Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
Ženska med spanjem na boku v postelji z belim vzglavnikom in prešito odejo

Katero ležišče je najboljše za vas? Popolni vodič

Ko želite kupiti novo ležišče, morate upoštevati številne dejavnike. Preden se odločite za ležišče, ki je pravo za vas, je treba upoštevati vse, od materialov in cene do tega, kako dobro ležišče podpira vaš želeni položaj spanja.


V tem vodiču smo zbrali najpomembnejše informacije, ki jih boste potrebovali pri izbiri ležišča, ki vam bo zagotovilo dober spanec.

  1. Kakšne so značilnosti različnih vrst ležišč?

  Obstaja več vrst ležišč, vsa pa imajo različne lastnosti, prednosti in slabosti.

  Spodaj si bomo ogledali različne vrste ležišč, njihove prednosti in slabosti ter vam dali osnovne informacije in navdih, ki ga potrebujete, da se odločite, katero ležišče je pravo za vas.

  2. Vzmetnice

  Vzmetnica ima eno ali več plasti vzmeti in plast polnila, običajno pene. Ta kombinacija zagotavlja optimalno udobje in ležišče, ki se bo prilagodilo obrisom vašega telesa.

  Vzmeti sestavljajo jedro vzmetnice. V JYSK-u imamo dve vrsti vzmeti: (multi) žepkaste vzmeti in Bonell vzmeti.
   

  • Žepkaste vzmeti se premikajo neodvisno druga od druge in nudijo vašemu telesu najboljšo oporo med spanjem. Vsaka posamezna vzmet je obdana z majhnim žepkom iz tkanine, ki zmanjšuje obrabo in škripanje vzmetnice.
  • Vzmeti Bonell so večje, kar pomeni, da vsaka posamezna vzmet pokriva večjo površino. Posledično ne boste dobili povsem enake ravni podpore in prilagodljivosti, kot jo dobite od žepkastih vzmeteh.

  Prednosti vzmetnic

  • Vzmetnica se prilega klasičnemu posteljnemu okvirju in boxspring postelji.
  • Kombinacija vzmeti in pene lahko izboljša kakovost spanja za tiste, ki jim ustreza dobra podpora vzmetnice. Več vzmeti kot ima vzmetnica, bolj prefinjena je podpora.
  • Nekatere vzmetnice nudijo tistim, ki spijo na boku, globoka ramenska območja, ki jih potrebujejo za dodatno dobro oporo.
  • Nekatere vzmetnice je mogoče obrniti, številni modeli pa so na eni strani trši kot na drugi. Kot da bi dobili dve vzmetnici v enem. To je lahko koristno za pare, ki imajo različne želje glede trdote vzmetnice.
  • Vzmetnica zagotavlja odlično zračnost.
    

  Slabosti vzmetnic

  • Nekatere vzmetnice so bolj gibljive kot druge vrste ležišč. Večja je verjetnost, da boste na vzmetnici začutili partnerjeve gibe kot na drugih vrstah ležišč.
  • Vzmetnica z Bonell vzmetmi lahko pri obračanju rahlo škripa. Pri vzmetnicah z žepkastimi vzmeti je vsaka posamezna vzmet obdana z majhnim žepkom iz tkanine in zato ne povzroča hrup.

  3. Ležišča iz pene

  Ležišče iz pene je lahko izdelano iz več plasti različnih vrst pene. Ležišče z jedrom iz poliuretanske pene in s plastmi spominske pene zagotavlja veliko udobje. Spominska pena omogoča, da se ležišče prilagodi vašemu telesu.

  Nekatera ležišča iz pene je mogoče obrniti, številni modeli pa so na eni strani trši kot na drugi. To vam omogoča, da ležišče iz pene prilagodite v skladu s svojimi potrebami.

