Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

BREZPLAČNA DOSTAVA na dom za spletne nakupe nad 400 eur (za dostave od 8-16h)

 

Okroglo ogledalo na zeleni steni in namizna svetilka ter svečnik

10 načinov za osvetlitev prostora

Vsakdo bi se moral veseliti prihoda domov po dolgem napornem delavniku. Naš dom naj bi bil prostor za sprostitev in polnjenje baterij. Ker v zimskem času preživimo več časa doma, se moramo počutili prijetno in udobno v zavetju svojega doma. 

Toda hiša ali stanovanje s temnejšimi prostori lahko zlahka pokvarita vaše razpoloženje in se zaradi tega počutite še bolj utrujeni. Zbrali smo 10 nasvetov za popestritev in osvetlitev vašega doma. 

1. V prostor pustite čim več naravne svetlobe

Če želite osvetliti svojo temno sobo, potrebujete veliko svetlobe. Najboljša svetloba je naravna svetloba, ki jo dobite skozi okno. Zato namesto težkih zaves ali notranjih rolojev za zatemnitev izberite raje svetlejše zavese ali dvojne roloje.

2. Uporabite ogledala

Elegantno in veliko ogledalo postavite nasproti okna. Poleg tega, da tako postavljeno ogledalo ustvarja iluzijo večje sobe, tudi odbija svetlobo iz okna v prostor. 

3. Stene in strop pobarvajte v svetle barvne odtenke

Temne barve naredijo prostor manjši, ker ne odbijajo svetlobe. Izberite svetlo barvo, kot je bela, da svetle stene odsevajo malo svetlobe, ki jo imate, in tako tudi navpišno podaljšate svojo sobo. Če bela ni prava barva za vas, lahko izberete katero koli drugo svetlo barvo, na primer pastelne odtenke, da ustvarite toplejše vzdušje. 

4. V prostor namestite manj pohištva, ki naj bo v svetlih barvah 

V prostoru imejte samo tisto pohištvo, ki ga dejansko potrebujete in uporabljate. Preveč pohištva bo zmanjšalo svetlost sobe, zato ne prenatrpajte doma z nepotrebnim pohištvom. Prav tako izberite minimalistično pohištvo v svetlejših barvah namesto pohištva iz masivnega lesa, da ustvarite prostor za svetlobo med pohištvom in tlemi.

5. Uporabite tople barve, da ustvarite prijetno vzdušje

Poleg tega, da kar najbolje izkoristite svetlobo, ki jo imate na voljo, ustvarite tudi prijetno vzdušje v prostoru. A ne izberite samo belo barvo, ampak tudi toplejše barve, kot so na primer pastelni barvni odtenki. Tople barve izberite za okrasne blazine, odeje, manjše kose pohištva, zavese.

6. Izberite manjše dekoracije v temnejših barvah

Pri manjših okrasnih predmetih, kot so okrasne blazine, odeje ali slike, uporabite temne in vpadljive barve. Ne samo, da povečajo udobje doma, ampak tudi pripomorejo k temu, da svetlejše barve zasijejo še močneje.


Ne pretiravajte s številom temnih okraskov in dekoracij. Tako, kot pri pohištvu, lahko preveč dekoracij pripomore k manj svetlobe. 

7. Tla in preproge naj bodo v svetlih tonih

Tako kot pri stropu in stenah tudi temne barve na tleh zmanjšajo svetlobo v prostoru, ki jo želite ohraniti. Za tla izberite svetlo barvo. Če ne želite zamenjati talnih oblog, izberite veliko in svetlo preprogo, ki tudi daje občutek udobnosti doma. 

8. Imejte več virov svetlobe

Več virov svetlobe, kot so svetilke, sveče, namizne svetilke in talne svetilke, poudarijo prostor in ga naredijo večjega in širšega. Prav tako zmanjšajo velike in ostre sence od stropne svetilke. 

9. Dom imejte lepo urejen in organiziran

Neurejen in prenatrpan dom hitro postane neprijazen za bivanje. Preberite si nasvete, kako ohraniti dom urejen. Pripravili smo vam tudi nasvete, kako 7 hitrih korakih uredite dom.

10. V vsak prostor postavite poseben element, ki pritegne pogled

Če v vsako sobo postavite privlačno svetilko ali kos pohištva, ustvarite optično prevaro za vaše majhne in temnejše prostore. Velika slika, lep fotelj ali elegantna stropna svetilka bodo pritegnili pogled in nihče ne bo opazil manjkajoče svetlobe. 

Izvedite več

Polepšajte svoj dom s pohištvom iz ratana

Polepšajte svoj dom s pohištvom iz ratana

Vodič: kako izbrati pravo preprogo

Vodič: kako izbrati pravo preprogo

Izberite ustrezno opremo za enosobno stanovanje in garsonjero

Izberite ustrezno opremo za enosobno stanovanje in garsonjero

9 nasvetov za varčevanje z energijo v vsakdanjem življenju

9 nasvetov za varčevanje z energijo v vsakdanjem življenju