Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Ženska ne more zaspati v posteljo

Svetovni dan spanja

Spanje je tema, o kateri se v zadnjih letih veliko govori in piše. Številne aplikacije za spanje na naših pametnih telefonih obljubljajo, da nam bodo pomagale pozabiti na skrbi in da bomo lahko prej zaspali. Lahko berete zgodbe, ki so zasnovane tako, da se boste dovolj sprostili, ter tako lažje zaspali. Obstajajo seznami pomirjujoče glasbe za spanje, ki nam lahko pomagajo, da se pomirimo, poslušate lahko podcaste, osredotočene na spanje, in spremljate svoj spanec s sledilnikom spanja, ki nadzoruje čas, ko spite, kakovost spanja itd.

Svetovni dan spanja so predstavili leta 2007 z namenom ozaveščanja o pomenu spanja in o vseh pomembnih temah, povezanih s spanjem. Vendar se ob tem lahko vprašamo, ali je en sam dan dovolj, da pokrije vse te raznolike vidike spanja. 

Kljub temu je svetovni dan spanja dragocen opomnik o pomenu spanja za naše dobro počutje. Svetovni dan spanja organizira Odbor za svetovni dan spanja Svetovne zveze za spanje. V državah po vsem svetu nevladne organizacije, bolnišnice in univerze načrtujejo dogodke in dejavnosti, osredotočene na spanje. V Sloveniji je npr. leta 2022 Nacionalni inštitut za javno zdravje vodil promocijo z naslovom "Dober spanec, bister um, vse dobro".

Svetovni dan spanja 2023 

Svetovni dan spanja 2023 bomo praznovali v petek, 17. marca, pod sloganom “Spanje je bistveno za zdravje”, in tako poudarili pomen spanja kot pomembnega stebra zdravja. Redno spanje je tesno povezano z bolj zdravim fizičnim in duševnim stanjem, kakovost vašega življenja pa lahko izboljšate z zdravim spanjem. Po drugi strani pa se poslabšata zdravje in kakovost življenja, če ste neprespani.   

VJYSK-u lahko vedno poiščete pomoč, če vaše težave s spanjem povzročajo stara postelja, pretopla ali premrzla prešita odeja, vzglavnik, ki ne ustreza vašemu položaju spanja, ali kateri koli drug vidik vašega spalnega okolja.  

Obiščite eno od naših trgovin ali spletno trgovino.


Preberite naše nasvete za boljše spanje

Preberite tudi več informacij o letošnjem svetovnem dnevu spanja.

Izvedite več

5 nasvetov za lažje prebujanje

5 nasvetov za lažje prebujanje

Kako izbrati pravo ležišče, če imate bolečine v križu

Kako izbrati pravo ležišče, če imate bolečine v križu

Kako spremeniti položaj spanja

Kako spremeniti položaj spanja

5 razlogov, zakaj je priporočljivo brati knjigo pred spanjem

5 razlogov, zakaj je priporočljivo brati knjigo pred spanjem