Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

Brezplačna dostava do 29. 02. 20 na JYSK.si ob spletnem nakupu v vrednosti 330 eur ali več

DODATNI 10% popust do 23. 2. Tudi na že znižane izdelke.
Nasveti za urejen dom

7 nasvetov za urejen dom

Datum:

Kategorija: Inspiracija

Tags: nasveti za urejen dom, pospravljanje stanovanja

Potrebujete nasvete, kako urediti in počistiti stanovanje/hišo ter ga/jo obdržati urejenega/o? Z našimi 7 nasveti vam bo uspelo organizirati in očistiti vaš dom  - in ga takega tudi obdržati. Preberite naš seznam in se naučite, kako narediti red v stanovanju ali hiši. In tako bo vaš vsakdanjik precej lažji.

  1. Pred čiščenjem: pripravite si vrečo za smeti, krpe za brisanje prahu in prazen koš za perilo

Česa se lotiti najprej: zberite vse smeti v vrečo, postavite stvari na svoje mesto, umazano perilo vrzite v koš za perilo in voila: vaš dom je pospravljen in urejen.

  1. Počistite vse površine

Počistite po vrsti: površino za površino - da ne naredite nereda in pazite, da očistite vse! Stvari na policah, omarah ali mizicah dajte na sedežno garnituro ali naslanjač ter jih po čiščenju površin namestite, kamor spadajo.

  1. Organizirajte stvari po kategorijah, ne sobe v celoti

Pričnite urejati kategorije, ki jih najlažje uredite. Najprej uredite npr. obleke in knjige ter zaključite s stvarmi s sentimentalno vrednostjo.  

  1. Čičenje razdelite na 3 kategorije

Velik del vašega pospravljanja stanovanja/hiše in organiziranje stvari je, da odstranite stvari, ki jih ne potrebujete ali več ne uporabljate. Razdelite stvari, ki jih ne potrebujete ali ne uporabljate, v tri kategorije: “za odpad”, “recikliranje/donacije” in “prodaja”.

  1. Pri organiziranju se osredotočite na stvari, ki so vam pri srcu

Izpraznite predale in omare ter nato selektivno izberite stvari, ki jih imate radi ter redno nosite ter uporabljate. Ostalega se znebite. Težje je namreč izbrati stvari, ki jih ne želite več imeti, kot stvari, ki jih obožujete.

  1. Ne zapustite prostora praznih rok

Z drugimi besedami - pospravljajte redno. Mogoče se zdi tako enostavno, vendar deluje! Naj vam preide v navado, da nikoli ne greste iz prostora praznih rok – samo pomislite, kako preprosto boste tako vsakodnevno pospravili svoje prostore. 

  1. Sledite pravilu 80/20 - 80% pospravljeno in 20% neurejeno

Sprejmite dejstvo, da je 80% vaše hiše urejene in čiste ter da ni nič narobe, da je 20% neurejene. S tem pravilom bo vaše življenje lažje, saj se ne boste tako obremenjevali s pospravljanjem.

Še več nasvetov glede pospravljanja

Upamo, da boste lahko uporabili naše praktične nasvete in da bo vaše pospravljanje doma lažje. Pripravili smo vam še 2 dodatna nasveta:

Nasvet 1: Obesite obešalnike v omari v drugo smer

Če morate selektivno izprazniti omaro in se težko ločite od oblek, je ta nasvet pravšnji za vas. Obrnite obešalnike v garderobni omari v drugo smer kot ponavadi. Ko oblačilo uporabite, obešalnik obrnite v običajno smer. Po dveh tednih preverite, koliko obešalnikov je ostalo obrnjenih v drugo smer. Na ta način preprosto ugotovite, koliko oblačil dejansko redno uporabljate. Oblačila, ki jih ne uporabljate, podarite ali prodajte. 

Nasvet 2: Kupite koš za perilo za čista oblačila

Ta nasvet je za tiste, katerih spalnica izgleda kot tekstilna tovarna, ki je ekskplodirala - ali pa za tiste, ki izmed štirih različnih stilov preizkušanja oblačenja prve tri ne vrnejo v omaro. Uporabite koš za perilo, ki je namenjen le čistimu perilu in ga izpraznite enkrat na teden. Na ta način se zjutraj, ko se vam mudi, izognete zlaganju 10 kosov oblačil.

Imate še vi kakšen uporaben in praktičen nasvet? Podelite ga z nami v komentarju. 

 

Sonja Social Media and Digital Coordinator

Komentarji