Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
V nekaj hitrih korakih do urejenega doma

V 7 hitrih korakih do urejenega doma

Vsi si želimo imeti urejen, čist in dobro organiziran dom, saj nam to daje občutek dobrega počutja. Čiščenje in pospravljanje pa je mnogim zadnja stvar na katero pomislijo, ko se vrnejo domov po dolgem delovniku. Zato smo za vas pripravili 7 preprostih nasvetov in trikov, ki vam bodo pomagali nekoliko lažje urediti svoj dom.

1.   Za začetek pričnite s pospravljanjem manjšega kotička doma

Pospravljanje in čiščenje ni ravno najbolj zabavna aktivnost na tem svetu, zato verjetno kar naprej prestavljate generalno čiščenje doma ali enega večjega prostora. Odlična ideja je, da pričnete z urejanjem manjšega kotička: uredite najprej pisalno mizo. Ko boste uredili prvi kotiček, vam bo to dalo energijo, in boste lažje nadaljevali s čiščenjem ostalih prostorov. 

2.   Odstranite ali podarite nepotrebne stvari

Pospravljanje ne pomeni le organiziranja stvari s pametnimi rešitvami za shranjevanje. V veliki meri gre za odstranjevanje stvari, ki jih ne potrebujete več. Podarite ali zavrzite neuporabljena ali stara oblačila in odvečno pohištvo, saj vam nepotrebne stvari zavzemajo prostor in vam kazijo videz doma.   

Stenski polici ob barski mizi in barskima stoloma

 

3.   Pomembne stvari naj bodo vedno na istem mestu

Prevzemite nadzor nad svojimi pomembnimi stvarmi tako, da jim zagotovite stalno mesto v domu. Tako boste lažje pospravili svoje prostore, saj veste, na katero polico ali v katero košaro sodijo pisala, igrače in odeje.  

4.   Maksimalno si poenostavite pospravljanje

Ko pospravljate svoj dom, si olajšajte rutino tako, da stvari postavite na mesta, kjer jih boste uporabljali. Koš za perilo je na primer smiselno postaviti v prostor, kjer se preoblačite: ali v spalnici ali kopalnici? Čiste brisače in dodatni toaletni papir pa po istem principu pospravite v kopalnico.   

 5.   Stvari, ki jih vsakodnevno uporabljate, postavite na hitro dostopno mesto

V mnogih primerih se lahko izognete neredu v svojem domu tako, da določite fiksno mesto za stvari, ki jih uporabljate vsak dan. Čevlje in nogavice na primer shranjujte tako, da jih boste zlahka dosegli in hitro našli, ko jih boste potrebovali. V garderobni omari je težje vzdrževati red, a se temu lahko izognete, če najbolj nošene kose oblačil postavite na prve police ali obešalnike.    
 

Omara, ki je urejena s škatlami in košarami ter postelja, pod katero so škatle

 6.   Redno pospravljajte

Nered se vam bo večal, če ne boste vsak dan nekaj pripomogli k večji urejenosti doma. Zato redno vsak dan pospravite svoj dom. Naj vam postane navada, da pospravite prostor, ko končate s kakršnimi koli nalogami ali priložnostnimi opravili. To pomeni, da spalnice ne boste pustili v popolnem neredu, ko se odpravite v službo. Ko je prostor urejen, se boste v njem počutili bolj sproščeno in se boste zvečer boste lažje sprostili ob gledanju televizije ali branju knjige.  

 7. Namenite 15 minut dnevno za čiščenje doma

Neredu v vašem domu se izognete tako, da vsak dan po večerji porabite 15 minut za čiščenje. Učinkovito pospravljanje in čiščenje vas bo rešilo generalnih čiščenj, ki so velikokrat zahtevna in kaotična ter vam lahko jemljejo energijo.   

Izvedite več

Dodajte pridih naravne topline vaši jedilni mizi

Dodajte pridih naravne topline vaši jedilni mizi

Vodič: Kako izbrati pravo velikost jedilniške mize

Vodič: Kako izbrati pravo velikost jedilniške mize

Polepšajte svoj dom s pohištvom iz ratana

Polepšajte svoj dom s pohištvom iz ratana

Vodič: kako izbrati pravo preprogo

Vodič: kako izbrati pravo preprogo