Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

Dnevi spanja s popusti do 60%
Trenutno so možne zamude pri dostavi spletnih naročil. Odlična ponudba za vaše podjetje

Leseno vrtno pohištvo za nepozabne spomine

Kako odstraniti alge z vrtnega pohištva

Zeleni madeži alg na vašem vrtnem pohištvu niso ravno privlačni na pogled. Ko je vaše vrtno pohištvo prepredeno z algami, jih je potrebno odstraniti in uporabiti sredstvo proti rasti alg.

Dejstva o algah:

  • Alge oddajajo mikroskopske spore v zrak, s tem se razmnožujejo.
  • Uspevajo v vlažnem in toplem okolju s senco.
  • Hladno in suho okolje jih ravno ne zatre, ampak le upočasni njihovo rast.
  • Redna uporaba vode in ščetke je dovolj, da se odstrani alge z vrtnega pohištva.

Če so se alge razrastle na vašem vrtnem pohištvu, potem ga pozimi ne smete pustiti zunaj in upati, da bo mraz odstranil alge. Mraz jih ne uniči, ko so izpostavljene toploti in vlagi se ponovno vzpostavijo odlični pogoji za rast. Zato je potrebno vrtno pohištvo vedno hraniti v notranjih prostorih. 

Kako odstraniti alge

Za odstranitev alg potrebujete močno ščetko in vodo, ki ji lahko dodate malo alkoholnega kisa. Mešanica naj vsebuje ¼ kisa, ¾ vode. Očistiti morate vse dele, obrasle z algami, tudi skrite.

Očistite tudi vse spore z odstranjevalcem alg, ker se bodo v nasprotnem primeru hitro razrasle.

Odstranjevanje alg s kemičnimi sredstvi

Če pa zgornje metode in sredstva ne pomagajo in niso učinkoviti, obstaja še več različnih tipov sredstve za odstrajevanje alg. Uporabiti jih morate na 1-2 tedna. Ti tudi zavarujejo površino in alge se tako ne morejo ponovno pojaviti na pohištvu.

Vedno uporabite okolju prijazna sredstva za odstranjevanje alg, da ne onesnažite okolja. Za učinkovito delovanje jih morate uporabiti v suhem vremenu

Enak postopek za pohištvo iz lesa ali umetnega materiala

Ne glede, iz česa je narejeno pohištvo, so postopki za odstranjevanje alg enaki. Seveda so učinkvitejši pri umetnih materialih, pri lesu morate tudi paziti, da z odstranjevalcem ne poškodujete pohištva.

Če ostranjujete alge s pralnim aparatom na pritisk, pazite na razdaljo, da ne poškodujete pohištva, saj bi v poškodovanih delih spet napravili pogoje za razrast alg.

Po negi pohištva

Pohištvo iz trdega lesa mora biti negovano z oljem. Predno ga premažete z oljem, mora biti popolnoma suho, poleg tega pa morate izbrati ustrezno olje. Priporočljivo je, da vaše leseno pohištvo med sezono premažete z oljem 2-3 krat. started and you should use suitable oil. It is recommended that you treat your garden furniture with oil two or three times during the season.

Pohištvo iz tika ne potrebuje oljenja, saj že samo vsebuje dovolj olja.

Poiščite izvor pojavljanja alg

Prostor, kjer imate postavljeno vrtno pohištvo, je potrebno prav tako preveriti ali je vzrok za pojav alg na pohištvu. Še posebej drevesa, ki ponujajo senco vrtnemu pohištvu, so lahko vir za razrast alg, ker spore alg padajo nanj.  Prav tako je pod drevesi večja vlaga, kar povzroča dodatne pogoje za rast alg.

Kako pogosto je potrebno ?

Alge na  vrtnem pohištvo lahko povzročijo trohnenje, zato jih je potrebno redno odstranjevati. Saj ko najdejo pogoje za rast, se stalno razmnožujejo.

S pohištva odstranite alge vsako pomlad in jesen, saj imajo takrat idealne pogoje za rast v vlažnem okolju.

Izvedite več

Vzdrževanje lesenega vrtnega pohištva

Vzdrževanje lesenega vrtnega pohištva

Video vodič: Vzdrževanje lesenega vrtnega pohištva

Video vodič: Vzdrževanje lesenega vrtnega pohištva