Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Zvezdnate poletne noči

Zaspite v viseči mreži pod zvezdnatim nebom

Moderno življenje zna biti kar stresno. Nenehno ste izpostavljeni nekim dodatnim dražljajem iz okolja. Veliko vas dela na več ekranih hkrati in s slušalkami v ušesih, na poti v službo ali domov imate pogosto vklopljen radio. Med gledanjem priljubljene TV oddaje pregledujete novice na pametnih telefonih. Zato ni čudno, da se pogosto težko odklopite od vsakodnevnega ritma, se umirite ter sprostite. Če ob teh dejstvih še  težje zaspite, predlagamo, da se v poletnih mesecih preselite na vašo teraso ali balkon. Poskusite zaspati na prostem. Svež zrak in naravno okolje imata več prednosti za vaše telo in um. Preberite več o tem. 

1. Zunaj ste manj izpostavljeni umetni svetlobi in imate boljši biološki ritem

Če ste manj izpostavljeni umetni svetlobi, ima vaše telo boljši biološki ritem imenovan cirkadiani ritem. Le-ta je ključen za delovanje naše telesne ali biološke ure. Številni procesi (na primer uravnavanje telesne temperature, prebava, izločanje hormonov) se uravnavajo v enodnevnem ciklu, zato pravimo, da ima organizem notranjo oziroma cirkadiano uro. Umetna svetloba pripomore k temu, da ste dlje budni in k zgodnejšemu vstajanju. Če pa spite zunaj, je lažje zaspati, ko se zmrači in lažje vstati zjutraj.  

2. Nič ne moti vašega globokega spanca

Ko spite na prostem, je več verjetnosti, da se odklopite od vsakdanjega stresnega življenja. Kljub temu, da s sabo vzamete mobilni telefon, ga ne uporabljate le v nujnih primerih in ga imejte potiho. Zaposlite se z dejavnostmi tekom dneva, da boste brez telefona v roki utrujeni zaspali. Tudi spati s telefonom ni dobro, saj modra svetloba manjša kakovost vašega spanja.

3. Sveži zrak je odličen za možgane

Večino zraka, ki ga vdihate, gre v možgane. Kakovosten zrak torej koristi vašim možganom. Ponoči pa poleg možganov dobijo svež zrak še pljuča in mišiče za svojo obnovo.

4. Rutina v življenju je stresna

Vaša mama vam je verjetno večkrat rekla: “Zelena barva je odlična za oči”? Seveda je imela prav. Narava je odlična za fizično in mentalno zdravje. Uležite se in glejte zvezdnato nebo, uživajte v lepoti in in se prepustite noči. Spokojnost narave zmanjša stres in vas pomiri. Spanje na prostem je odličen pobeg iz vsakdana in rutine.

Opremite se s pravilnimi izdelki

Naj vam bo udobno ter poskrbite, da vas ne bo zeblo. Če imate raje streho nad glavo, si priskrbite šotor. Sami pa se odločite, ali boste spali pri odprtem šotoru in uživali v pogledu na zvezdnato nebo ali pa ga boste zaprli. 

 

Ležišče je pomembno za kakovostno spanje. Za spanje v viseči mreži ga ne potrebujete. Za spanje na tleh, pa lahko izberete dobro ležalno podlogo ali napihljivo ležišče, ki vam zagotovi udobje. 

 

 

Če nimate možnosti spati na prostem, ker nimate balkona ali terase, pa lahko spite pri odprtih oknih v spalnici. Seveda pa ne pozabite na zaščito pred komarji in ostalimi nočnimi mrčesi in žuželkami. 

 

 

Izvedite več

Trampolini: 7 nasvetov, ki jih morate upoštevati pred nakupom

Trampolini: 7 nasvetov, ki jih morate upoštevati pred nakupom

Vodič: izberite ustrezen vrtni zaboj za blazine

Vodič: izberite ustrezen vrtni zaboj za blazine

Vodič: Poiščite ustrezen senčnik za teraso ali balkon

Vodič: Poiščite ustrezen senčnik za teraso ali balkon

Kako izbrati popolno vrtno lounge garnituro

Kako izbrati popolno vrtno lounge garnituro