Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Minimalistična dnevna soba

Minimalizem v notranjem opremljanju

Datum:

Kategorija: Inspiracija

Tags: minimalizem v notranjem opremljanju, inspiracija, notranji dizajn

Z novim letom se porajajo vprašanja o vašem življenju in razmišljanja o tem, kaj je potrebno spremenite na bolje v vašem vsakdanu. Mogoče čutite, da bi morali stvari spraviti v red, narediti spremembo v vašem domu in začeti z minimalističnim stilom življenja. Zdaj je ravno pravi čas za to. Izkoristite hladnejše in temnejše dni, da uredite dom pred pomladjo. 


Kaj je minimalistično življenje?

Minimalizem je življenjski slog, ki je osredotočen na to, da je manj več. Nekaj stilsko aranžiranih dodatkov na klubski mizici je lahko lepo, a v pravem minimalističnem domu je manj barv, manj pohištva. Poznamo vsaj tri tipe minimalizma:

Astetski minimalisti poudarjajo izgled. Njihov dom izgleda zelo prečiščeno, stene so obarvane v belo ter puste in gole, prav tako na tleh ni preprog, z zelo malo pohištva. Verjetno imajo vse potrebne stvari, a jih ne razkazujejo tako, kot ostali.

Pravi minimalisti pa imajo le toliko stvari, kolikor jih potrebujejo. Uporabljajo malo stvari - le osnovne. So zelo nematerialistični in ne marajo nakupovati. Če pa že kaj novega kupijo, je to zelo kakovostno, saj kupujejo stvari za vse življenje.

Pozorni minimalisti cenijo stvari – v svojem domu želijo imeti le tiste, ki jim prinašajo veselje; tiste, ki nimajo pomena za njih, pa odstranijo iz prostora. S tem stvari, ki jih imajo v domu, dobijo dodatno vrednost. Zadovoljni so s stvarmi, ki jim prinašajo mir in poskrbijo za ugodno občutje.


Se prepoznate v kakšnem od teh tipov? Predstavili vam bomo nekaj nasvetov, kako si urediti minimalističen stil ureditve doma:

Nasveti, kako začeti z minimalističnim opremljanjem doma

1. Začnite s pregledom prostorov
Poglejte vsako sobo. Kaj je funkcija sobe in kakšnemu namenu naj bi služila? Imejte to v mislih, ko jo hočete urediti in dekorirati. Preučite tudi kam, kako in katere predmete boste razstavili. V prostor vnesite le potrebne stvari.

2. Razmislite o uporabnem – in večnamenskemu pohištvu
Vsak kos pohištva in dekoracije mora imeti jasno funkcijo v prostoru. Poskusite tudi združiti dekorativen in funkcionalen vidik uporabnosti predmetov v prostoru. Tako si lahko npr. kupite sedežno garnituro z dodatnim ležiščem. Služi dvema namenoma, hkrati pa ta ideja zavzame malo prostora v stanovanju ali hiši.


3. Postavite meje
Omejite se s tem, da prinesete v sobo le določeno količino predmetov. Verjetno boste težko ne presegli to mejo, po drugi strani pa vam bo zagotovo pomagalo, da ne boste imeli prezasičenega prostora.

4. Pazite na dovolj prostora 
Ustvarite dovolj prostora, da se lahko neomejeno gibate med predmeti in pohištvom v prostoru. To imejte tudi v mislih, ko kupujete kaj novega. Manjša sedežna garnitura bo ustvarila vtis večjega prostora.


5. Pazljivo izberite barve
Barve popestrijo dom – brez dodajanja fizičnih predmetov. Uporabite to pri barvanju sten, a vedite, da izbira nevtralne barve, da občutek manj nereda. Poskrbite tudi za to, da vaši dodatki za dom sledijo isti barvni paleti.

6. Preprosto shranjevanje
V minimalističnem stilu opremljanja doma morate tudi poskrbeti, da imate vsak dan urejen kuhinjski pult, jedilno mizo, itd. Stvari želite imeti vedno pri roki, a ne vidne, zato so škatle idealne za te predmete.


Več o izbiri in ureditvi omar glede na vaše potrebe.

7. Uporabite tekstilne izdelke in rastline
Ker minimalističen izgled prostora lahko izgleda hladen, je idealno, da mu dodate toplino s tekstilnimi dodatki in rastlinami.


Pomembno si je postaviti cilj, ampak ne skrbite, če ne gre točno po planu. Vedno se da temu prilagoditi. Veliko od nas se težko loči od predmetov, ampak če si postavimo jasen cilj, se lažje odločimo, kateri so nam pomembni in kateri ne. 

Katere vrste minimalist/ka ste vi? Napišite v komentarju!