Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Minimalističen kotiček v dnevni sobi ob kaminu z naslanjačem in klubsko mizico

Minimalizem v notranjem opremljanju

Z vsako spremembo v življenju se porajajo vprašanja o vašem bivanju in razmišljanja o tem, kaj je potrebno spremenite na boljše v vašem vsakdanu. Mogoče čutite, da bi morali stvari spraviti v red, narediti spremembo v vašem domu in začeti z minimalističnim stilom življenja. Vedno je ravno pravi čas za to, da uredite dom v minimalističnem stilu. 
 


Kaj je minimalistično življenje?

Minimalizem je življenjski slog, ki je osredotočen na to, da je manj več. Nekaj stilsko aranžiranih dodatkov na klubski mizici je lahko lepo, a v pravem minimalističnem domu se uporablja manj barv, manj kosov pohištva. Poznamo vsaj tri tipe minimalizma:

Astetski minimalisti poudarjajo izgled. Njihov dom izgleda zelo prečiščeno, stene so obarvane v belo ter puste in gole, prav tako na tleh ni preprog, dom imajo opremljen z zelo malo pohištva. V domu imajo vse potrebne stvari, a jih ne razkazujejo tako, kot ostali.

Pravi minimalisti pa imajo le toliko stvari, kolikor jih potrebujejo. Uporabljajo malo stvari - le osnovne. So zelo nematerialistični in ne marajo nakupovanja. Če pa že kaj novega kupijo, je to zelo kakovostno, saj kupujejo stvari za vse življenje.

Pozorni minimalisti cenijo stvari – v svojem domu želijo imeti le tiste predmete, ki jim prinašajo veselje; tiste, ki nimajo pomena za njih, pa odstranijo iz prostora. S tem stvari, ki jih imajo v domu, dobijo dodatno vrednost. Zadovoljni so s stvarmi, ki jim prinašajo mir in poskrbijo za ugodno občutje.

 


Se prepoznate v kakšnem od teh tipov minimalizma? Predstavili vam bomo nekaj nasvetov, kako si urediti minimalističen stil ureditve doma:

Nasveti, kako začeti z minimalističnim opremljanjem doma

1. Začnite s pregledom prostorov doma
Poglejte vsako sobo. Vprašajte se, kaj je funkcija prostora in kakšnemu namenu naj bi služila? Imejte to v mislih, ko hočete urediti prostor in ga dekorirati. Preučite tudi kam, kako in katere predmete in dekoracije boste razstavili. V prostor vnesite le potrebne stvari, pohištvo in dodatke za dom.

2. Razmislite o uporabnem – in večnamenskemu pohištvu
Vsak kos pohištva in dekoracije morajo imeti jasno funkcijo v prostoru. Poskusite tudi združiti dekorativen in funkcionalen vidik uporabnosti predmetov, dekoracij in pohištva v prostoru. Tako si lahko npr. kupite sedežno garnituro z dodatnim ležiščem, ki služi dvema namenoma, hkrati pa ta praktična rešitev zavzame malo prostora v stanovanju ali hiši.

 

 


3. Postavite meje pri dekoriranju prostorov
Omejite se s tem, da prinesete v sobo le določeno količino predmetov in dekoracij. Verjetno boste to težko udejanili, po drugi strani pa vam bo zagotovo pomagalo, da ne boste imeli prezasičenega prostora.

4. Pazite nato, da imate dovolj prostora 
Ustvarite dovolj prostora, da se lahko neomejeno gibate med predmeti, dekoracijami in pohištvom v prostoru. To imejte tudi v mislih, ko kupujete nov kos pohištva. Manjša sedežna garnitura bo ustvarila vtis večjega prostora. Poglejte manjše kose pohištva tu.

 


5. Pazljivo izberite barve
Barve popestrijo dom tudi brez dodajanja fizičnih predmetov. Upoštevajte to dejstvo pri barvanju sten. Hkrati pa morate vedeti, da prav izbira nevtralne barve daje občutek manjšega nereda v prostoru. Poskrbite tudi za to, da vaši dodatki za dom sledijo isti barvni paleti.

 


6. Preprosto shranjevanje

V minimalističnem stilu opremljanja doma morate tudi poskrbeti, da imate vsak dan urejen kuhinjski pult, jedilno mizo, police v dnevni sobi itd. Predmete morate imeti vedno pri roki, a hkrati niso vidni, zato so škatle idealne za shranjevanje teh predmetov.

 


Poglejte tudi nekaj nasvetov o izbiri in ureditvi omar glede na vaše potrebe.

7. Uporabite tekstilne izdelke in rastline
Ker lahko minimalističen izgled prostora izgleda hladen, je idealno, da mu s tekstilnimi dodatki in rastlinami dodate toplino.

 

Dnevna soba z dvosedom iz žameta  v modri barvi in klubsko mizico


Pomembno si je postaviti cilj, ampak ne skrbite, če ne gre vse točno po planu,sa je da vedno vsemu prilagoditi. Veliko od nas se težko loči od predmetov, ampak če si postavimo jasen cilj, se lažje odločimo, kateri so nam pomembni in kateri ne. Pri organiziranju se osredotočite na stvari, ki so vam pri srcu.

Izpraznite predale in omare ter nato selektivno izberite stvari, ki jih imate radi ter redno nosite ter uporabljate. Ostalih oblek in predmetov se znebite. Težje je namreč izbrati stvari, ki jih ne želite več imeti, kot stvari, ki jih obožujete.


Katere vrste minimalist/ka ste vi? Napišite v komentarju!

Izvedite več

Izpostavljamo: Serija pohištva MARKSKEL

Izpostavljamo: Serija pohištva MARKSKEL

Polepšajte svoj dom s pohištvom iz ratana

Polepšajte svoj dom s pohištvom iz ratana

Vodič: kako izbrati pravo preprogo

Vodič: kako izbrati pravo preprogo

Izberite ustrezno opremo za enosobno stanovanje in garsonjero

Izberite ustrezno opremo za enosobno stanovanje in garsonjero