Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Spalne navade tekom različnih življenjskih obdobij

Kako se spreminjajo navade spanja v različnih življenjskih obdobjih

Vam je poznan ta scenarij? Vaš partner se zbudi ob 6.00 ves svež in poln energije, medtem ko vi potrebujete še 2 ali 3 ure, da se razbudite. V posteljo se ne spravite pred polnočjo, medtem ko je vaša boljša polovica v postelji že nekaj ure pred vami. Vaš partner je zgodnja ptica škrjanec, vi pa nočna sova. Oba imata verjetno bolj ali manj enako potrebo po spanju - večina odraslih oseb potrebuje 7-9 ur spanja vsako noč. Toda tekom našega življenja se naše spalne navade močno spremenijo.  

Količina spanja in starost

Ali poznate stavek "spi kot dojenček"? Kdor to trdi, očitno še ni spal z dojenčkom. Spanec dojenčka je običajno razdeljen na 4-9 dremeže na dan, ki jih prekinja jokanje, godrnjanje in nenadna trzanja. Novorojenčki spijo dnevno do 17 ur, vendar se potreba po spanju počasi zmanjšuje do odrasle dobe, ko se stabilizira.

Največja sprememba v spanju otrok se verjetno zgodi, ko prenehajo spati čez dan (v starosti od 3-5 let). Od tedaj spijo do 11 ur na dan vse do najstniških let.

V nasprotju s tem, kar bi si mislili, najstniki ne potrebujejo veliko več spanja kot odrasli. Vendar se njihov dnevni ritem spremeni na način, tako da gredo kasneje zvečer spat in se posledično tudi kasneje zbudijo.  

Spanje v odrasli dobi

Ko spoznate boljšo polovico, se s partnerjem prilagodita glede navad spanja in nekateri imajo koristi od povečanega občutka varnosti, ki ga prinaša skupno spanje. Toda potem pridejo otrosi in nenadoma se zaveste, da prej niste niti približno dovolj cenili svojega spanca. Speči dojenček ni zagotovilo, da boste tudi vi našli mir za spanje. Morda boste zamudili spanec, ker boste del svojega časa porabili za gledanje svojega čudovitega, tihega otroka.

Ko otroci odraščajo, se vam ni več treba prilagajati njihovemu dnevnemu ritmu. Sami vstanejo in tudi ne potrebujejo več pravljic za lahko noč in uspavank, zato se boste lahko vrnili k svojim starim spalnim navadam. Po letih takšnega spanja se lahko telo in um nekoliko težko vrneta nazaj v vaš stari ritem spanja, a če boste upoštevali naše spodnje nasvete za spanje, boste morda spet zadovoljni s svojimi spalnimi navadami.   

Obstaja mit, da ko se postaraš, potrebuješ manj spanja. A je presenetljivo dejstvo, da se potreba po spanju s starostjo ne spremeni. Nekateri starejši ljudje ugotavljajo, da traja dlje časa, da zaspijo, da se ponoči pogosteje zbujajo in zjutraj bolj zgodaj vstanejo. Tako na koncu spijo manj, kot dejansko potrebujejo.

Kot vedno obstaja kar nekaj načinov, ki jih lahko izvedete za boljši spanec. Nasveti so enaki ne glede na vašo starost.

Kako se dobro naspati:

  • Izogibajte se večjim obrokom pred spanjem 
  • Izogibajte se kavi in ​​drugim pijačam, ki vsebujejo kofein, 4 ure pred spanjem
  • Izogibajte se vadbi vsaj 3 ure pred spanjem
  • Izogibajte se modri svetlobi iz električnih naprav vsaj 1 uro pred spanjem
  • Vsak večer pojdite spat ob istem času in vsako jutro vstanite ob istem času – tudi ob vikendih 
  • Ustvarite si prijetno, sproščujočo rutino pred spanjem

Viri:

https://www.sleepfoundation.org/articles/teens-and-sleep
http://sleepeducation.org/news/2013/08/07/sleep-and-growing-older
https://www.sleepfoundation.org/press-release/national-sleep-foundation-recommends-new-sleep-times

Dobro spite in lahko noč! 
 

Izvedite več

5 nasvetov za lažje prebujanje

5 nasvetov za lažje prebujanje

Kako izbrati pravo ležišče, če imate bolečine v križu

Kako izbrati pravo ležišče, če imate bolečine v križu

Kako spremeniti položaj spanja

Kako spremeniti položaj spanja

5 razlogov, zakaj je priporočljivo brati knjigo pred spanjem

5 razlogov, zakaj je priporočljivo brati knjigo pred spanjem