Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

BREZPLAČNA DOSTAVA na dom za spletne nakupe nad 400 eur (za dostave od 8-16h)

 

Sveča in svečnik na vozičku in svečnik s svečo na jedilni mizi

Nasveti za odstranjevanje voska z različnih površin

Sveče vseh vrst, oblik in barv so nepogrešljiv dekorativni element vsakega doma, ne glede na to, ali se uporabljajo v zaprtih prostorih ali na prostem. Vsi jih imamo radi, saj jih je enostavno postaviti na razne površine, kot so mizice ali omarice, in če so v različnih različicah dišav, je njihova uporaba še bolj privlačna. In če želimo bolj intimno vzdušje, bo katera koli druga razsvetljava težko ustvarila takšno sproščujočo svetlobo, kot jo ustvarja plamen sveče.

Vendar obstaja tudi neprijetna stran uporabe sveč, ki nam ni ravno všeč. To je vosek, ki se topi in pogosto konča na mestu, kjer ne bi smel: na svečniku, pohištvu, prtu in celo na preprogi. Vendar nas to ne bi smelo odvrniti od odločitve o uporabi sveč, saj odstranjevanje voska ni nujno tako zapleteno.

Predstavili vam bomo nekaj preprostih metod, ki vam pomagajo odstraniti vosek z različnih vrst površin.
 

Dišeča sveča na klubski mizici


Odstranjevanje voska s trdih površin

Ko vosek konča na eni od trdih površin, na primer na mizi ali okenski polici, smo običajno prepričani, da ga najlažje odstranimo z nožem ali drugim ostrim predmetom. Prav tega ne bi smeli početi. Ostri predmeti in strganje lahko poškodujejo površino pohištva, voska pa ne bomo odstranili uspešno in v celoti. Namesto tega poskusite vosek rahlo strgati z nohtom. Če še vedno ne uspete odstraniti vsega voska na ta način, poskusite preostanek voska odstraniti z milnico.

Čiščenje z milnico

Če se je vosek zelo prijel površine in ga je težko odstraniti, površino obrišite z blago milnico, ki jo lahko pripravite na naslednji način:

• Za lesene površine - 100 ml koščkov mila (trdo milo naribajte, da nastanejo drobtinice), zmešajte koščke mila z 200 ml vode in obrišite pohištvo z nastalo mešanico.

• Za kamnite in laminatne površine - dodajte 200 ml tekočega mila v 200 ml vode. Včasih je treba postopek, odvisno od količine voska in kako močno je pritrjen, večkrat ponoviti, dokler ne odstranimo vseh usedlin voska.

Odstranjevanje voska s prta

Odstranjevanje voska s tekstila je običajno lahko zelo zahtevno in naporno, če ga poskušate odstraniti z ostrimi predmeti. Zelo verjetno boste poškodovali prt ali naprt. Izogibajte se takšnim metodam - najučinkovitejši način odstranjevanja voska, ki odpravlja možnost poškodb, je zamrznitev prta. Dajte ga v plastično vrečko in nato za najmanj dve uri v zamrzovalnik. V večini primerov boste po tem, ko ga boste vzeli iz zamrzovalnika, z nohti zlahka ločili vosek od prta.

Uporabite likalnik

Vemo, da se sliši nekoliko nenavadno, toda preostanek voska lahko odstranimo s toploto. Vse, kar potrebujete, so likalnik, likalna deska in papirnata brisača (ali papirnata vrečka ali filtrirni papir za kavo). Voščeni madež obrnite navzgor, papirnato brisačo pa položite pod prt in na vrh prta. Nato naslonite likalnik in ga držite približno 5 sekund na brisači. Maščoba voska se bo prenesla na papir, ki ga bo absorbiral. Ne pozabite neprestano premikati papirja, tako da likalnik vedno prehaja čez suh del papirja. Ta postopek ponavljajte, dokler madež popolnoma ne izgine. Po likanju operite prt v pralnem stroju pri običajni temperaturi in vaš prt je pripravljen za ponovno uporabo.

Odstranjevanje voska s preproge

Če se je po vaši preprogi razlil vosek, ni nujno, da jo morate odvreči v smeti in kupiti nove. Za odstranjevanje voska s preproge uporabite skoraj enak postopek, ki smo ga omenili pri prtih. Najprej poskusite nežno odstrgati večji del voska, preostanek voska pa odstranite z likalnikom. V tem primeru uporabite štirislojno papirnato brisačo, ki jo položite na zgornjo stran preproge, da prekrijete vosek. Poskrbite, da bo likalnik nastavljen na najnižjo temperaturo. Postopek je enak kot pri prtih, likajte nad prtičkom, dokler papir ne vpije voska. Pri tem vedno upoštevajte temperaturo, ki jo lahko vzdrži vaša preproga.

Odstranjevanje voska s svečnika

Vosek najlažje odstranimo s svečnika tako, da ga stopimo, saj nato sam zdrsne s površine. Tudi za ta postopek uporabite vir toplote, tokrat pečico. Pekač skupaj s peki papirjem postavite v pečico, ki jo je treba ogreti na 75 stopinj. Nato svečnik postavite na glavo v skledo, da vosek lažje drsi. Svečnik pustite v pečici približno 20 minut. Ko ga vzamete ven, se mora večina voska stopiti in ostati na papirju za peko. Nato preostali vosek obrišite s papirnato brisačo.

Sedaj veste o vseh možnih postopkih odstranitve voska z različnih površin, se lahko brezskrbno sprostite ob skodelici čaja ali kozarcu vina in uživajte ob soju sveč.

Delite z nami svoje izkušnje in kako uspešni ste bili!

Izvedite več

Dodajte pridih naravne topline vaši jedilni mizi

Dodajte pridih naravne topline vaši jedilni mizi

Vodič: Kako izbrati pravo velikost jedilniške mize

Vodič: Kako izbrati pravo velikost jedilniške mize

Najljubši kuhinjski dodatki po izboru naše nabavnice

Najljubši kuhinjski dodatki po izboru naše nabavnice

9 nasvetov za varčevanje z energijo v vsakdanjem življenju

9 nasvetov za varčevanje z energijo v vsakdanjem življenju