Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

Dnevi spanja s popusti do 60%
Trenutno so možne zamude pri dostavi spletnih naročil. Odlična ponudba za vaše podjetje

Vrtno pohištvo na terasi zvečer s svetilkami, lanternami in verigami lučk, ki oddajajo toplo svetlobo

Ideje za premišljeno osvetlitev vrta

V zadnjem času so vrtovi oz. zunanji prostori naših domov vse bolj pomembni. Od paviljonov ob ribnikih in teras, ki so v celoti opremljene z dovršenimi jedilnicami na prostem in s prostorom za počitek z vrtnimi lounge seti, je za mnoge postalo prioriteta prenesti notranjo opremo ven v zunanji prostor.

Tako kot pri razsvetljavi v notranjosti doma je tudi zunanja razsvetljava pomembna in je tako praktična kot tudi dekorativna. Vrtna razsvetljava nam omogoča osvetlitev naših vrtov, teras in drugih zunanjih površin v večernih in nočnih urah. Obenem vrtna razsvetljava ni samo praktična – topla svetloba, ki jo oddajajo svetilke in sveče, je neprimerljiva pri ustvarjanju čudovito prijetnega vzdušja.


Težko je najti nekaj, kar lahko tako prispeva k čudovitim večerom na prostem kot prava osvetlitev. S toplo in umirjeno svetlobo, ki teče od niza verig lučk in sveč v lanternah, lahko vaša osvetlitev naredi vaš zunanji dom resnično osupljiv.

Vrtna razsvetljava za vas – kaj pa za druge?

Čeprav je vrtna razsvetljava odličen dodatek za vaš dom, se le redko zgodi, da jo vidite samo vi. Na splošno je svetlobno onesnaženje v naseljenih območjih vse bolj pogost problem, proti kateremu se je težko boriti. Morda ste svojo zadnjo vrtno teraso osvetlili z močnimi lučmi, luči pa motijo ​​vašega soseda, ker je njegova spalnica v bližini vaše terase. To je klasičen primer dobronamerne razsvetljave, ki povzroča svetlobno onesnaženje in potencialno moti druge. Takšna situacija seveda ni idealna in to, da vaša razsvetljava ne vpliva na druge, je nekaj, čemur morate dati prednost 

Vrtna razsvetljava lahko moti tudi male živali

Vrtna razsvetljava lahko vpliva ne samo na ljudi, ampak tudi na razne živali. Mnogi se zlahka spomnijo, da so poleti, ko je sonce zašlo, hodili s svetilko in videli veliko različnih žuželk, ki so rojile ob svetilki, ker so njeno svetlobo zamenjali za mesečino. Pri nočnih živalih, kot so številne vrste žuželk, lahko prekomerna osvetlitev vrta in svetlobno onesnaženje zmotita njihovo naravno vedenje.

Glede na vse napisano ni potrebno popolnoma odpraviti zunanje razsvetljave vašega doma. Če ste pozorni na to, kje, kako in kdaj imate prižgane svetilke in lanterne, lahko poleg vaših računov za elektriko pozitivno vplivate tudi na okoliške divje živali.

8 idej za vrtno razsvetljavo, ki je obzirna do ljudi in divjih živali

  1. Omejite nastavitev osvetlitve na območja, ki jih želite osvetliti.
  2. Usmerite smer osvetlitve navzdol, kadar je to mogoče.
  3. Zmanjšajte uporabo zelo svetlih LED luči; namesto tega razmislite o uporabi bolj subtilne razsvetljave, kot so manjše solarne svetilke in luči.
  4. Skrajšajte čas, ko je vaša vrtna razsvetljava prižgana.
  5. Zmanjšajte svetilnost vaše osvetlitve, kadar je to mogoče.
  6. Povežite svoje luči s časovniki, da bodo sledile nastavljivemu urniku.
  7. Razmislite o uporabi svetilk s senzorjem gibanja v vaši vrtni razsvetljavi.
  8. Zaslonite ali blokirajte svoje svetilke pred koti, ki lahko vplivajo na druge; uporabite ograje, grmovje ali drevesa, da ustvarite naravne zaslone.

Najenostavnejši od teh nasvetov je, da zmanjšate uporabo svetlih LED luči, kjer je to za vas smiselno, in namesto tega napolnite svoje zunanje prostore s subtilno poudarjeno osvetlitvijo. Dodatna prednost je, da so majhne solarne vrtne svetilke in vrtne svetilke popolne za ustvarjanje prijetnega vzdušja na prostem.

Osvetlite svoj vrt za prijetno vzdušje

Če se odločite za manjše luči, lahko zagotovite, da bo vaša osvetlitev izžarevala bolj toploto, ne da bi tako vplivala na druge, kot bi to storila močnejša osvetlitev. Prav tako boste pridobili več nadzora nad položajem in smerjo osvetlitve vaših vrtnih svetilk, vaše osvetljene površine pa bodo zato bolj definirane in veliko bolj udobne. Poleg tega lahko z več manjšimi viri svetlobe uporabite različne luči in svetilke, da ustvarite čudovit in edinstven izraz za izboljšanje vašega vrta, terase ali drugih vrst zunanjih površin.

Solarne svetilke za vrtove

Solarne svetilke so priročne in enostavne za uporabo. Ne potrebujemo kablov za priključitev v vtičnico in jih tudi ni potrebno vzdrževati. Prav tako so idealne za ustvarjanje majhnih, prijetno osvetljenih kotičkov na vašem vrtu ali na prostem, ko pade noč. Uporaba solarnih svetilk je priljubljena možnost za osvetlitev okrasnih aranžmajev v vrtovih, kot so majhni ribniki in gredice.

Vrtne lanterne in baterijske svetilke

Vrtne lanterne in baterijske svetilke so kot nalašč za osvetlitev prostorov na prostem, kjer boste preživeli veliko večerov. V vrtne lanterne lahko postavite čajne svečke za bolj rustikalno in naravno svetlobo; pravi plamen je vedno odličen način za ustvarjanje popolnega vzdušja. Baterijske svetilke so odlična možnost za udobno in brezskrbno osvetlitev, saj ji preprosto prestavljate po terasi.

Izvedite več

Kako izbrati popolno vrtno lounge garnituro

Kako izbrati popolno vrtno lounge garnituro

Kako izbrati nove vrtne stole

Kako izbrati nove vrtne stole

Vodič: kako izbrati čudovito in praktično vrtno mizo

Vodič: kako izbrati čudovito in praktično vrtno mizo

Modularna vrtna lounge garnitura z več možnostmi postavitve

Modularna vrtna lounge garnitura z več možnostmi postavitve