  Prednosti ležišč iz pene

  • Ležišče iz pene je zelo prilagodljivo. Nekatera se prilagodijo celotnemu telesu.
  • Ležišče iz pene je lahko manj gibljivo kot vzmetnica, kar pomeni, da je manj verjetno, da boste ponoči motili partnerja, če se boste v spanju premetavali – in obratno.
    

  Slabosti ležišč iz pene

  • Življenjska doba ležišča iz pene je krajša od vzmetnice. 
  • Pena lahko sčasoma izgubi del svoje elastičnosti in prilagodljivosti.

  4. Ležišča iz lateksa

  Ležišče iz lateksa je ležišče iz pene, ki vsebuje kombinacijo naravnega ali sintetičnega lateksa in drugih materialov.

  Lateks je zračen in zagotavlja dobro oporo vašemu telesu. Ležišče iz lateksa se ne prilagodi vašemu telesu v enaki meri kot ležišče iz spominske pene.

  Ležišče iz lateksa nudi odpor vašemu telesu, zaradi česar je na otip razmeroma čvrsto. Še posebej dobro je pri zagotavljanju podpore tam, kjer nanj pritiska največ teže, kar je običajno na področju ramen in bokov. To mnogim pomaga do boljšega in bolj ergonomskega spanca, zlasti tistim, ki spijo na hrbtu.
   

  Prednosti ležišč iz lateksa

  • Pršice ne morejo živeti v ležišču iz lateksa, zato je ob alergijah na pršico najboljša možnost za vas in vaš spanec.
  • Ležišče iz lateksa je izdelano iz naravnega, zračnega materiala, zato je dobra rešitev za tiste, ki jim je med spanjem toplo. 
  • Z opornimi conami v hrbtnem in ledvenem delu je ležišče iz lateksa dobra izbira, še posebej če spite na hrbtu. 

  Slabosti ležišč iz lateksa

  • Če spite na boku, ne boste imeli toliko podpore za ramena in boke.
  • Ležišča iz lateksa so lahko dražja od drugih vrst ležišč.

  5. Na kaj morate biti pozorni pri izbiri ležišča?

  Najpomembnejša stvar pri nakupu novega ležišča je, da najdete takšno, na katerem se boste počutili udobno in se na njem dobro naspali.

  Dejavniki, ki jih morate upoštevati so: trdota, velikost in cena ležišča, pa tudi vaša telesna teža in vrsta postelje, za katero kupujete ležišče.

  V nadaljevanju si bomo ogledali vse te vidike, da se boste lahko premišljeno odločili za ležišče, ki ustreza vašim potrebam.
   

  6. Kako trdo mora biti ležišče?

  Vaša teža in tip telesa bosta pomagala določiti idealno trdoto vašega ležišča. Splošno pravilo je, da čim težji ste, trše mora biti vaše ležišče. Če ste bolj polne postave, je ležišče s podpornimi conami na ramenih in bokih prava izbira za vas. Ležišče z definiranimi podpornimi conami bo poskrbelo, da se bodo vaša ramena in boki pogreznili v ležišče, kot je treba, in da bo vaša hrbtenica ostala ravna.

  Vaša telesna teža

  Priporočena trdota ležišča

  Manj od 75 kg

  Če tehtate manj kot 75 kg, vam priporočamo srednje trdo ležišče.

   

  Med 75-95 kg

  Če tehtate med 75 in 95 kg, vam priporočamo trdo ležišče.

  Več kot 95 kg

  Če tehtate več kot 95 kg, vam priporočamo zelo trdo ležišče.

  7. Velikost ležišča je pomembna

  Ko se pogovarjate o dimenzijah ležišča, je pomembno upoštevati tudi, koliko ljudi bo spalo v postelji in koliko prostora imate v sobi.

  Obstaja več standardnih velikosti, ki jih lahko uporabite kot vodilo.

  Kakšna velikost ležišča je najboljša za vas?

  Velikost ležišča

  Priporočilo

  90x190 cm / 90x200 cm

  Najboljše za sobo za goste, kjer običajno ni prostora za široko posteljo. Postelja za goste je običajno velika 90x190 cm, zato je tako ležišče odlično za manjšo sobo.

