Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

V ponedeljek, 23. 5. 22, bo večina trgovin zaprtih zaradi letnega druženja zaposlenih. Kupujete lahko na spletu.

Novoletne lučke za zunanjo uporabo

Novoletna razsvetljava: varnostni nasveti

Datum:

Kategorija: Božič

Tags: novoletne lučke, božična razsvetljava, novoletna osvetlitev, varnostni ukrepi

Božični in novoletni čas sta več kot primerna, da si pričaramo posebno vzdušje doma s pisanimi novoletnimi lučkami in praznično okrasitvijo. Dodatna zunanja osvetlitev pa prav tako sodi v ta čas. Predno pa okrasite vaš vrt, vhod ali balkon z novoletnimi lučkami, morate upoštevati še nekaj stvari. Na primer, je vaša zunanja novoletna osvetlitev postavljena tako, da ne moti vaših sosedov? Ste prepričani, da je vaša razsvetljava pravilno nastavljena in ne troši preveč električne energije? 

Pripravili smo odlične nasvete o tem, kako doseči čudovito in varno novoletno osvetlitev - brez visokega računa za elektriko ali soseda, ki bi vam hotel izvleči vtikač. Preberite si spodnji seznam nasvetov.

Zunanja razsvetljava ustvari toplino v hladnejših dneh

Verige, mreže ter zavese lučk so najenostavnejši način za ustvarjanje božično-novoletnega vzdušja na prostem. So praktična rešitev za okrasitev doma, saj se lahko obesijo na večino stvari. Zunanje novoletne lučke so idealne za balkone, grme in drevesa. 

Prava božična razsvetljava pa ni nujno, da je postavljena le na vrtu. Če imate balkon ali manjšo zunanjo površino, lahko obesite verige novoletnih lučk na ograjo balkona ali postavite na tla osvetljeno božično drevo lučk. Drugi način ureditve zunanjega prostora je uporaba lantern. Izgledajo izredno lepo na vhodnih vratih ali na balkonu. Ne pozabite, da morajo vaše lanterne stati na stabilni površini, po možnosti še na mestu, ki je nadkrit.

Uporabite le lučke, ki so primerne za zunanji prostor

Ko izbirate zunanjo božično razsvetljavo, morate paziti, da izberete ustrezne novoletne lučke, saj morajo imeti oznako za zunanjo uporabo. Novoletne lučke za notranjo uporabo ne sodijo ven, saj lahko vlaga povzroči kratek stik. Lučke za zunanji prostor so odpornejše na zunanje vplive, saj so iz materialov primernih za uporabo na prostem. 

Če so novoletne lučke primerne za uporabo na prostem, je to jasno označeno na izdelku, imati morajo tudi oznako CE. To pomeni, da so v skladu z varnostno-tehničnimi zahtevami in zakoni. 


Christmas light

Spoštujte okolje - ugašajte novoletne lučke

Zunanja božično-novoletna razsvetljava je namenjena za ustvarjanje božično-novoletnega vzdušja. Da bi upoštevali božični mir, pazite, kam umestite vaše božične lučke in konstrukcije osvetlitve, da ne motite sosedov. Bonton pravi, da ne smejo sijati direktno v dnevno sobo ali spalnico vašega soseda. 

Če uporabljate novoletne lučke z vgrajenim časovnikom, se bodo lučke avtomatsko vključevale in izključevale. To pomeni, da lahko sami določite čas, ko svetijo in da ne motijo nikogar okoli vas. Pri uporabi časovnika pa seveda lahko tudi zmanjšate potrošnjo električne energije podnevi, saj ni potrebno, da luči takrat svetijo.

Varčevanje energije z LED lučkami

Če je vaša zunanja božična razsvetljava že stara, razmislite, ali je mogoče čas, da kupite LED lučke. Te imajo rok trajanja do cca 50.000 ur in potrošijo 90% manj elektrike. Kombinacija LED svetilk in časovnika pa bo vaš račun za energijo zmanjšala na minimalno raven. 

Morate pa vedeti, da obstajajo različni odtenki bele barve v LED novoletnih lučkah: topla rumeno bela ali hladna modro bela. Zato vam svetujemo, da pred nakupom preverite, kakšno barvo lučk si želite. 


Small Christmas table light

Varnostni nasveti za postavitev novoletnih lučk za zunanjo uporabo

Držite se teh nasvetov pri postavljanju zunanjih novoletnih lučk: 

  • vedno preverite, če so lučke primerne za zunanjo uporabo in imajo oznako CE,
  • pred nakupom preverite, če vam je barva lučk všeč, 
  • preverite kompatibilnost vtičnic,
  • preverite pravilno delovanje električnih podaljškov, če jih potrebujete,
  • izogibajte se napeljave kablov na mestih, kjer se lahko poškoduje, npr. vrata ali okna, saj tvegate kratek stik ali požar,
  • zunanjo vtičnico naj preveri pooblaščena oseba,
  • uporabite LED novoletne lučke in časovnik, da svetijo le, ko je potrebno, saj tako varčujete z energijo,
  • po praznikih, pospravite lučke na suho mesto, po možnosti v originalno embalažo, da bi čimdlje delovale.