Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

BREZPLAČNA DOSTAVA na dom za spletne nakupe nad 400 eur (za dostave od 8-16h)

 

Bolečine v križu

Kako izbrati pravo ležišče, če imate bolečine v križu

Katero ležišče je najbolj ustrezno? To je seveda individualno vprašanje in je odvisno od vsakega posameznika in njegovih potreb. Ljudje pogosto ne namenimo dovolj časa in energije za pravilno izbiro ležišča.

Če spite v neustrezni postelji, lahko to poslabša težave s hrbtom. Zato potrebujete ležišče iz pene ali vzmetnico, ki pravilno podpira in blaži pritisk na telo.

Pripravili smo vam nasvete, kako izbrati ustrezno ležišče za boleč hrbet:

  • preizkusite širok izbor ležišč – vzemite si dovolj časa!
  • položaj hrbtenice mora biti raven
  • izberite ležišče z ustrezno oporo in trdoto
  • postelja mora biti dovolj velika
  • vaše ležišče ima rok trajnosti


1. Preizkusite širok izbor ležišč – vzemite si dovolj časa!

Pri izbiri ležišča je pomembno, da si vzamete čas. Na ležišču ni dovolj ležati le 5 minut. Ulezite se v svoje najljubše položaje za spanje in občutite, ali vam je udobno ali ne. Preizkusite različne vrste ležišč in vzmetnic. Šele nato ste sposobnejši izbrati pravo ležišče, ki ustreza vašim potrebam.

Če si delite zakonsko posteljo še z eno osebo, je priporočljivo, da vzmetnice in ležišča iz pene preizkusita skupaj. Ali potrebujete eno veliko ležišče ali dve različni? Z dvema ležiščema lažje zadostite vašim individualnim potrebam.

Več dni lahko traja, preden se vaše telo navadi na novo ležišče. Izkoristite pravico do vračila izdelka, ki jo ponujajo številne trgovine z ležišči. Ležišče po možnosti odnesite domov in poskusite spati na njem več noči zapored. Če ležišče ne ustreza vašim pričakovanjem, ga ​​lahko vrnete nazaj v trgovino.

Preberite naš vodič za postelje, da dobite pregled nad različnimi vrstami vzmetnic in ležišč. Za ležišča GOLD v JYSK-u nudimo 100 dni brezplačnega preizkušanja - več o tem TU.

2. Položaj hrbtenice mora biti raven

Če imate težave s hrbtom, je pri izbiri pravega ležišča za boleč hrbet pomembno upoštevati položaj hrbtenice.

Če želite preizkusiti, ali ležišče daje ustrezno in pravilno oporo, mora biti položaj hrbtenice vzporeden z lego ležišča, ko ležite na boku. Vkrivljen položaj hrbtenice ni idealen, saj obremenjuje hrbet.

Pripeljite svojega partnerja/ico ali prijatelja/ico v trgovino in naj vam oceni položaj vaše hrbtenice, medtem ko ležite na ležišču. Poglejte video vodič v vodiču za izbiro pravega ležišča.

Če dvomite, vam toplo priporočamo, da poiščete strokovno pomoč osebja.

3. Izberite ležišče z ustrezno oporo in trdoto

Ležišče brez ustrezne podpore in trdote lahko privede do večjih bolečin v hrbtu, saj so mišice in sklepi izpostavljeni prevelikemu pritisku. Če je ležišče pretrdo, lahko povzroči težave s hrbtom. Enako velja za premehko ležišče ali vzmetnico.

Če želite ugotoviti, ali vaše trenutno ležišče nudi pravo mero opore, morate razmisliti, ali imate ob jutranjem vstajanju večje bolečine v hrbtu kot pred spanjem.

Drugi način, da preizkusite, ali je trdnost ležišča prava za vas, je, da se uležete na hrbet. Druga oseba naj vstavi roko pod spodnji del hrbta. Če je enostavno vstaviti roko pod spodnji del hrbta, je postelja pretrda. Nasprotno, če morate roko stisniti pod hrbet, je postelja premehka. Enakomerni pritisk na roko s strani ležišča in spodnjega dela hrbta kaže, da ima ležišče ustrezno trdoto za vas.

Vaša teža in postava določata, kako trdno mora biti vaše ležišče. Splošno pravilo je: za težje osebe je primernejše trše ležišče, da vam le-ta lahko zagotavlja pravo podporo. Če imate močnejšo postavo, je dobro izbrati ležišče z več conami. To zagotavlja, da se vaša ramena in boki pravilno namestijo na ležišču. Tudi hrbtenica mora ostati pod ravnim kotom.

4. Postelja mora biti dovolj velika

Velikost postelje lahko vpliva na bolečine v vašem hrbtu in kakovost spanja. Če imate dovolj prostora, imate tudi kakovostnejši spanec. Veliko lažje je ležati, če imate dovolj prostora. Premajhna postelja ponoči ovira vaše naravne gibe ter lahko povzroči tudi slabše položaje spanja, kar vpliva na večje bolečine v hrbtu.

Postelja mora biti široka vsaj 90 cm, 180 cm zakonska postelja in 20 cm daljša od vaše višine. Če si posteljo delite z drugo osebo, morate  upoštevati tudi to dejstvo.

5. Vaše ležišče ima rok trajnosti

Da bi se izognili težavam s hrbtom, je dobro, da ležišče pravočasno zamenjate. Mnogi ljudje zmotno menijo, da ležišča ni treba zamenjati, preden se popolnoma obrabi. Ležišče morate zamenjati, še predno zares začutite, da je neudobno, saj z leti postopoma izgublja podporo. Pravilo je, da je življenjska doba ležišča ali vzmetnice približno 10 let, preden jo boste morali zamenjati. Seveda je to odvisno od kakovosti vzmetnice ali ležišča iz pene.

Pazite na to, ali se je vaše ležišče začelo na sredini postelje ugrezati, saj povzroča ukrivljenost hrbtenice, ki lahko povzroči bolečine v hrbtu. Če spite drugje veliko bolje kot doma, je to še en znak, da je čas, da zamenjate ležišče v spalnici.

Poglejte naš izbor ležišč, boxspring postelj, postelj in pogradov:

Izvedite več

5 nasvetov za lažje prebujanje

5 nasvetov za lažje prebujanje

Kako spremeniti položaj spanja

Kako spremeniti položaj spanja

5 razlogov, zakaj je priporočljivo brati knjigo pred spanjem

5 razlogov, zakaj je priporočljivo brati knjigo pred spanjem

Nasveti za spanje v vročini

Nasveti za spanje v vročini