Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna
5 različnih vrtnih stolov na terasi s pogledom na morje

Kako izbrati nove vrtne stole

Vrtni stoli so pogosto, poleg vrtne mize, bistveni del uživanja na prostem. Ne glede na to, ali je vaš zunanji prostor majhen balkon, velika terasa ali velik vrt, nam vrtni stoli omogočajo preživljanje časa s prijatelji in družino ob večerjah, praznovanjih in prijetnih ter veselih trenutkih.

Iščete navadne vrtne stole, udobnejše lounge vrtne stole  ali morda bolj unikatne vrtne stole, kot so viseči stoli ali ležalniki? Ne glede na vrsto vrtnega stola je izbira popolnih stolov za vaše želje in potrebe lahko težka odločitev. Na srečo vam lahko naš vodič pomaga odločitvi z nasveti, o katerih je vredno razmisliti, da se pravilno odločite. Preberite naše nasvete, če želite izvedeti, na kaj vse morate pomisliti in razmisliti pri izbiri ustreznih vrtnih stolov.

  Kako izbrati pravi vrtni stol?

  Preden se odločite za vrtni stol ali vrtne stole, ki jih želite kupiti, morate upoštevati več dejavnikov. Vrtni stoli so na voljo v različnih modelih, nekateri so namenjeni obedovanju na prostem, drugi pa za poležavanje in sprostitev na prostem. Vsak tip vrtnega stola ima drugačne lastnosti, zaradi česar so nekateri primernejši za vaše specifične potrebe kot drugi. Torej, kako lahko zagotovite, da boste že na začetku izbrali ustrezen vrtni stol? V naslednjih poglavjih boste izvedeli več o pomembnih dejavnikih, ki jih morate upoštevati.

  1. Različne vrste vrtnih stolov

  Obstaja veliko različnih vrst vrtnih stolov, od katerih je vsak zasnovan za svoj namen. Nekateri so kot nalašč za uživanje ob skodelici kave ali hladni pijači ob bistro mizi na soncu, drugi pa za sprostitev v toplih poletnih popoldnevih. V nadaljevanju boste našli širši izbor vrtnih stolov, od navadnih za obedovanje do udobnejših lounge vrtnih stolov, ki ponujajo nekaj za vsako teraso ali balkon.

  Navadni vrtni stoli

  Verjetno najbolj razširjena vrsta vrtnih stolov je vrtni stol za obedovanje, podoben jedilniškemu stolu, ki je poleg vrtne mize popoln za preživljanje časa na prostem. Vrtna miza in navadni vrtni stoli so odličen dodatek za vaš balkon, teraso ali vrt, saj so primerni za obedovanje na prostem, uživanje ob hladni pijači v družbi ali organizacijo velike večerje ali praznovanja. Če želite izvedeti več o kombiniranju vrtnih stolov z ustrezno vrtno mizo, si oglejte naš vodič za izbiro popolne vrtne mize.

   

  Vrtni lounge stoli

  Vrtni lounge stoli so zasnovani za udobje, poležavanje in sprostitev ter ponujajo razkošne možnosti počivanja med sproščenimi popoldnevi ali za večerna druženja. Ti vrtni lounge stoli so običajno večji od navadnih vrtnih stolov, kar vam omogoča, da se popolnoma naslonite in uživate v raznolikih dejavnostih, kot je branje najljubše knjige, sončenje, dremež ali preprosto uživanje na prostem z najdražjimi. Z elegantnim dizajnom služijo kot odličen vizualni dodatek vašemu balkonu, terasi ali vrtu in lahko celo služijo kot vpadljivi kosi vrtnega pohištva.

  Viseči stoli, vrtne klopi in ležalniki

  Poleg tipičnih vrtnih stolov obstajajo tudi druge vrste, ki ponujajo edinstvena in posebna doživetja. Vrtne klopi so na primer vsestranska alternativa tradicionalnim vrtnim jedilnim stolom, primerne za uporabo za vrtno mizo ali za sedenje v osamljenih, s soncem obsijanih predelih vrta. Poleg tega viseči stoli in ležalniki nudijo višjo raven udobja in sprostitve. Predvsem ležalniki so kot nalašč za sončenje, medtem ko viseči stoli s svojim nežnim guganjem poskrbijo za vrhunsko udobje. Za več navdiha si oglejte naš vodič o visečih stolih.

