Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Praktični nasveti za urejen dom

7 nasvetov za urejen dom

Potrebujete nasvete in rešitve, kako na preprost in praktičen način urediti in počistiti dom ter ga tudi obdržati urejenega? Z našimi sedmimi nasveti vam bo uspelo organizirati in odhrčkati vaš dom  - in ga takega tudi obdržati. Preberite naš seznam nasvetov in se naučite, kako narediti red v stanovanju ali hiši. In tako bo vaš vsakdanjik precej lažji.

  1. Pred čiščenjem: pripravite si vrečo za smeti, krpe za brisanje prahu in prazen koš za perilo.

Česa se lotiti najprej? Vse smeti zberite v vrečo, vse stvari postavite na svoje pravo mesto, umazano perilo vrzite v koš za perilo in voila: vaš dom je že skoraj pospravljen in urejen.

 

  1. Počistite vse površine.

Počistite po vrsti: površino za površino - da ne naredite nereda in pazite, da očistite vse! Stvari na policah, omarah ali mizicah dajte na sedežno garnituro ali naslanjač ter jih po čiščenju površin namestite, kamor spadajo.

  1. Organizirajte stvari po kategorijah, ne sobe v celoti.

Pričnite urejati stvari, ki jih najlažje uredite. Najprej pospravite npr. obleke in knjige ter zaključite s stvarmi s sentimentalno vrednostjo.  

  1. Čiščenje razdelite na tri kategorije.

Velik del vašega pospravljanja stanovanja in organiziranja stvari je, da odstranite stvari, ki jih ne potrebujete ali več ne uporabljate t. i. odhrčkavanje. Razdelite stvari, ki jih ne potrebujete ali ne uporabljate, v tri kategorije: “za odpad”, “recikliranje/donacije” in “prodaja”.

  1. Pri organiziranju se osredotočite na stvari, ki so vam pri srcu.

Izpraznite predale in omare ter nato selektivno izberite stvari, ki jih imate radi ter redno nosite ter uporabljate. Ostalih oblek in predmetov se znebite. Težje je namreč izbrati stvari, ki jih ne želite več imeti, kot stvari, ki jih obožujete.

  1. Ne zapustite prostora praznih rok.

Z drugimi besedami - pospravljajte redno. Mogoče se zdi tako nenavadno, vendar deluje! Naj vam preide v navado, da nikoli ne greste iz prostora praznih rok – samo pomislite, kako preprosto boste tako vsakodnevno pospravili svoje prostore. 

  1. Sledite pravilu 80/20 - 80% pospravljeno in 20% neurejeno.

Sprejmite dejstvo, da je 80% vašega doma urejenega in čistega ter da ni nič narobe, da je 20% nepospravljenega. S tem pravilom bo vaše življenje lažje, saj se ne boste tako obremenjevali s pospravljanjem.

Še več nasvetov glede pospravljanja

Upamo, da boste lahko uporabili naše praktične nasvete in da bo vaše pospravljanje doma lažje. Pripravili smo vam še dva dodatna nasveta:

Nasvet 1: Obešalnike v omari obesite v drugo smer

Če morate selektivno izprazniti omaro in se težko ločite od oblek, je ta nasvet pravšnji za vas. Obešalnike v garderobni omari obrnite v drugo smer kot ponavadi. Ko oblačilo uporabite, obešalnik obrnite v običajno smer. Po dveh tednih preverite, koliko obešalnikov je ostalo obrnjenih v drugo smer. Na ta način preprosto ugotovite, koliko oblačil dejansko redno uporabljate. Oblačila, ki jih ne uporabljate, podarite ali prodajte. 

Nasvet 2: Kupite koš za perilo za čista oblačila

Ta nasvet je za tiste posameznike, katerih spalnica izgleda kot tekstilna tovarna, ki je ekskplodirala - ali pa za tiste, ki izmed štirih različnih stilov preizkušanja oblačenja prve tri ne vrnejo v omaro. Uporabite koš za perilo, ki je namenjen le čistemu perilu in ga izpraznite enkrat na teden. Na ta način se zjutraj, ko se vam mudi, izognete zlaganju 10 kosov oblačil.

Več nasvetov za urejeno in zračno spalnico najdete tudi v našem blogu. Poglejte blog, kako do reda v garderobni omari.
 

Izvedite več

Vodič: izberite ustrezno klop za predsobo

Vodič: izberite ustrezno klop za predsobo

Kako pravilno izbrati notranjost garderobne omare

Kako pravilno izbrati notranjost garderobne omare

Kako urediti pisarno in predsobo

Kako urediti pisarno in predsobo

Nasveti za ureditev bralnega kotička in knjižnih polic

Nasveti za ureditev bralnega kotička in knjižnih polic