Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

BREZPLAČNA DOSTAVA na dom za spletne nakupe v vrednosti 300 eur ali več (za dostave od 8-16h). Možen je daljši rok dostave za spletna naročila, naročite do 11. 12. za dostavo do božiča.

 

Okroglo ogledalo nad pisalno mizo in veliko ogledalo, ki je naslonjeno na steno hodnika

Vodič: Izbira ogledala

Uporaba ogledal v vašem domu ima številne prednosti. Med drugim lahko ogledala povečajo prostor in podvojijo svetlobo v prostoru. Vendar pa je treba upoštevati tudi veliko stvari, ko želite najti pravo ogledalo za svoj dom: kam ga želite postaviti, kakšen je namen uporabe ogledala, kakšna velikost in okvir sta primerna za vaš prostor itd. V tem vodiču smo vam pripravili najboljše nasvete.

Tipi ogledal

Obstajajo stenska ogledala, zasnovana za obešanje, in manjša ogledala, ki jih ni potrebno namestiti na steno. Na voljo so tudi samostoječa ogledala, ki jih je mogoče le nagniti na steno. Ogledala so v različnih stilih in velikostih. 

Velikost ogledal

Pri izbiri ogledala se je treba odločiti, katera velikost ogledala ustreza vašemu domu oz. prostoru, kamor ga nameravate umestiti.

Če želite imeti ogledalo v garderobni sobi, si verjetno želite videti celotno telo in obleko, ki jo pomerjate. Ogledalo za hodnik je lahko veliko ali srednje veliko, tako da lahko preverite svoj videz, ko se odpravljate od doma.

Tudi če želite imeti ogledalo le kot del dekoracij, se ne bojte izbrati velikega in ga umestiti kot osrednji element v prostoru. Izberite takšnega, ki ima lep, dekorativen okvir.

Okroglo ogledalo nad mizico v dnevni sobi


Poskrbite tudi, da izberete ogledalo, ki bo sorazmerno tudi z drugimi predmeti v sobi. Če ga obesite nad omarico ali sedežno garnituro, upoštevajte, da mora biti ogledalo približno dve tretjini velikosti pohištva in nikoli širši od pohištva ali predmeta, ki je pod njim.  

Oblika ogledala

Kvadratna ali pravokotna ogledala so verjetno najpogostejša in se morda zdijo varna izbira – poleg tega jih je enostavno namestiti na steno. Vendar imajo tudi druge oblike svoje prednosti. Ovalno ali okroglo ogledalo je odlična izbira, saj lahko omehča videz oglate sedežne garniture.   

Okvir ogledala

Ogledala so na voljo brez okvirja in z različnimi okvirji: črnimi, belimi, zlatimi ali lesenimi, širokimi ali ozkimi, preprostimi ali dekorativnimi. V veliki meri je okvir ogledala tisti, ki definira slog in določa, ali je ogledalo v skladu z vašo notranjostjo.

Lahko pa je ogledalo tisti element, ki vašemu dekorju doda primeren kontrast. Če je vaš slog zelo romantičen, je lahko ogledalo s preprostim okvirjem prava izbira. Če je vaš slog minimalističen, ga lahko poudari ogledalo z lepim, okrašenim okvirjem.     


Če želite, da majhna soba izgleda prostornejša, poiščite ogledalo brez okvirja – to je eden najboljših načinov, da naredite prostor videti večji, kot je v resnici.

Položaj ogledala na steni

Dobro pravilo je, da ogledalo obesite na višino, ki je približno 150–160 cm od tal do sredine ogledala.

Če ogledalo obesite nad omaro ali konzolno mizico, ga postavite približno 25-30 cm nad njo. 

ROkroglo ogledalo nad pisalno mizo
Ogledalo MARSTAL Ø50 črna
37,50/kos.
64,99 /kos.
-42%
Pisalna miza EGELEV 50x121 hrast
185,-/kos.
249,- /kos.
-25%
Samo na spletu


Ogledalo bi moralo biti centrirano na steno ali na kavč ali kamin pod njim, a ker lahko ogledala služijo številnim namenom, obstajajo izjeme od tega pravila – na primer, če želite, da ogledalo ujame odsev pogleda.     

Dnevna soba z velikim ogledalom, ki je naslonjeno na steno
Ogledalo STUDSTRUP 80x180 črna
125,-/kos.
189,- /kos.
-33%
Le v trgovini

Kam želite umestiti ogledalo?

Ponavadi je ogledalo umeščeno v kopalnico ali na hodnik. Ogledala pa imajo toliko prednosti, da so idealna tudi za dnevne sobe ali jedilnice ali vse majhne ali temnejše sobe, kjer pomagajo odpreti in popestriti prostor. Obstaja pa nekaj stvari, ki se jim morate izogibati pri ureditvi prostora z ogledali:

  • Ne obesite ogledala nasproti postelje. Ko želite zaspati, je pomembno, da vas ne zmoti pogled na svoje ali partnerjevo gibanje, ki se odseva v ogledalu. 
  • Ne obešajte dveh ogledal enega nasproti drugemu, saj bo to povzročilo, da se bodo svetloba in odsevi večkrat odbijali od enega do drugega. 
  • Ne obešajte ogledala neposredno nasproti okna. Ogledalo bo sicer odbijalo svetlobo v vašo sobo in jo lahko osvetlilo, a hkrati tudi slepilo.
  • Za kopalnico ne izberite ogledala z lesenim okvirjem. Ogledalo mora biti odporno na vlago. 

 

Izvedite več

9 nasvetov za varčevanje z energijo v vsakdanjem življenju

Zaljubite se v stil japandi s serijo SOLLERUP

Velike sedežne garniture v sivi barvi

10 načinov za osvetlitev prostora