  Vrtni stoli so na voljo v najrazličnejših oblikah, velikostih in materialih, njihov vizualni izraz in privlačnost pa lahko bistveno spremenita celotno vzdušje vašega zunanjega prostora. Zgoraj prikazana izbira stolov je samo en primer, kako bi lahko izgledali vaši novi stoli.

  2. Vrtni stoli z različnimi lastnostmi

  Različni vrtni stoli imajo pogosto različne lastnosti, zaradi česar so primerni za različne potrebe. Iščete vrtne stole za majhen balkon ali veliko teraso? Večina vrtnih stolov ima širino od približno 40 do 70 cm. Za manjše prostore, kot so majhni balkoni ali terase, so morda bolj primerni ožji stoli, da kar najbolje izkoristite svoj prostor. Če je vaš prostor odprt in manj omejen, imate več svobode pri izbiri širših in večjih vrtnih stolov. Poleg upoštevanja višine in širine vrtnega stola je treba upoštevati tudi druge dejavnike:

  • Nakladljivi vrtni stoli
   Ko izbirate vrtne stole, razmislite tudi, kam jih nameravate shraniti, ko niso v uporabi. Ali imate lopo ali drug prostor za shranjevanje, da jih zaščitite pred vremenskimi vplivi? Nakladljivi vrtni stoli so odlična izbira za ta namen, saj zavzamejo minimalno prostora. Če želite kar najbolje izkoristiti svoj prostor, so manjši stoli – zlasti tisti nakladljivi, ki jih je mogoče zložiti eden na drugega – idealni za majhne prostore. Popolni so za ustvarjanje udobnega kotička na vašem balkonu ali za preprosto premikanje in shranjevanje, ko jih ne uporabljate.
  • Zložljivi vrtni stoli
   Tako kot nakladljivi vrtni stoli so tudi zložljivi vrtni stoli enostavni za shranjevanje, ko niso v uporabi, zavzamejo pa še manj prostora. Zaradi njihove zelo priročne zasnove in lažje prenosljivosti so popolni za zagotavljanje spontanega sedenja gostom na obisku ali za majhen balkon, kjer je bistvenega pomena, da s stoli zavzamemo čimmanj prostora.
  • Nastavljivi vrtni stoli
   Vrtni stoli z nastavljivim hrbtnim naslonom ponujajo več prednosti za uživanje na prostem. Z nastavljivimi položaji naklona sedenja so popolni za obedovanje v pokončnem položaju ali poležavanje v nagnjenem položaju. Možnost prilagajanja ravni naklona zagotavlja izboljšano ergonomsko podporo, spodbuja pravilno držo in naredi nastavljive stole idealne za preživljanje celega dneva ali večera na vrtu.
  • Podpora za hrbet
   Pri izbiri vrtnih stolov lahko vaša želja po visokem ali nizkem naslonjalu pomembno vpliva na vašo izkušnjo. Če uživate v dolgih večerjah na prostem z najdražjimi, udobje seveda postane prednostna naloga. Visoko naslonjalo ne zagotavlja le popolne opore za hrbet, ampak tudi ščiti vas in vaše goste pred mrzlim večernim vetrcem. Številne vrtne stole, zlasti nastavljive, lahko nadgradite z vrtnimi blazinami za sedež in naslonjalo, s pomočjo katerih lahko vrtni stol prilagodite želeni ravni udobja in podpore.
  • Nasloni za roke
   Morda boste želeli razmisliti, ali imate raje vrtne stole z naslonjali za roke ali brez. Vrtni stoli z naslonjali za roke nudijo dodatno podporo za vaše roke in lahko povečajo udobje med daljšo uporabo. Po drugi strani pa ponujajo vrtni stoli brez naslonov za roke večjo prilagodljivost pri gibanju in lažje manevriranje ter shranjevanje v manjših prostorih.

