Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Garderobna omara z drsnimi vrati

Kako do reda v garderobni omari in trajnostne uporabe oblačil

Datum:

Kategorija: Shranjevanje, Inspiracija

Tags: trajnostno urejanje doma, red v omari, hrčkanje, organiziranje doma, uporabni nasveti za dom, trajnostni razvoj

Skrb za ohranitev našega planeta je čedalje pomembnejša in nujna. Zmanjšanje osebne potrošnje je eden od takšnih ukrepov. Namesto, da kupujete nove stvari, uporabite stvari, ki jih že imate. Vaša garderobna omara je odlično mesto, kjer lahko pričnete prispevati k skrbi za naš planet. Organizirajte si oblačila in modne dodatke tako, da boste imeli pregled nad vsemi kosi oblačil. Pripravili smo vam nekaj odličnih nasvetov in idej.

Ideje za ureditev in organizacijo garderobne omare

Najlažji način za lepo urejeno omaro je uporaba enakih obešalnikov.

Naslednji nasvet je, da obesite oblačila po kategorijah, nato po barvah. Npr. skupaj obesite majice ter jih razvrstite po odtenkih barv od svetlih do temnih, od leve na desno. Potem tako nadaljujte s hlačami in ostalimi kosi oblačil. Več nasvetov za ureditev doma najdete tu.

Čevlje lahko shranjujete v kartonskih škatlah za čevlje, saj so tako zaščitene pred prahom in jih je lažje lepo zložiti. Na sprednjo stran napišite, kateri čevlji so v njih. 

Kupite garderobno omaro, ki ustreza vašemu stilu življenja. Če večinoma nosite puloverje in majice, potem potrebujete več polic. Če vsak dan nosite poslovna oblačila, potem potrebujete več obešalnikov za suknjiče, obleke, itd. Škatle in košare so odlične za shranjevanje nogavic, šalov in ostalih manjših kosov oblačil.

 

Če je vaša omara po reorganizaciji še vedno prenatrpana, potem je čas, da zmanjšate količino oblačil. Za vsako majico, obleko ali jopico se vprašajte: "Ali bi danes še vedno kupil ta kos oblačila?” Če je odgovor ne, potem se ločite od tega oblačila.

Če potrebujete še dodatno pomoč pri zmanjšanju kosov oblačil v omari, potem se osredotočite na osnovo: bela majica, črna obleka, jeans, krilo itd. 

Nasveti za pranje perila 

Na splošno velja, da je za oblačila boljše, da se ne perejo prepogosto. Pranje lahko oblačila poškoduje, tako da jih ne perite po vsakem nošenju, razen če so umazana ali imajo neprijeten vonj. Občutljive tkanine perite v vreči za perilo na posebnem programu, ki je primeren za take vrste oblačil. Oblačila iz volne perite raje na roke ali na prilagojenem pralnem programu za oblačila iz volne. 

Rabljena oblačila

Z nakupom rabljenih oblačil prispevate k zmanjšanju ogljičnega odtisa, hkrati pa si osvežite vašo garderobo. Da se znebite morebitnega posebnega vonja rabljenih oblačil, nalijte malo vodke v razpršilko in popršite oblačila. Z alkoholom bo izhlapel tudi vonj.

Drugi nasveti

Ste kupili malo premajhne čevlje? Napolnite dve vodoodporni plastični vrečki z vodo in ju položite v čevlje. Čevlje dajte vključno s plastičnima vrečkama v zmrzovalnik. Ko voda zamrzne, bo nežno razširila vaše čevlje.

Ko likate, zakrijte majhne občutljive detajle (kot so npr. gumbi) z žlico, da zravnate tkanino.

Ne pozabite, da morate zlikano srajco pustiti pri miru vsaj pet minut, predno jo oblečete, da ostane poravnana in brez zmečkanin.

Imate tudi vi predloge za trajnosten in moderen življenjski slog? Ideje lahko napišete v spodnjem komentarju.