in omogoča, da se prilega vašemu telesu. Če preizkusite obteženo prešito odejo, boste takoj opazili, da se prijetno oprijema vašega telesa.

  Ustrezna obtežena prešita odeja je odvisna od vaše lastne teže. Pravilo pravi, da mora prešita odeja predstavljati 10-15 % vaše lastne teže. Če tehtate med 50-70 kg, je 7 kg obtežena prešita odeja verjetno prava za vas. Če tehtate med 70-90 kg, je 9 kg obtežena prešita odeja verjetno prava za vas.

  Preberite več o tem, kako lahko obtežena prešita odeja pomaga izboljšati vaš spanec.

  4. Koliko stane prešita odeja?

  V JYSK-u imamo prešite odeje za vse potrebe in vsak proračun. Cena prešite odeje je odvisna od materiala in kakovosti. Prvi korak pri iskanju prešite odeje, ki ustreza vašemu proračunu, je razumevanje treh kakovostnih razredov, v katere smo v JYSKu razdelili naše odeje: BASIC, PLUS in GOLD.

  Enojne prešite odeje

  Umetno polnilo

  Naravno polnilo 

  BASIC

  PLUS

  GOLD

  Dvojne prešite odeje 

  Umetno polnilo

  Naravno polnilo 

  BASIC

  PLUS

  GOLD

  Kako polnilo prešite odeje vpliva na njeno ceno?

  Kakovost in cena gresta z roko v roki. Da bi razumeli ceno prešite odeje, je pomembno poznati najpogostejše vrste polnil pri prešitih odejah iz naravnih in umetnih vlaken.

  Naravno polnilo

  Obstajajo različne vrste naravnih polnil.

  Perje

  Perje je cenovno ugoden naravni material z nizko izolacijsko močjo. Visok delež perja ima za posledico razmeroma težko prešito odejo, ki jo imajo nekateri ljudje raje.

  Račji puh

  Račji puh ima boljšo izolativno moč kot perje.

  Puh moškatne race

  Puh moškatne race je manjši od račjega puha in ima dobro izolacijsko sposobnost.

  Gosji puh

  Gosji puh ima visoko izolativno moč in prispeva k zračni prešiti odeji.

  Puh rac eider

  Puh rac eider velja za enega najtoplejših in najlažjih naravnih materialov na svetu.

  Polnilo iz umetnih vlaken

  Polnilo iz umetnih je na voljo v različnih kakovostih,

  Dvodimenzionalno vlakno

  Standardno polnilo iz vlaken je tisto, kar je v industriji spanja znano kot dvodimenzionalna vlakna. Je cenovno ugoden izdelek.

  Tridimenzionalno vlakno

  Tridimenzionalna vlakna imenujemo tudi votla vlakna. V JYSK-u so naša votla vlakna na voljo v treh različicah: z eno luknjo, s tremi luknjami in s sedmimi luknjami. Luknje se napolnijo z zrakom in tako povečajo izolativno moč polnila.

  5. Kako pogosto bi morali menjati prešito odejo?

  Splošno vodilo je, da bi prešito odejo morali zamenjati vsakih pet do deset let, vendar je to odvisno od kakovosti prešite odeje – tako tiste z naravnim polnilom kot tiste z umetnim polnilom.

  Dlje časa uporabljena prešita odeja pomeni manj udobja pri spanju. Če želite vedeti, kdaj je čas za zamenjavo prešite odeje, bodite zelo pozorni na naslednje:

  1. Prostornina: Najpomembnejša stvar, na katero morate biti pozorni, je polnilo prešite odeje. Ali ima polnilo enako prostornino kot ob nakupu prešite odeje?

  2. Neenakomerno razporejeno polnilo: Pazite tudi na porazdelitev polnila. Ali je enakomerno porazdeljeno po celotni prešiti odeji ali pa se polnilo na določenih delih začenja združevati? Če opazite, da se polnilo kopiči na enem mesti, dobro pretresite prešito odejo.

  3. Prevleka: Ko se v tkanini prevleke pojavijo majhne luknje, bo polnilo prešite odeje verjetno začelo padati ven. Ko menjate posteljnino, bodite pozorni na luknje.

  4. Videz: Če na prešiti odeji opazite madeže in razbarvanje, ki se ne sperejo, je čas, da jo zamenjate.

  6. Najboljše prešite odeje

  Če iščete novo prešito odejo, boste morda preobremenjeni s številnimi različnimi razpoložljivimi možnostmi. Lahko si ogledate nasvete naše nabavnice glede najljubše prešite odeje ali pa obiščete našo JYSK trgovino. Vedno smo vam pripravljeni svetovati pri izbiri prešite odeje, da boste na koncu našli takšno, ki ustreza vašim potrebam in proračunu. Nudimo širok izbor prešitih odej v različnih cenovnih razredih in za različne potrebe. Celoten izbor si lahko ogledate tukaj.

  Preberete lahko tudi naše ostale vodiče, da dobite nasvete o spanju in ustvarjanju najboljšega možnega okolja za spanje.

  Za svojo prešito odejo in vzglavnik izberite tudi lepo posteljnino – preverite priljubljene izdelke naše nabavnice.

  Izvedite več

  Prešite odeje in vzglavniki iz naravnih materialov

  Prešite odeje in vzglavniki iz naravnih materialov

  Odlično spanje s pravo prešito odejo tudi poleti

  Odlično spanje s pravo prešito odejo tudi poleti

  Šest nasvetov, kako dobro spati v vročini

  Šest nasvetov, kako dobro spati v vročini

  Kaj je boljše: prešita odeja in vzglavnik z račjim ali gosjim puhom?

  Kaj je boljše: prešita odeja in vzglavnik z račjim ali gosjim puhom?