Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

Brezplačna dostava do 30. 9. na JYSK.si ob spletnem nakupu v vrednosti 330 eur ali več

Dnevi pohištva s popusti do 50%
Garderobna omara z drsnimi vrati

Kako do reda v garderobni omari in trajnostne uporabe oblačil

Datum:

Kategorija: Shranjevanje

Tags: trajnostno urejanje doma, red v omari

Skrb za ohranitev našega planeta je čedalje pomembnejša in nujna. Zmanjšanje osebne potrošnje je eden od takšnih ukrepov. Namesto, da kupujete nove stvari, uporabite stvari, ki jih že imate in bolje poskrbite za njih. Vaša garderobna omara odlično mesto, kjer lahko pričnete prispevati k skrbi za naš planet. Organizirajte si oblačila in modne dodatke tako, da boste imeli pregled nad vsemi kosi oblačil. Pripravili smo vam nekaj odličnih nasvetov:

Ideje za ureditev garderobne omare

Najlažji način za lepo urejeno omaro so enaki obešalniki.

Naslednji nasvet je, da obesite oblačila po kategorijah, nato po barvah. Npr. skupaj obesite majice ter jih razvrstite po odtenkih barv od svetlih so temnih, od leve na desno. Potem tako nadaljujte s hlačami. Več nasvetov za ureditev doma najdete tu.

Ne zavrzite škatel od čevljev, saj varujejo vaše čevlje pred prahom in jih je lažje zložiti. Na sprednjo stran napišite, kateri čevlji so v njih.

Kupite garderobno omaro, ki ustreza vašemu stilu življenja. Če večinoma nosite puloverje in majice, potem potrebujete več polic. Če vsak dan nosite poslovna oblačila, potem potrebujete več obešalnikov za suknjiče, obleke, itd. Škatle in košare so odlične za shranjevanje nogavic, šalov in ostalih manjših kosov oblačil.

 

Če je vaša omara še vedno prenatrpana, potem je čas, da zmanjšate količino oblačil. Za vsako majico, obleko ali jopico se vprašajte: "Ali bi se danes še vedno odličil in kupil ta kos oblačila?” Če je odgovor ne, potem se ločite od oblačila.

Če potrebujete še dodatno pomoč pri zmanjšanju kosov oblačil v omari, potem se osredotočite na osnovno: bela majica, črna obleka, jeans, krilo itd. 

Nasveti za pranje perila

Na splošno velja, da je za oblačila boljše, da se ne perejo pogosto. Postopek pranja lahko oblačila sčasoma poškoduje, tako da jih ne perite po vsakem nošenju, razen če so umazana ali imajo neprijeten vonj. Občutljive tkanine perite v vreči za perilo na posebnem programu, ki je primeren za take vrste oblačil. Medtem ko oblačila iz volne perite raje na roke ali na prilagojenem pranem programu za oblačila iz volne. 

Če kupite novo…

Z nakupom vintage oblačil (že rabljenih) prispevate k zmanjšanju ogljičnega odtisa, hkrati pa si osvežite vašo garderobo. Da se znebite posebnega vonja oblačil, nalijte malo vodke v razpršilko in popršite oblačila. Z alkoholom bo izhlapel tudi vonj.

Drugi nasveti

So vam čevlji premajhni? Napolnite dve vodoodporni plastični vrečki z vodo in ju položite v čevlje. Čevlje vključno s plastičnima vrečkama dajte v zmrzovalnik. Ko voda zamrzne, bo nežno razširila vaše čevlje.

Ko likate, zakrijte majhne delikatne detajle kot so npr. gumbi z žlico, da zravnate tkanino.

Ne pozabite, da morate zlikano srajco pustiti pri miru vsaj pet minut, predno jo oblečete, da ostane poravnana in brez zmečkanin.

Imate tudi vi predloge za trajnosten in moderen življenjski slog? Ideje lahko napišete v spodnjem komentarju.

 

Sonja Social Media and Digital Coordinator

Komentarji