Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Vzdrževanje lesenega vrtnega pohištva

Vzdrževanje lesenega vrtnega pohištva

Izdelke iz lesa je potrebno vzdrževati, če hočemo ohraniti njihov dober izgled. Če boste upoštevali spodnja navodila, boste lahko še dolgo uživali na svojem vrtnem pohištvu iz lesa.

Oljenje lesenega pohištva pred njegovo uporabo

Vrtno pohištvo se ne čisti, dokler ni aklimatizirano in prvič namazano z oljem. To storimo takoj po nakupu, ko ga sestavimo. Z rednim vzdrževanjem - oljenjem in sezonskim čiščenjem - boste podaljšali življenjsko dobo vašega vrtnega pohištva.

Čiščenje lesenega vrtnega pohištva

Skrbno in redno čistite leseno vrtno pohištvo pohištvo ter upoštevajte navodila na embalaži.

Redno oljenje lesenega vrtnega pohištva 

Čeprav je bilo vrtno pohištvo iz trdega lesa naoljeno v tovarni, vam priporočamo, da to storite ponovno pred njegovo uporabo. Les mora biti popolnoma suh, šele nato ga premažete z oljem. Negovanje z oljem ponovite 2-3 krat od pomladi do konca poletja, nego pa priporočamo tudi pred zimskim shranjevanjem pohištva.

Vlaga in glivična okužba

Tudi če svoje leseno vrtno pohištvo redno tretirate in negujete z oljem, lahko pride do napadov plesni in gliv. To se najpogosteje vidi v tem, da deli pohištva postanejo temni in v nekaterih primerih skoraj črni.

Običajno lahko težavo odpravite na naslednji način:

  • Skrbno očistite pohištvo s čistilom za les. Sledite navodilom na embalaži. Če je potrebno, postopek ponovite.
  • Če je pohištvo po pranju in čiščenju še vedno temno, pripravite močno raztopino iz klora. Operite okužena področja z razopino iz klora in jih nato sperite z vodo.
  • Če tudi klor ne pomaga, vam preostane le še brusni papir. Obrusite okužena področja, dokler ne pridete do zdravega lesa. Lahko uporabite tudi visokotlačni čistilec. Ne glede na izbrano metodo, nego vedno zaključite s primernim negovalnim oljem za les.

Plesen

Plesen je neškodljiv tip glivic, ki se pojavi kot suh, bel prah - najpogosteje na debelejših delih vrtnega pohištva. Plesen se pogosto pojavi pri transportu v Evropo, saj so velika nihanja v temperaturi in vlažen zrak je idealen za nastanek plesni.

Odstranite plesen s krpo ali krtačo. Dodatna nega navadno ni potrebna, vseeno pa nekaj olja za les ne bo odveč.

Poškodbe zaradi vetra in ukrivljenje


Les je naravni material in je občutljiv na zunanje dejavnike. Leseno vrtno pohištvo namreč reagira na različne vremenske pogoje. Razpoke (sledi vetra) in ukrivljenje se lahko pojavita zaradi napetosti v lesu. Pomembno je, da vijake redno zategujete.

Shranjevanje čez zimo

Čez zimo pravilno shranite vaše vrtno pohištvo iz lsa. Ne hranite ga v toplem in suhem prostoru, saj to les suši. Najboljše mesto za shranjevanje vašega pohištva je klet ali garaža, kjer je pohištvo lahko pokrito, hkrati pa še vedno deležno nekaj prezračevanja. Ne pokrivajte vašega pohištva s plastiko ali podobnimi materiali, saj lahko to povzroči gnilobo vašega lesa.

Izvedite več

Video vodič: Vzdrževanje lesenega vrtnega pohištva

Video vodič: Vzdrževanje lesenega vrtnega pohištva

Kako odstraniti alge z vrtnega pohištva

Kako odstraniti alge z vrtnega pohištva