Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

AKCIJA:17. - 21. 4. 24! Že nad 200 eur BREZPLAČNA DOSTAVA na JYSK.si (za dostave na dom od 8-16h) 
Trenutno so možne zamude pri dostavi spletnih naročil.

Prešita odeja in vzglavnik

Kako izbrati pravo velikost prešite odeje?

Katera je najustreznejša velikost prešite odeje? Pravilen odgovor se skriva za tem, kdo bo spal pod njo! Glede na vrsto ločimo prešite odeje za otroke in za odrasle. V spodnji tabeli poiščite najpogostejše mere prešite odeje.

Prešita odeja: vodič velikosti

Vrsta Velikost

Otroška

     100x135 cm

Enojna - za eno osebo

    135x200 cm

Podaljšana - za eno osebo

    135x220 cm

Dvojna - za dve osebi

    200x220 cm

 

Prešite odeje so na voljo v več velikostih

Prešite odeje za odrasle se razlikujejo po dolžini in širini. Lahko so standardnih mer, ali podaljšane variante, ter za eno ali dve osebi. Nekaj časa je bila najbolj uporabljena velikost 135x200 cm, ampak dandanes se vedno več ljudi odloča za podaljšano verzijo prešite odeje z dolžino 220 cm. Daljša kot je prešita odeja, bolj udobno in brezskrbno boste spali.

Katera je najboljša dolžina prešite odeje?

Prešita odeja mora biti minimalno 20-30 cm daljša od vaše višine. Če ste visoki manj kot 170 cm, bo najutreznejša dolžina prešite odeje 200 cm. Če je vaša prešita odeja prekratka, vas hladi v noge ali ramena, odvisno od tega, kako se namestite s prešito odejo. Na koncu tvegate slab in nekakovosten spanec in se boste zbudili utrujeni in nervozni. 

Katera je najboljša širina prešite odeje?

Posamezna prešita odeja mora biti vsaj 30 cm širša od razdalje med rameni, da vas lahko ustrezno pokrije. Prešita odeja za dve osebi naj bo enake širine kot je širina vzmetnice, na kateri spita. Pogovorite se o svojih pričakovanjih glede nove prešite odeje. Če imate drugačne spalne navade kot vaš partner, boste morda želeli kupiti dve ločeni prešiti odeji. Pred nakupom dvojne prešite odeje se morate tudi dogovoriti, ali vam je ljubša toplejša ali hladnejša odeja.

Prav tako je pomembno omeniti, da posamezniki poudarjajo, da je za odlično spanje potrebna dodatna podaljšana prešita odeja za dve osebi. Če imate še kakršna koli vprašanja o velikosti prešite odeje, se obrnite na naše zaposlene v trgovini ali povprašajte našo službo za pomoč kupcem za nasvet - z veseljem vam bomo pomagali.

Prešito odejo lahko izberete tudi glede na vrsto materiala

Tako prevleka kot polnilo prešite odeje sta na voljo v več vrstah materialov. Naravno polnilo je iz perja in puha, lahko pa tudi iz svile ali bombaža. Naravno polnilo je zračno, se udobno prilega vašemu telesu in ima najboljše izolacijske lastnosti.

Perje, puh in moč polnila

Perje in puh sta najpogosteje gosje ali račje, večinoma mošusne race. Večina ima raje prešito odejo iz puha, ker se takšni prešiti odeji reče "ta prava". Prešite odeje ocenjujemo s tako imenovano močjo polnila. Moč polnila je mera, ki opisuje izolativno moč prešite odeje ali natančneje sposobnost prešite odeje, da vas greje. Moč polnila ocenjujemo po posebni lestvici 100-1100, kjer je 1100 največja moč polnila.

Idealna prešita odeja odeja je kombinacija visoke moči polnila in teže. Večji kot je delež puha, večja je moč polnila. Večji kot je delež perja, težja je prešita odeja.

Preberite več o vzdrževanju prešitih odej. Kaj je boljše: prešita odeja z račjim ali gosjim puhom? Več preberite tu.

Izvedite več

Prešite odeje in vzglavniki iz naravnih materialov

Prešite odeje in vzglavniki iz naravnih materialov

Odlično spanje s pravo prešito odejo tudi poleti

Odlično spanje s pravo prešito odejo tudi poleti

Šest nasvetov, kako dobro spati v vročini

Šest nasvetov, kako dobro spati v vročini

Kaj je boljše: prešita odeja in vzglavnik z račjim ali gosjim puhom?

Kaj je boljše: prešita odeja in vzglavnik z račjim ali gosjim puhom?