Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

Dnevi spanja s popusti do 60%
Trenutno so možne zamude pri dostavi spletnih naročil. Odlična ponudba za vaše podjetje

Kako očistiti ležišče in vzmetnico

7 nasvetov o čiščenju vzmetnice

Če pravilno čistite in vzdržujete vzmetnico, lahko zdrži veliko dlje, kot si mislite. Preberite in upoštevajte naš vodič, kako v 7 korakih očistite vzmetnico za boljši spanec.

Zakaj je potrebno čistiti vzmetnico?

Vaša vzmetnica je kot magnet, ki zbira umazanijo in prah. Vsako noč se med spanjem znojimo in 2-10 dl znoja se vpije v vzmetnico in posteljnino. V enem letu je to več litrov znoja, ki ga vzmetnica vpije, na njej pa pušča tudi sledi. Vlaga lahko pusti grde madeže in pritegne plesen ter odvratne pršice, ki lahko povzročijo alergije in motijo ​​naš spanec.

Boxspring postelja BASIC C10
 

7 nasvetov za čiščenje vzmetnice

Čiščenje vzmetnice bo morda zahtevalo malo truda, vendar bo podaljšalo njeno življenjsko dobo in ustvarilo čistejše spalno okolje.

1. Prezračite in obrnite vzmetnico

Svež zrak je eden najboljših načinov v boju proti proti vlagi in pršicam. Najboljše rezultate boste dosegli, če prostor zračite vsak dan: zjutraj, popoldne in tik pred spanjem. Vsake 2-3 mesece lahko vzmetnico obrnete, da zmanjšate obremenitev površine na mestih, kjer je vaše telo najtežje. Če je mogoče, celotno vzmetnico obrnite na drugo stran.

2. Posteljo ne uredite takoj zjutraj

Nenavadno, a resnično – če ne hitite s postiljanjem posteljnine in pregrinjala, se lahko vzmetnica posuši od vašega potenja. Resda posteljno pregrinjalo polepša posteljo in ščiti prešito odejo in vzglavnike pred prahom. A potem ko vstanete, počakajte nekaj ur, preden posteljete posteljo. Tako se boste izognili zadrževanju vlage v vzmetnici.

3. Presesajte vzmetnico

Sesalec je učinkovit, saj se s sesanjem znebite pršic v vzmetnici. Naj vam postane navada, da enkrat na teden posesate vzmetnico. Uporabite poseben podaljšek, saj tako zaščitite tkanino vzmetnice.

4. (Novo) vzmetnico lahko zaščitite z nadvložkom ali nadvzmetnico

Nadvložek ščiti vašo vzmetnico pred madeži in vlago. Znoj lahko celo uniči strukturo ležišča, na primer polnilo. Nadvložek pa vpije znoj, da ta ne prodre skozi ležišče. Nekateri nadvložki imajo pralno prevleko, ki omogoča lažje čiščenje in vzdrževanje.

5. Posebno sredstvo za čiščenje madežev na vzmetnicah

Tipične madeže lahko odstranite z mešanico kisa, 10 % citronske kisline ali 10 % oksalne kisline. V vedro nalijemo 0,5 l vroče vode in dodamo 0,5 l kisa, 10 % citronske kisline ali 1 dl 10 % oksalne kisline. Pri pripravi mešanice pazite, da ste v prezračenem prostoru, voda pa naj bo v vedru, ko dodajate kislino (kislini nikoli ne dodajajte vode, kot velevajo osnove kemije). ­

Vzmetnico očistite tako, da madeže namočite z vlažno krpo ali gobico, namočeno v to raztopino, vendar pazite, da vzmetnice ne prepojite. Pustite delovati 10-15 minut, nato pa madež operite samo z vlažno krpo, namočeno v vodi. Pustite, da se suši približno 6 ur (ali več, če je mogoče) in počakajte, da se popolnoma posuši, preden oblečete rjuho in posteljnino. Ne pozabite uporabiti gumijastih rokavic! Upoštevajte, da lahko ta čistila pobelijo obarvane tkanine. Vedno upoštevajte navodila na embalaži. ­­­

6. Vzmetnico razkužite s paro

Parni čistilniki so zelo uporabni za čiščenje vzmetnic. Para pri temperaturi 100-110 °C razkuži in ubije škodljive bakterije. Para lahko odstrani tudi neprijetne vonjave. Preden vzmetnico razkužite s paro, jo morate posesati in odstraniti madeže. Pazljivo upoštevajte navodila parnega čistilnika in pazite, da vas para ne opeče. Vzmetnica mora biti popolnoma suha, preden jo prekrijete z rjuho in posteljnino.

7. Odstranite neprijetne vonjave s sredstvom za razkuževanje

Razkužilo lahko odstrani neprijetne vonjave iz vzmetnice. Razkužilo zmešajte z vodo v razmerju 1:10 oz. po navodilih na embalaži. S krpo ali krtačo nanesite mešanico na madež in jo pustite približno 30 minut na vzmetnici. Nato obrišite vzmetnico s krpo, ki ste jo navlažili s čisto vodo. Pustite, da se tretirano območje temeljito posuši, preden uporabite posteljo, in sledite navodilom na embalaži razkužila. Soda bikarbona je zelo dobra tudi pri odpravljanju vonjav po vzmetnicah – samo potresite jo na problematično področje in pustite stati približno 10 minut, preden jo posesate. Rešitev odstranjevanja neprijetnih vonjav s sodobikarbono je bolj okolju prijazna.

 

Izvedite več

Kaj je boljše: prešita odeja in vzglavnik z račjim ali gosjim puhom?

Kaj je boljše: prešita odeja in vzglavnik z račjim ali gosjim puhom?

Kako v spalnici zmanjšati količino alergenov?

Kako v spalnici zmanjšati količino alergenov?

Vzdrževanje prešitih odej in vzglavnikov

Vzdrževanje prešitih odej in vzglavnikov

Kakovost in garancija

Kakovost in garancija