Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Garderobna omara z drsnimi vrati

Kako do reda v garderobni omari in trajnostne uporabe oblačil

Skrb za ohranitev našega planeta je čedalje pomembnejša in nujna. Zmanjšanje osebne potrošnje je eden od takšnih ukrepov. Namesto, da kupujete nove stvari, uporabite stvari, ki jih že imate. Vaša garderobna omara je odlično mesto, kjer lahko pričnete prispevati k skrbi za naš planet. Organizirajte si oblačila in modne dodatke tako, da boste imeli pregled nad vsemi kosi oblačil. Pripravili smo vam nekaj odličnih nasvetov in idej.

Ideje za ureditev in organizacijo garderobne omare

Najlažji način za lepo urejeno omaro je uporaba enakih obešalnikov.

Naslednji nasvet je, da obesite oblačila po kategorijah, nato po barvah. Npr. skupaj obesite majice ter jih razvrstite po odtenkih barv od svetlih do temnih, od leve na desno. Potem tako nadaljujete z razvrščanjem hlač in ostalimi kosi oblačil. Več nasvetov za ureditev doma najdete tu.

Čevlje lahko shranjujete v kartonskih škatlah za čevlje, saj so tako zaščitene pred prahom in jih je lažje lepo zložiti. Na sprednjo stran napišite, kateri čevlji so v njih. Na voljo so vam tudi posebne škatle za čevlje.

Kupite garderobno omaro, ki ustreza vašemu stilu življenja. Če večinoma nosite puloverje in majice, potem potrebujete več polic. Če vsak dan nosite poslovna oblačila, potem potrebujete več obešalnikov za suknjiče, obleke, itd. Škatle in košare so odlične za shranjevanje nogavic, šalov in ostalih manjših kosov oblačil.

 

Poglejte primere različnih omar, dodatkov za omare, zgornjih omaric za omare, škatel, košar in obešalnikov.

 

Če je vaša omara po reorganizaciji še vedno prenatrpana, potem je čas, da zmanjšate količino oblačil. Za vsak kos oblačila, npr. majico, obleko ali hlače se vprašajte: "Ali bi danes še vedno kupil ta kos oblačila?” Če je odgovor ne, potem se ločite od tega oblačila.

Če potrebujete še dodatno pomoč pri zmanjšanju kosov oblačil v omari, potem se osredotočite na osnovne kose oblačil: bela majica, črna obleka, jeans hlače, krilo itd. 

Nasveti za pranje oblačil

Na splošno velja, da je za oblačila boljše, da se ne perejo prepogosto. Prepogosto pranje lahko oblačila poškoduje, tako da jih ne perite po vsakem nošenju, razen če so res umazana ali imajo neprijeten vonj. Občutljive tkanine perite v vreči za perilo na posebnem programu, ki je primeren za take vrste oblačil. Oblačila iz volne perite raje na roke ali na prilagojenem pralnem programu za oblačila iz volne. 

Kupujte rabljena oblačila

Z nakupom rabljenih oblačil prispevate k zmanjšanju ogljičnega odtisa, hkrati pa si osvežite vašo garderobo. Da se znebite morebitnega posebnega vonja rabljenih oblačil, nalijte malo vodke v razpršilko in popršite oblačila. Z alkoholom bo izhlapel tudi vonj.

Izberite in kupujte izdelke, ki spodbujajo trajnostni razvoj

Čedalje več podjetij, med njimi tudi JYSK, se zavezuje k temu bo les in papir ali nekatere ostale surovine nabavljal izključno iz certificiranih, okolju prijaznih surovin. Zato izberite takšne bolj trajnostne izdelke, ko se odločate za nakup.

Izberite bombažne izdelke, katerih podjetja nabavljajo bombaž iz okolju bolj prijaznih virov in nosijo mednarodne oznake (npr. BCI).

Kupujte izdelke, ki o narejeni iz recikliranih materialov, vendar brez ogrožanja kakovosti in varnosti izdelkov.

Tekstilni izdelki naj bodo certificirani z oznako Standard 100. To pomeni, da ne vsebujejo nobenih škodljivih kemičnih snovi  okolju prijazno in družbeno odgovorno proizvodnjo. 

Preberite več o naših prizadevanjih za bolj trajnostni razvoj.

Drugi praktični nasveti

1. Ste kupili čevlje, ki so vam za kanček premajhni? Napolnite dve plastični vrečki z vodo in ju položite v čevlje. Čevlje s plastičnima vrečkama dajte v zmrzovalnik. Ko voda zamrzne, bo nežno razširila vaše čevlje.

2. Ko likate, zakrijte z žlico majhne občutljive detajle (kot so npr. gumbi) , da zravnate tkanino.

3. Ne pozabite, da morate zlikano srajco pustiti pri miru vsaj pet minut, predno jo oblečete, da ostane poravnana in brez zmečkanin.

Imate tudi vi predloge za bolj trajnosten in moderen življenjski slog? Ideje lahko napišete v spodnjem komentarju.

 

Izvedite več

Kako pravilno izbrati notranjost garderobne omare

Kako pravilno izbrati notranjost garderobne omare

Kako urediti pisarno in predsobo

Kako urediti pisarno in predsobo

Nasveti za ureditev bralnega kotička in knjižnih polic

Nasveti za ureditev bralnega kotička in knjižnih polic

Ideje in pametne rešitve za shranjevanje v predsobi

Ideje in pametne rešitve za shranjevanje v predsobi