Košarica

Vaša košarica je prazna

Košarica

Vaša košarica je prazna

BREZPLAČNA DOSTAVA na dom za spletne nakupe v vrednosti 400 eur ali več (za dostave od 8-16h) do 31. 3. 24

 

Dnevna soba s kavčem, svetilko za branje in kup knjig

Nasveti za ureditev bralnega kotička in knjižnih polic

 

Če radi berete in obožujete knjige v vseh zvrsteh in velikostih, potem si stilsko uredite vaš lastni bralni kotiček IN tudi razstavite vaše knjige skupaj z vašimi dekoracijami. Bralni kotiček si lahko omislite tudi v majhnem stanovanju ali prostoru, le iznajdljivo uporabite prostor za vse nujne stvari. 

Uredite si svoj bralni kotiček

Bralni kotiček na kavču in talno svetilko


Bralni kotiček ne zahteva neke posebne investicije, saj ga imate lahko kjerkoli v stanovanju ali hiši. Niti ni nujno, da je v dnevni sobi. Veliko ljudi raje bere v postelji, zato poskrbite, da imate dovolj hrbtnih blazin za oporo pri sedenju. Nekaj strani knjige ali revije lahko preberete med kuhanjem v kuhinji ali jedilnici. Le poskrbite, da imate pri branju dovolj svetlobe

 

Jedilnica z visečo svetilko nad jedilno mizo

 


Če radi berete v dnevni sobi, si kupite manjši kavč, da lahko v prostor dodate še udoben naslanjač za vaš bralni kotiček. Seveda pa je lahko vaš bralni kotiček kar v kotu večjega kavča.

Dnevna soba z manjšim kavčem in tako imate prostor za naslanjač in bralni kotiček


Dokupite si še talno svetliko za boljšo svetlobo pri branju, manjšo klubsko mizico za čaj ali kavico ter knjižno omaro ali poličnik. Na policah si uredite knjige v dve skupini: "že prebrano" in "čaka na branje". Za še večje udobje bo poskrbel tabure, kamor lahko naslonite noge. Zavijte se v toplo odejo, obdajte z mehkimi okrasnimi blazinami in berite ljubezenske romane ali kriminalke.

 

Organiziranje knjig na policah

Knjige so že same po sebi neke vrste dekoracije. Če imate na knjižnih policah veliko literature in raznih revij, bo skoraj vsakega gosta pritegnil kup knjig. Mnogi lahko postanejo radovedni in želijo vedeti, kakšno literaturo berete in kaj jim priporočate. Zato si knjige organizirajte na način, da boste imeli dober pregled in da bodo knjige smisleno zložene:

Uredite jih po imenu avtorja ali naslovu knjige

Začnite z A in končajte z Ž. Pomislite, kaj je za vas boljša razporeditev: po naslovu ali avtorjevem imenu. Seveda pa ne pozabite pustiti praznega prostora na policah, saj boste sproti dodajali nove knjige. V nasprotnem primeru boste morali poličnike s knjigami na novo organizirati. Na ta prazna mesta lahko postavite lepe vaze, ljubke škatlice ali kakšno lepo dekoracijo

Knjižna polica s knjigami in dekoracijami


Razporeditev knjig po izgledu

Seveda lahko knjige na poličniku razporedite tudi glede na velikost ali barvo. Na police pričnite zlagati najvišje knjige, nato nadaljujte z urejanjem do najmanjše knjige. Lahko se poigrate z barvami in ustvarite pravo mavrico na knjižni polici. Najprej položite na knjižno omaro knjige v črni barvi, nato modre, zelene, rumene, oranžne in rdeče. Ta način razporeditve knjig je manj tradicionalen, a je vseeno zelo lep in dekorativen.

Naslednji predlog urejanja knjig je, da jih ne zložite pokonci, temveč da jih položite vodoravno na police. Tako boste lahko bolje izkoristili knjižne police, če imate na voljo manj prostora. Pazite na to, da jih ne zložite previsoko, le 15-20 cm, saj lahko teža poškoduje spodnje knjige. 

Kovinski poličnik s steklenimi policami in kupom knjig

 
Eden izmed praktičnih nasvetov ureditve manjšega stanovanja ali sobe je uporaba vertikalnega prostora. Zato vam priporočamo uporabo praznih sten, kamor lahko postavite poličnike ali obesite razne police in tako pridobite prostor za knjige ali ostale stvari.

Poglejte vso ponudbo poličnikov in knjižnih omar

Berite knjige pred spanjem

Za dodatno motivacijo za branje knjig si preberite 5 razlogov, zakaj je priporočljivo brati pred spanjem: branje vam odvrne misli od skrbi, hitreje zaspite, vzamete si čas zase in se umirite, knjiga ne oddaja svetlobe, pa tudi na splošno ima branje več prednosti. Preberite si več v našem blog zapisu TU.

 

Izvedite več

Polepšajte svoj dom s pohištvom iz ratana

Polepšajte svoj dom s pohištvom iz ratana

Vodič: kako izbrati pravo preprogo

Vodič: kako izbrati pravo preprogo

Izberite ustrezno opremo za enosobno stanovanje in garsonjero

Izberite ustrezno opremo za enosobno stanovanje in garsonjero

10 načinov za osvetlitev prostora

10 načinov za osvetlitev prostora