Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

AKCIJA:17. - 21. 4. 24! Že nad 200 eur BREZPLAČNA DOSTAVA na JYSK.si (za dostave na dom od 8-16h) 
Trenutno so možne zamude pri dostavi spletnih naročil.

Branje knjige pred spanjem v postelji

5 razlogov, zakaj je priporočljivo brati knjigo pred spanjem

Na težave s spanjem ali nespečnostjo vplivajo tako skrbi, številne odločitve, veliko informacij in problemov, ki jih morate predelati po dolgem in napornem dnevu. Stara in zelo dobra metoda za sprostitev pred spanjem je branje knjig. Našteli vam bomo nekaj razlogov:

1. Svoje skrbi boste pustili za seboj

Ko je čas za spanje, vam pa misli ne dajo spati, vzemite v roko dobro knjigo, ki vam bo odvrnila misli na jutrišnje obveznosti in boste mirnejše spali.

Če je zgodba zanimiva in napeta, boste odmislili vse skrbi in se sprostili. Vse vaše težave s spanjem bodo preprosto izginile.

2. Hitreje boste zaspali

Otroci obožujejo branje pravljic pred spanjem, prav tako tudi starši, saj se na tak način še bolj povežejo z otroci in se umirijo ob koncu dneva. Pripovedovanje zgodb ali branje pravljic je nekakšen obred pred spanjem, ko se otroci umirijo in pripravijo na spanje ter lažje zaspijo. Zakaj se ne bi tega lotili tudi vi? 

Verjetno ste že velikokrat postali zaspani, medtem ko ste brali knjigo, saj se med branjem umirite. Če namreč berete knjigo, ki je v nekaterih delih suhoparno napisana ali postane dolgočasna, boste morda še hitreje zaspali.

3. Dovolite si malo miru

V svojem pestrem življenju z vsemi mogočimi napravami, ki nenehoma stalno brnijo ali zvonijo, si dovolite vzeti čas zase in se osredotočite le na eno stvar. Svoj pametni telefon, tablico ali računalnik pustite v sosednji sobi in se zavijte v prešito odejo v postelji ali v odejo na sedežni garnituri ter preberite dobro knjigo. Sliši se božansko, kaj ne? 

4. Knjiga ne oddaja svetlobe

Pametni telefon, tablica ali televizija oddajajo modro svetlobo, ki možganom sporoča, da je še vedno dan. Tiskana knjiga pa zahteva toplo svetlobo svetilke na nočni omarici

5. Več prednosti branja

Branje ima več prednosti, ne le za spanje.

Nekateri so mnenja, da se je v zadnjih letih zmanjšala naša pozornost. Ko se pomikate prek e-pošte ali brskate po družbenih omrežij (morda celo pred spanjem), se ne skoncentrirate tako, kot bi se potopili v zgodbo. Ko berete knjige, se morate vsaj za nekaj minut osredotočiti le na posamezen zaplet ali temo. Z branjem tako pa postanete boljši v koncentraciji. 

Med dnevom ste verjetno osredotočeni povečini le nase. Ko pa se potopite v knjige, vidite svet še z drugega zornega kota: skupaj z glavnim junakom čutite žalost, veselje, razočaranje in s tem postanete tudi bolj empatični.

Z branjem pridobite nove informacije in postanete pametnejši, a za to vam ni treba brati znanstvenih knjig. Že z branjem romatičnih novel, fantazijskih zgodb ali potopisov boste razširili vaš besedni zaklad in urili vaše možgane. 

Uredite si knjižno polico

Če imate na knjižnih policah veliko knjig, stripov in raznih revij, bo vaše goste pritegnil kup knjig. Nekateri lahko postanejo radovedni in želijo vedeti, kakšno literaturo berete in kaj jim priporočate za branje. Zato si knjige organizirajte na način, da boste imeli dober pregled in da bodo knjige smisleno zložene. Poglejte več idej za ureditev knjižnih polic v našem blogu.

Predlogi knjig za branje pred spanjem:

Prevzetnost in pristranost, Jane Austen Klasična zgodba, ki se dogaja v 18. stoletju v Angliji. Romantična zgodba o  Elizabeth Bennet in njenih sestrah.

Great Gatsby, F. Scott Fitzgerald Knjiga opisuje življenje Jay Gatsby v 1920-tih letih v ZDA in ljubezensko zgodbo z Daisy Buchanan.

Out of Africa, Karen Blixen Danska pisateljica opisuje življenje na plantaži kave v Keniji, kejr je preživela 17 let. 

David Copperfield, Charles Dickens Zgodba opisuje mladega Davida od nesrečnega otroštva skozi razna potovanja do uspeha, ki ga doživi kot pisatelj

Grof Monte Cristo, Alexandre Dumas Knjiga o Edmondu Dantesu, ki ga zaprejo v grozljiv zapor na otoku Chateau. Leta, ki jih preživi v zaporu, planira pobeg. 

Viri:

https://www.sleepadvisor.org/reading-before-bed/

https://www.penguin.co.uk/articles/2018/100-must-read-classic-books/

 

Izvedite več

5 nasvetov za lažje prebujanje

5 nasvetov za lažje prebujanje

Kako izbrati pravo ležišče, če imate bolečine v križu

Kako izbrati pravo ležišče, če imate bolečine v križu

Kako spremeniti položaj spanja

Kako spremeniti položaj spanja

Nasveti za spanje v vročini

Nasveti za spanje v vročini