Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

Do 30. 9. 23 brezplačna dostava na dom za spletne nakupe nad 300 eur (velja za dostave od 8-16h)!

 

 

 

 

Vzdrževanje lesenega vrtnega pohištva

Vzdrževanje lesenega vrtnega pohištva

Izdelke iz lesa je potrebno vzdrževati, če hočemo ohraniti njihov dober izgled. Če boste upoštevali spodnja navodila, boste lahko še dolgo uživali na svojem vrtnem pohištvu.

Oljenje lesenega pohištva pred njegovo uporabo

Vrtno pohištvo se ne čisti, dokler ni aklimatizirano in prvič namazano z oljem. To storimo takoj po nakupu, ko ga sestavimo. Z rednim vzdrževanjem - oljenjem in sezonskim čiščenjem - boste podaljšali življenjsko dobo vašega vrtnega pohištva.

Čiščenje pohištva

Skrbno in redno čistite pohištvo ter upoštevajte navodila na embalaži.

Redno oljenje lesenega pohištva

Čeprav je bilo pohištvo iz trdega lesa naoljeno v tovarni, vam priporočamo, da to storite ponovno pred njegovo uporabo pohištva. Les mora biti popolnoma suh, šele nato ga premažete z oljem. Negovanje z oljem ponovite 2-3 krat od pomladi do konca poletja, nego pa priporočamo tudi pred zimskim shranjevanjem pohištva.

Vlaga in glivična okužba

Skrbno očistite pohištvo s čistilom za les. Sledite navodilom na embalaži. Če je potrebno, postopek ponovite.

Če je pohištvo še vedno temno, pripravite močno raztopino iz klora. Operite okužena področja s klorom in jih nato sperite z vodo.

Če tudi klor ne pomaga, vam preostane le še brusni papir. Obrusite okužena področja, dokler ne pridete do zdravega lesa. Lahko uporabite tudi čistilec na pritisk. Ne glede na izbrano metodo, nego vedno zaključite s primernim negovalnim oljem.

Plesen

Plesen je neškodljiv tip glivic, ki se pojavi kot suh, bel prah - najpogosteje na debelejših delih pohištva. Plesen se pogosto pojavi pri transportu v Evropo, saj so velika nihanja v temperaturi in vlažen zrak je idealen za nastanek plesni.

Odstranite plesen s krpo ali krtačo. Dodatna nega navadno ni potrebna, vseeno pa nekaj olja ne bo odveč.

Poškodbe zaradi vetra in ukrivljenje


Les je naravni material in je občutljiv na zunanje dejavnike. Leseno vrtno pohištvo namreč reagira na različne vremenske pogoje. Razpoke (sledi vetra) in ukrivljenje se lahko pojavita zaradi napetosti v lesu. Pomembno je, da vijake redno zategujete.

Shranjevanje čez zimo

Čez zimo pravilno shranite vaše pohištvo. Ne hranite ga v toplem in suhem prostoru, saj to les suši. Najboljše mesto za shranjevanje vašega pohištva je garaža, kjer je pohištvo lahko pokrito, hkrati pa še vedno deležno nekaj prezračevanja. Ne pokrivajte vašega pohištva s plastiko ali podobnimi materiali, saj lahko to povzroči gnilobo vašega lesa.

Izvedite več

Video vodič: Vzdrževanje lesenega vrtnega pohištva

Kako odstraniti alge z vrtnega pohištva