  3. Vrtne blazine 

  Ko iščete nove vrtne stole, razmislite tudi o vrtnih blazinah, da povečate udobje, podporo in dodate slog vrtnim stolom. Vrtne blazine, od vrtnih blazin za sedežni del do blazin za visoke naslone, zagotavljajo dodatno oblazinjenje, zaradi česar je daljše sedenje udobnejše, zlasti na vrtnih stolih iz trših materialov. Poleg tega lahko vrtne blazine uporabite za dodajanje vzorca, poudarka barve ali drugačne estetike vašemu zunanjemu prostoru, kar vam omogoča, da prilagodite videz svojega vrtnega  pohištva.

  4. Materiali za vrtne stole

  Preden se odločite za nove vrtne stole, razmislite tudi o tem, kateri material vam je ljubši. Materiali, uporabljeni pri izdelavi vrtnega stola, imajo seveda velik vpliv na končni rezultat, najbolj očiten v njegovem vizualnem videzu in splošnem vzdušju. Seveda pa material vpliva tudi na potrebno stopnjo vzdrževanja stola. Vrtni stol iz trdega lesa bo zahteval občasno čiščenje in zaščito s sredstvom, kot je olje iz trdega lesa, medtem ko vrtni stol iz aluminija in pumetnega ratana praktično ne potrebuje vzdrževanja. Izvedite več o različnih materialih, iz katerih je najpogosteje izdelano vrtno pohištvo, v našem obsežnem vodiču o materialih za vrtno pohištvo .

  Izbira materialov pomembno vpliva na videz vrtnega pohištva, kamor seveda sodijo tudi vrtni stoli. Zgornji stoli so izdelani iz poliestrskih vrvi, tekstilena, umetnega ratana, masivne tikovine ali plastike, večina pa jih ima trpežen aluminijast ali jeklen okvir.

  Odločitev o vaših vrtnih stolih

  Ob upoštevanju nasvetov v tem vodiču morate dobro premisliti, da se boste lahko premišljeno odločili in našli idealne vrtne stole, ki so kot nalašč za vaše posebne potrebe in želje. Naš širok izbor vrtnih stolov vključuje raznoliko paleto možnosti, ki ustrezajo vašim željam. Če imate kakršna koli vprašanja ali želite več informacij o vrtnih stolih, ste seveda vedno dobrodošli, da obiščete lokalno JYSK trgovino  in povprašate naše osebje za več nasvetov.

  Zaščitite svoje vrtne stole s prevleko za vrtno pohištvo

  Če svojih novih vrtnih stolov ne morete prenesti v lopo ali pokrit prostor za shranjevanje, bi bilo morda praktično, da jih zaščitite s prevleko za vrtno pohištvo. Tako bodo vrtni stoli bolj odporni na vremenske vplive in s tem večja njihova vzdržljivost. Prav tako zmanjša količino časa, ki ga boste morali porabiti za njihovo čiščenje in vzdrževanje, kar je še ena velika prednost.

  Vrtne garniture z vrtno mizo in vrtnimi stoli

  Veliko naših vrtnih stolov je na voljo tudi v vrtnih kompletih, ki vključujejo štiri enake vrtne stole in ujemajočo se vrtno mizo. Vrtna garnitura je dobra priložnost, da dobite še večjo vrednost za svoj denar, saj so te vrtne garniture cenejše, kot če bi vrtno mizo in vrtne stole kupili posebej.

  Izvedite več

  Vodič pri izbiri paviljona

  Vodič pri izbiri paviljona

  Vodič: izberite ustrezen vrtni zaboj za blazine

  Vodič: izberite ustrezen vrtni zaboj za blazine

  Vodič: Poiščite ustrezen senčnik za teraso ali balkon

  Vodič: Poiščite ustrezen senčnik za teraso ali balkon

  Kako izbrati popolno vrtno lounge garnituro

  Kako izbrati popolno vrtno lounge garnituro