  Ležišče iz pene je običajno idealna rešitev.

  Oglejte si ponudbo

   

  120x200 cm

  140x200 cm

  Odlična rešitev za mlade, najstnike in samske. Dobro se obnese tudi v študentskih domovih ali počitniških domovih, kjer ni dovolj prostora za širšo posteljo.

  Oglejte si ponudbo

   

  160x200 cm

  Odlična rešitev za pare, ki živijo v manjšem stanovanju.

  Oglejte si ponudbo

   

  180x200 cm

  Najboljša izbira za pare, ki živijo v hiši ali večjem stanovanju. Ležišče te velikosti je idealno tudi, če se eden od partnerjev med spanjem veliko giblje. Na tako velikem ležišču je dovolj prostora tudi za vse otroke, ki se kdaj prikradejo ponoči. :)

  Oglejte si ponudbo

   

  Pri izbiri ležišča je pomembna tudi vaša višina. Splošno pravilo je, da morate izbrati ležišče, ki je vsaj 20 cm daljše od vaše višine.

  Če spite na prekratkem ležišču, se vgrajene cone udobja ne bodo prilegale vašemu telesu in ne boste dobili potrebne podpore. To velja tako za osebe, ki spijo na boku kot tiste, ki spijo na hrbtu.

  8. Izberite ležišče, ki ustreza položaju, v katerem spite

  Ko govorimo o položaju med spanjem, se pravzaprav osredotočamo na položaj, v katerem najprej zaspite. To je položaj, v katerem lahko sprostite mišice in globoko zaspite. Prav ta občutek sprostitve vam omogoča, da se zbudite popolnoma spočiti. Poiščite ležišče, ki ohranja vašo hrbtenico vzravnano, ko ležite v svojem najljubšem položaju za spanje. Naši strokovni zaposleni vas lahko vodijo in vam pomagajo pri izbiri.

  9. Katero ležišče ustreza kateri vrsti postelje?

  Vaše možnosti pri izbiri ležišča so odvisne od ležišča, ki se vam osebno zdi najbolj udobno, in vrste postelje, ki jo že imate ali jo nameravate kupiti.

  V spodnji tabeli si lahko ogledate, katero ležišče najbolj ustreza različnim vrstam postelj.

  Vrsta

  Vzmetnica

  Ležišče iz pene

  Ležišče iz lateksa

  Posteljni okvir

  Boxspring postelja

  Dodatno ležišče/postelja za goste

  Pograd

  10. Najboljša ležišča

  Verjetno ste opazili, da je na izbiro veliko modelov. Na kaj morate torej biti pozorni pri nakupu ležišča?

  Pri JYSK-u smo vedno pripravljeni pomagati in vam svetovati pri izbiri ležišča, tako da boste na koncu našli model, ki ustreza vašim specifičnim potrebam, položaju med spanjem in planiranem proračunu.

  Preberete si lahko tudi naše druge vodiče za več navdihujočih namigov in nasvetov o tem, kako ustvariti najboljše možno okolje za spanje.

  Ne pozabite dopolniti svojega ležišča z nadvzmetnico in nadvložkom. Nadvzmetnica lahko podaljša življenjsko dobo vašega ležišča, nadvložek pa služi higienskim namenom. Preberite več o nadvzmetnicah in nadvložkih v našem vodiču.

  Izvedite več

  Vodič za postelje in ležišča

  Vodič za postelje in ležišča

  Kateri nadvložek ali nadvzmetnico morate izbrati? Osnovni vodič

  Kateri nadvložek ali nadvzmetnico morate izbrati? Osnovni vodič

  Najljubša boxspring postelja našega nabavnika za ležišča

  Najljubša boxspring postelja našega nabavnika za ležišča

  Ležišče iz naravnega lateksa

  Ležišče iz naravnega lateksa