Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

Dnevi spanja: prihranite do 60% na ležišča, boxspring postelje, posteljnine, prešite odeje, vzglavnike

Klik do akcij
Prava izbira postelje in ležišča je ključnega pomena za kakovosten spanec

Vodič do uspešne izbire postelje in ležišča v 9 korakih

Datum:

Kategorija: Spalnica

Tags: nasveti za izbiro ležišča in vzmetnice, nasveti za izbiro postelje, kakovostno spanje, postelja, ležišče, vzmetnica, boxspring postelja

Za kakovostno in dobro spanje je izredno pomembna izbira postelje in ležišča (vzmetnice). Vaša postelja in ležišče morata namreč ustrezati vašim potrebam. Kakovost spanja namreč ne vpliva le na vaše noči, temveč tudi na druge aspekte življenja. Če slabo spite, se tudi čez dan počutite utrujeni in brez energije.

Pred nakupom postelje ali ležišča oz. vzmetnice, ki ustrezajo vašim potrebam in spalnim navadam, morate upoštevati še nekaj vidikov. Kako torej izbrati pravo posteljo ali vzmetnico? Pripravili smo vam 9 nasvetov.

 1. Kateri je vaš najljubši spalni položaj? Na vašo izbiro postelje naj ne vpliva le dizajn vaše spalnice, ampak pričnite razmišljati o tem, kako radi spite. Pomembno je tudi, kako trdo naj bi bilo vaše ležišče oz. vzmetnica.
   
 2. Katero vrsto postelje izbrati? Postelje z nastavljivim posteljnim dnom ali boxspring postelje so odlične postelje, vendar je stvar okusa posameznika, ali si jo izbere zase. Če radi gledate TV ali berete v postelji, potem je nastavljiva postelja prava izbira za vas. Boxspring postelje so višje in je iz njih lažje vstati ter uleči se na posteljo. Poglejte si vodič za izbiro postelj TU.
   
 3. Trdota ležišč iz pene in vzmetnic. Na izbiro trdote ležišča (mehko, srednje trdo ali trdo ležišče/vzmetnica) vplivajo vaše spalne navade in vaša teža. Na primer: če radi spite na trebuhu, priporočamo trdo vzmetnico oz. ležišče iz pene. Ne pozabite tudi na dejstvo, da vaš partner mogoče potrebuje drugačno trdoto ležišča. S testom spanja lahko preverite, kakšno ležišče vam priporočamo. 
   
 4. Za koga je postelja? Pri izbiri postelje je pomembna tudi vaša starost, ali živite sami ali s partnerjem ali imate otroke? Vse to so vprašanja, ki so pomembna pri odločitvi vrste postelje. Na primer: če ste starejši, vam priporočamo višjo posteljo kot je boxspring postelja, saj iz nje lažje vstanete.
   
 5. Pomembna je tudi velikost postelje in ležišča/vzmetnice. Preference posameznika so tiste, ki določajo, koliko prostora v spalnici naj bi zavzela postelja. Če živite s partnerjem, potem priporočamo, da je na vsaki strani postelje enaka razdalja do stene, da oba lahko brez problemov vstaneta ali se uležeta na posteljo. Če imate poševne stene v spalnici, višja boxspring postelja verjetno ne pride v poštev za vas. Premislite tudi, če potrebujete večjo posteljo zaradi otrok ali hišnih ljubljenčkov.
   
 6. Nadvložki in nadvzmetnice. Izbira nadvložka ali nadvzmetnice je enako pomembna kot izbira ležišča, saj je nadvložek v direktnem stiku z vašim telesom celo noč. Nadvložek tudi ščiti vaše ležišče, podaljša njegovo življenjsko dobo ter se ga lahko uporabi na vseh vrstah postelj in ležišč/vzmetnic. 
   
 7. Kakšen material izbrati za nadvložke? Največkrat uporabljen material za nadvložke/nadvzmetnice sta lateks in spominska pena, ki pa imata različne funkcije. Spominska pena ima lastnost, da se prilagaja telesu in preprečuje bolečine v mišicah in sklepih. Imate raje zračen nadvložek? Potem izberite lateks, ker zagotavlja odličen pretok zraka, s čimer pomaga pri preprečevanju prekomernega potenja. 
   
 8. Imate astmo ali alergijo? Če imate nahod, astmo ali atopijski dermatitis, potem izberite ležišča/vzmetnice ali nadvložke, ki ščitijo pred pršicami, ki so najpogostejši izvor tem težavam. Če ne morete najti alergijam prijazno ležišče/vzmetnico, ki bi vam ustrezalo, potem si izberite pralno ležišče oz. ležišče s pralno prevleko.
   
 9. Proračun in življenjska doba. Ko kupujete novo posteljo/vzmetnico, upoštevajte dejstvo, koliko časa jo nameravate uporabljati ter vaš proračun. Nadvložek podaljša življenjsko dobo ležišča in ga tudi lažje redno zamenjate, kot pa celotno ležišče ali posteljo. 
   

Potrebujete več informacij glede boljšega spanja in ležišč? Preberite naše vodiče, ki vam predstavijo različne tipe ležišč in poglejte tudi videoposnetke, ki vam prikažejo pomembnost ležišča/vzmetnice za vaš hrbet.