Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

Dnevi spanja s popusti do 60%
Trenutno so možne zamude pri dostavi spletnih naročil. Odlična ponudba za vaše podjetje

Perilo se suši na obešalnikih in koši za perilo

7 odličnih nasvetov in trikov za pranje perila

Pranje umazanega perila, sušenje ter zlaganje oblačil verjetno ni ravno najbolj vznemirljiva in najljubša aktivnost. Je pa nujno opravilo za vse nas. V tem zapisu boste našli nasvete in trike za pranje oblačil, ki bodo v pomoč tako začetnikom, kot tudi vsem ostalim.

Ko perete oblačila, je izredno pomembno, da to počnete na pravilen način. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da boste belo majico obarvali v roza ali velik pulover skrčili na otroško velikost. Pripravili smo vam najboljše nasvete za pranje perila, da se boste izognili vsem napakam.

1. Upoštevajte simbole in znake za pranje

Vedno preverite navodila za vzdrževanje oblačil na njihovih etikatah. Simboli in znaki za pranje, ki jih najdete na etiketah na vratnem ali stranskem notranjem delu oblačil, niso za dekoracijo. Navodila za pranje namreč zagotavljajo njihovo daljšo življenjsko dobo oblačil. Zato pred pranjem nikakor ne pozabite preveriti etiket.

2. Pred pranjem odstranite madeže

Večina ljudi dela napako, da v pralnem stroju opere oblačila z madeži in pričakuje, da se bodo s pranjem odstranila. Vendar to ni pravilen postopek. Vse madeže na oblačilih morate pred pranjem namočiti s koncentriranim pralnim detergentom. Detergent nanesite na madeže z gobico in ga tako pustite na oblačilih 5-6 ur. Ponavljajte s postopkom namakanja in predhodne obdelave madežev, dokler se madeži ne zmanjšajo. Nato sperite detergent z oblačila pod hladno tekočo vodo ter ga operite v pralnem stroju po navodilih za pranje.

3. Občutljiva oblačila operite na roke

Pripravili smo vam tudi navodila za ročno pranje perila. Najprej ločite temna in svetla oblačila kot za strojno pranje. Umivalnik, posodo ali kad napolnite toplo vodo in nalijte vanj nekaj detergenta. Oblačila potopite v vodo in jih nežno stiskaš z rokami. Perilo sperite v drugem umivalniku ali posodi s čisto vodo. 

4. Varčno in okolju prijazno pranje

Če želite prihraniti nekaj denarja in hkrati biti prijazen do okolja, dovolj napolnite pralni stroj. Uporabljajte tudi vrečke za pranje in pazite na pravilno količinsko doziranje detergenta. Izberite okolju prijazen detergent. 

5. Ne perite prepogosto  

Postopek pranja je dokaj agresiven in vpliva na slabšo kakovost oblačil. Vrhnja oblačila ne perite prepogosto. Tudi za ostala oblačila (npr. hlače, jopice) dobro premislite, ali jih je po vsakem nošenju res potrebno vreči v koš za perilo

6. Izogibajte se uporabi sušilnega stroja

S sušenjem v sušilnem stroju oblačila obledijo, se skrčijo ali poškodujejo. Če imate dovolj prostora v stanovanju ali balkonu, del oblačil posušite na stojalu za sušenje. Za sušenje v stroju pa izberite brisače, posteljnino, kuhinjske krpe, nogavice ali spodnje perilo. Vedno tudi preverite navodila za pranje. 

7. Temna oblačila pred pranjem obrnite

Temni jeans, črne bluze in ostalo črno perilo lahko pred pranjem zbledijo, zato jih vedno pred pranjem obrnite.
 


Imate tudi kakšen koristen nasvet? Podelite ga z nami v spodnjem komentarju.

 

Izvedite več

Izpostavljamo: kolekcije brisač

Izpostavljamo: kolekcije brisač

Ustvarite wellness oazo v vaši kopalnici

Ustvarite wellness oazo v vaši kopalnici

Božična darila zanjo in zanj iz asortimana kopalniških dodatkov

Božična darila zanjo in zanj iz asortimana kopalniških dodatkov

Pozdravite poletje s trendovskimi barvami

Pozdravite poletje s trendovskimi barvami