Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Vzglavniki vsebujejo več komor, izberite jih glede na vaše potrebe

Vodič za vzglavnike

Ustrezen vzglavnik podpira vrat na način, da vratna vretenca ležijo čimbolj kot naravni podaljšek hrbtenice. Čeprav imate radi svoj vzglavnik, vam verjetno ne ponuja optimalne podpore  telesu. Težko se je privaditi na nov vzglavnik. V prehodnem času lahko spite z dvema vzglavnikoma, ki ju ponoči lahko zamenjate. 

 

Višina vzglavnika

Vzglavnik, ki nudi ustrezno podporo, je ključnega pomena za kar najudobnejši spanec. V trgovinah JYSK ponujamo vzglavnike treh višin: nizke, srednje in visoke. Pri izbiri višine vzglavnika upoštevajte, da je v idealnem spalnem položaju hrbtenica popolnoma ravna. Vaš priljubljeni spalni položaj določa, katero višino vzglavnika morate izbrati. 

 


 

Spanje na boku

Če spite na boku, je pomembno, da so vaša vratna vretenca v naravnem položaju. Ko spite na boku, lahko z ustreznim vzglavnikom zaščitite vaš hrbet in vrat. Ta položaj je tudi ustrezen, če smrčite, saj ta pozicija zmanjša tenzije.

Idealni vzglavnik, ki je ustrezen za spanje na boku, je:

  • Visok vzglavnik, ki vam da podporo za glavo
  • Trd vzglavnik, saj mora polnilo ostati na mestu, da vam zadrži glavo pred padanjem.
  • Poln vzglavnik, da zapolni prostor med vašo glavo in ležiščem. 

Spanje na hrbtu

Raje spite na hrbtu? Potem mora biti vzglavnik nizek z ustrezno podporo pod vratom, za kar je primeren posebni vzglavnik iz pene ali naravnega lateksa. Le-ta zagotavlja dodatno podporo vratu.

Spanje na trebuhu

Če najraje spite na trebuhu, je prvi nasvet, da poskusite spati na boku ali hrbtu.  Spanje na trebuhu pomeni, da vaš vrat ni v naravnem  položaju. Če vseeno ne morete spati drugače kot na trebuhu, vam priporočamo, da je vaš vzglavnik čimbolj  nizek in mehak, da ublaži pritisk na vrat. 

 

Polnilo vzglavnika

Izberete lahko med 3 vrstami polnila:

Naravno polnilo

Vzglavniki z naravnim polnilom vsebujejo perje ali puh, lahko pa vsebujejo tudi material kot so svila, volna, lan ali kapoka. Vzglavnik z naravnim polnilom je mehak na dotik in se prilagaja obliki. To je seveda prednosti, če menjate položaj spanja s hrbta na bok, saj mora biti vzglavnik prilagodljiv glede na položaj spanja.

Polnilo iz vlaken

Vzglavniki z umetnim polnilom so bolj elastični kot z naravnim polnilom. Stvar navade je, ali kateri vzglavnik vam je ljubši, z umetnim ali naravnim polnilom.

Posebni vzlavniki

To so vzglavniki, ki so polnjeni s spominsko peno ali lateksom. Te vrste vzglavniki zagotavljajo maksimalno podporo, saj je polnilo narejeno iz zelo kompaktnih materialov.

Spominska pena v vzglavnikih je izjemno prožna in zagotavlja popolno prilagajanje telesu, tako vratu kot hrbtu. Spominska pena telesu omogoča pravilno oporo in daje občutek lebdenja. Vzglavniki so na voljo v več velikostih in oblikah.

Zračna (AIR) spominska pena je pena, ki sprošča pritisk tako, da s pomočjo vaše telesne teže sprosti zrak iz majhnih, z zrakom napolnjenih celic znotraj pene. Na ta način se pena hitro in natančno oblikuje po obliki vašega telesa. To zagotavlja enakomerno porazdelitev vaše telesne teže, kar pomaga razbremeniti napetost v mišicah.  Temperatura okolice ne vpliva na zračno spominsko peno kar pomeni, da ostane pena mehka in prožna tudi v hladnem spalnem okolju.

 

Struktura in oblika vzglavnikov

Upoštevati morate tudi strukturo in obliko vzglavnika.

Če imate raje vzglavnik, ki ga lahko oblikujete glede na svoje potrebe, izberite vzglavnik z eno komoro.

Vzglavniki z več komorami imajo drugačne lastnosti, ki so odvisne od njihove strukture. So dvo-, tri- ali štiridelni, vsebujejo polnilo z različnim razmerjem puha in perja ter imajo mehkejšo zunanjost in čvrstejše jedro, ki nudi več podpore.

Če imate priljubljeni spalni položaj, izberite vzglavnik z določeno obliko. Ti vzglavniki običajno vsebujejo spominsko peno ter so oblikovani in zasnovani za določen spalni položaj.

Izvedite več

Kaj je boljše: prešita odeja in vzglavnik z račjim ali gosjim puhom?

Kaj je boljše: prešita odeja in vzglavnik z račjim ali gosjim puhom?

Najljubši vzglavniki naše nabavnice

Najljubši vzglavniki naše nabavnice

Vodič: moč polnila v prešitih odejah (TOG) – Katera stopnja TOG je prava za vas?

Vodič: moč polnila v prešitih odejah (TOG) – Katera stopnja TOG je prava za vas?

Kateri vzglavnik morate izbrati, če imate bolečine v vratu

Kateri vzglavnik morate izbrati, če imate bolečine v vratu